Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ο κρεμαστός κήπος της Μαδρίτης

της Καλής Δοξιάδη Wikiκήπος, Patrick Blanc, Caixa Forum, Μαδρίτη

Ο εντυπωσιακός κάθετος κήπος του Γάλλου Patrick Blanc, στο Caixa Forum της Μαδρίτης (Πνευματικό και εκθεσιακό κέντρο του ιδρύματος μιας μεγάλης Ισπανικής τράπεζας) καλύπτει έναν τοιχο 460 τετραγωνικών μέτρων και αποτελείται από 15.000 φυτά 250 διαφορετικών ειδών, όπως Lonicera nitida, Yucca filamentosa, Cistus purpureus, Cedrus deodara, Pilosella aurantiaca, Dianthus deltoides, Arenaria montana, Cornus sanguinea, Lonicera pileata, Sedum alpestre, Campanula takesimana, Bergenia cordifolia και Garrya elliptica μεταξύ άλλων.

Photo: Caixa Forum, dirk huijssoon/Flickr
Photo: Caixa Forum, dirk huijssoon/Flickr

Ο δημιουργός του αναφέρεται σ’ αυτόν ως περιβαλλοντολογική «ζωντανή ζωγραφική» που μονώνει το κτίριο από ήχο και θερμοκρασία και ανανεώνει τον αέρα.
Τα φυτά μεγαλώνουν πάνω σε μια ειδικής κατασκευής μεταλλική σκαλωσιά σ’ ένα στρώμα από τεχνητές ίνες με μόνωση από PVC, και δεν χρειάζονται χώμα, μόνο νερό, ορυκτά, φως και διοξείδιο του άνθρακος. Η όλη κατασκευή έχει βάθος 1 περίπου μέτρο. Το πότισμα γίνεται από επάνω προς τα κάτω με ένα εσωτερικό δίκτυο σωληνώσεων και το περίσσευμα συλλέγεται και ανακυκλώνεται.

Photo: Caixa Forum-detail
Photo: Caixa Forum-detail

Σήμερα σ’ έναν καινούργιο ουρανοξύστη της πόλης κατασκευάζεται πάλι από τον Blanc νέος κήπος ύψους 250m (σε σύγκριση με τα 24 του σημερινού) που θα περιλαμβάνει και δέντρα. Αυτός, άλλη φορά!

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'