Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Χαλβάς με πορτοκάλι και μπαχαρικά

της Νεκταρίας Κοκκινάκη Μαγειρικές ιστορίες

[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]
[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]

Ο χαλβάς είναι ένα έδεσμα παραδοσιακό, θρεπτικό, γευστικό και ωφέλιμο για τον οργανισμό που έχει συνδεθεί με την  νηστεία της Σαρακοστής. Έχει αραβική ρίζα  hulw,  που σημαίνει γλυκό, αλλά εμείς στην Ελλάδα μάθαμε να φτιάχνουμε πολλά διαφορετικά είδη γλυκισμάτων, τα οποία συναντούμε με διάφορες παραλλαγές σε όλες τις βαλκανικές χώρες.

Ο ζεστός σιμιγδαλένιος σπιτικός χαλβάς με πορτοκάλι, είναι ένα κλασσικό, νόστιμο γλυκό που γεννά γευστικές αναμνήσεις μιας άλλης εποχής. Είναι από τα πιο νόστιμα και εύκολα γλυκά και δεν χρειάζεται πολύ μαεστρία και επιδεξιότητα στη ζαχαροπλαστική. Σερβίρεται με πολλούς τρόπους  και διανθίζεται με αρώματα, ξηρούς καρπούς και τα μπαχαρικά που αγαπάμε.

Δεν χρειάζεται ψυγείο και μπορούμε να τον φυλάξουμε εκτός, σε ένα δροσερό σημείο. Μπορούμε να τον φτιάξουμε όχι μόνο την περίοδο της Σαρακοστής, που είναι αγαπημένο και ευπρόσδεκτο γλυκό από τους όλους μας, αλλά οποιαδήποτε στιγμή αισθανθούμε την ανάγκη να τον έχουμε στο τραπέζι μας.

Νηστεύετε δεν νηστεύετε, πρέπει να δοκιμάσετε αυτόν τον σιμιγδαλένιο χαλβά με πορτοκάλι που σας προτείνω. Δείτε την συνταγή και καλέστε  τις φίλες σας να τον απολαύσετε με ένα ζεστό καφέ.

[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]
[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με πορτοκάλι

Υλικά

  • 200ml ελαιόλαδο
  • 300γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 100γρ. σουσάμι
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • ¼ κουταλάκι γαρίφαλο
  • ¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • 1 πορτοκάλι , ξύσμα από
  • 100γρ. θρυμματισμένα καρύδια (προαιρετικά)

Σιρόπι

  • 400ml χυμό πορτοκάλι
  • 400ml νερό
  • 500γρ. ζάχαρη
  • 100γρ. μέλι
  • 1 πορτοκάλι, φλούδα

Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι και βράζουμε για 4-5 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Βγάζουμε τις φλούδες πορτοκαλιού.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το σουσάμι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Ψήνουμε το σιμιγδάλι σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ σκούρο χρώμα. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και τέλος το ξύσμα πορτοκαλιού.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να το απορροφήσει όλο (πολύ προσοχή μην καούμε διότι πιτσιλάει). Όταν ξεκολλάει ο χαλβάς από τα τοιχώματα είναι έτοιμος.  Αν θέλουμε  προσθέσουμε καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς.

 Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια φόρμα ή σε ένα ταψί και πιέζουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]
[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]

Καλή επιτυχία!

H Η Νεκταρία Κοκκινάκη διατηρεί το blog Κρητικές Γεύσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Νεκταρίας Κοκκινάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'