Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μαρμελάδα γκρέιπφρουτ για πολλες επαλείψεις

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςμαρμελαδα γκρέιπφρουτ, μαρμελάδα επσπεριδοειδών, ιδέα για πρωινό, σνακ, θρεπτικές συνταγές, σπιτική μαρμελάδα φρούτου

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Όπως έχω γράψει ήδη πολλές φορές, λατρεύω τις μαρμελάδες των εσπεριδοειδών. Φέτος βρήκα ωραιότατα ακέρωτα γκρέιπφρουτ, τα οποία είχαν και πολύ γευστικό χυμό, και φυσικά, δεν άφησα να πάει χαμένη η ευκαιρία να τα δοκιμάσω και σε μαρμελάδα!

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες γκρέιπφρουτ, με φλούδα χρώματος από πράσινο έως πορτοκαλί και σάρκα κίτρινη, πορτοκαλί ή κόκκινη σκούρα, σαν σαγκουίνι.

Τα γκρέιπφρουτ που βρήκα ήταν κίτρινα, μεγάλα (περίπου 300 γρ. το καθένα) με σάρκα πορτοκαλί (όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες). Για την μαρμελάδα χρησιμοποίησα 4 κομμάτια.

Για το άρωμα της μαρμελάδας χρησιμοποίησα τις φλούδες από τα φρούτα και λίγη κανέλα, που ταιριάζει υπέροχα!

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Μαρμελάδα γκρέιπφρουτ

Δόση: περίπου 1 λίτρο

Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη

Υλικά :

  • 1 κιλό γκρέιπφρουτ (καθαρό βάρος),
  • 750 γρ ζάχαρη κρυσταλλική,
  • 1 μικρό κουταλάκι κανέλα Κεϋλάνης

Προετοιμασία 

Πλύνετε τα γκρέιπφρουτ και τρίψτε τα με μία μαλακή βούρτσα, ώστε να καθαρίσει καλά η φλούδα τους. Αφαιρέστε την φλούδα και κρατήστε την στην άκρη.

Αφαιρέστε όλο το λευκό μέρος και τις ίνες; μέσα σε ένα μπολ, κόψτε την σάρκα σε φετούλες και αφαιρέστε τυχόν σπόρους.

Πάρτε τις φλούδες, αφαιρέστε όσο περισσότερο από το λευκό μέρος μπορείτε, και κόψτε τες σε μπαστουνάκια. Για να τις ξεπικρίσετε, βάλτε περίπου 1 λίτρο νερό σε μία κατσαρόλα και μόλις βράσει ρίξτε μέσα τις φλούδες. Αφήστε να βράσουν 3-4 λεπτά και στραγγίστε τες. Επαναλάβετε άλλες 3-4 φορές αφήνοντας τα να βράσουν 2-3 λεπτά. Στραγγίστε τες καλά.

Μέσα σε μία κατσαρόλα βάλτε τις φλούδες, την σάρκα με το ζουμάκι της και την ζάχαρη. Βάλτε την στην φωτιά, αναμείξτε για να λιώσει η ζάχαρη και μόλις πάει να βράσει, κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά. Μεταγγίστε σε ένα γυάλινο σκεύος και αφήστε να κρυώσει. Σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη και αφήστε να σταθεί 12 ώρες.

Μεταφέρετε τα φρούτα με το σιρόπι τους μέσα στην κατσαρόλα, προσθέστε την κανέλα και βάλτε τα να βράσουν ένα δεκάλεπτο. Αποσύρετε από την φωτιά και αφήστε να σταθούν ένα τεταρτάκι.

Με το ραβδομπλέντερ πολτοποιήστε τα φρούτα, αλλά μην τα κάνετε εντελώς αλοιφή, καλό είναι να διακρίνονται κομματάκια. Ξαναβάλετε την κατσαρόλα στην φωτιά και αφήστε την μαρμελάδα να βράσει μερικά λεπτά, μέχρι να δέσει.

Γεμίστε τα βαζάκια που προηγουμένως έχετε αποστειρώσει (δείτε εδώ πως γίνεται), κλείστε τα καπάκια, αναποδογυρίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.

* Η Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il Laboratorio di Marina

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'