Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σαλάτα με βασιλικό καβούρι

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα κρητικά: Πατάτες κοκκινιστές με γιαχνερά χόρτα

της Νεκταρίας Κοκκινάκη Μαγειρικές ιστορίεςπατάτες, γιαχνερά χόρτα, ντομάτες, χορτοφαγία, vegan

[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]
[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]

Είναι από αυτά τα φαγητά που θυμίζει γιαγιά, που θυμίζει χωριό. Απλά νόστιμο σπιτικό φαγάκι, τίποτα άλλο.

Η γιαγιά να σε κυνηγά να φας και εσύ να αρνείσαι πεισματικά. «Μα τι φαΐ είναι αυτό; Σκέτες πατάτες με χόρτα».

«Μα δοκίμασε παιδί μου, βούτα μόνο ψωμάκι στη σάλτσα»...

Και όταν κάνεις την πρώτη βουτιά με το ψωμί (απλά για να μην χαλάσεις το χατίρι της γιαγιάς και δεν σε αφήσει το απόγευμα να παίξεις στη αυλή του Αη Γεωργιού με τα αλλά παιδιά), πριν ακόμα μπει στο στόμα, η μυρωδιά από τα χορταρικά σού ερεθίζει  τον εγκέφαλο.

Μια σάλτσα νόστιμη που δεν μπορείς να  εξηγήσεις με λόγια σαν παιδί, αλλά σου αρέσει. Δειλά, για να μην ρίξεις και τον εγωισμό, κόβεις και την πρώτη μπουκιά πατάτα. Μαλακιά, χυλωμένη με τη ντομάτα να έχει αφήσει όλη τη γλύκα της. Κοιτάς γύρω ερευνητικά μην σε βλέπει η γιαγιά και κάνεις το πρώτο εγχείρημα να βάλεις ίσα ίσα δυο χόρτο πάνω στο πιρούνι.

Δοκιμάζεις και ενθουσιάζεσαι από τη νοστιμιά των χόρτων που το καθένα έχει και μια διαφορετική υφή και ξεχωριστή  γεύση, το στόμα σου γεμίζει αρώματα. Βουτάς κι άλλο ψωμί, τώρα τρως πιο μεγάλες μπουκιές χόρτα.

Η γιαγιά ακουμπισμένη στη πόρτα του παρακούζινου σε κοιτά με βλέμμα ικανοποίησης.

Τώρα ξέρεις να τρως…

[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]
[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]

Πατάτες κοκκινιστές με γιαχνερά χόρτα

Υλικά

  • 4 μεγάλες πατάτες
  • 80ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 μάτσο με γιαχνερά χόρτα (ήμερα ή άγρια)
  • 2 ώριμες ντομάτες
  • Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα χόρτα και τα πλένουμε πολύ καλά, κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και αφήνουμε σε ένα σουρωτό να σουρώσουν.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν και να κολλάνε ελαφριά στη κατσαρόλα.

Ρίχνουμε τα χόρτα μαζί με τις ντομάτες ξυσμένες και αλατίζουμε. Χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε να ψηθεί για περίπου μίση ώρα. Παρακολουθούμε κατά διαστήματα αν χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο νερό. Δεν ανακατεύουμε  το φαγητό μας με κουτάλα αλλά κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα για να ενωθούν τα υλικά.

Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε φρέσκο πιπέρι και αφήνουμε για 10 λεπτά να χυλώσει πριν σερβίρουμε.

[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]
[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]

Καλή επιτυχία!

Η Νεκταρία Κοκκινάκη διατηρεί την ιστοσελίδα Κρητικές Γεύσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Νεκταρίας Κοκκινάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'