Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σαλάτα με βασιλικό καβούρι

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μυξινάρι με κουνουπίδι στο φούρνο

του Νίκου Μορόπουλου Μαγειρικές ιστορίεςΜυξινάρι, κέφαλος, ψάρι στο φούρνο, κουνουπίδι, λαδολέμονο

[photo: Νίκος Μορόπουλος]
[photo: Νίκος Μορόπουλος]

 Ο πρωταγωνιστής του σημερινού πιάτου είναι το μυξινάρι, ένα ξαδερφάκι του κέφαλου.

Το όνομα του οφείλεται στο ότι – όπως μπορείτε να διακρίνετε και στη φωτογραφία – το σώμα του καλύπτεται από ένα βλεννώδες υγρό.

Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο ψαράς μου είχε ένα φρεσκότατο ψαράκι με αυτό το περίεργο όνομα και εγώ ήθελα να το δοκιμάσω. Σημειώνω ότι το λατινικό όνομα – Liza Aurata - είναι ωραιότατο, καμία σχέση με τις βλέννες!

Η απλότητα είναι η καλύτερη οδός σε περίπτωση που έχεις να κάνεις με το άγνωστο. Σου δίνει τη σιγουριά ότι γνωρίζεις κάτι άγνωστο σαν αυτό που είναι και όχι σαν κάτι άλλο, μεταμφιεσμένο και τροποποιημένο.

[photo: Νίκος Μορόπουλος]
[photo: Νίκος Μορόπουλος]

Έτσι λοιπόν πήρα το ψαράκι, το έπλυνα καλά και το έβαλα σε ένα ταψί μαζί με τρυφερό κουνουπίδι. Προσέθεσα ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, και από πάνω έστυψα ένα λεμόνι.

Το βάρος του ήταν 1κιλό και 300 γραμμάρια. Ψήθηκε σε θερμοκρασία 250 βαθμών Κελσίου και σε 40 λεπτά ήταν έτοιμο.

Το ψαράκι έγινε σκέτο λουκουμάκι, και το κουνουπίδι τραγανό και νοστιμότατο!

[photo: Νίκος Μορόπουλος]
[photo: Νίκος Μορόπουλος]

Ο φόβος που ελλόχευε μέσα μου ότι η γεύση του ψαριού θα ήταν «βαριά», όπως είναι συνήθως τα ψάρια που «κάθονται» στη λάσπη του βυθού και τρέφονται από αυτήν, διαψεύστηκε πανηγυρικά. Η σάρκα είναι νοστιμότατη, σχεδόν πάλλευκη, και χωρίς καμία μυρωδιά.

Θα το ξαναπάρω!

*Έγραψεν ο Ιεροκήρυξ Νικόλαος Δαμασκηνός εν Επιδαύρω, την 15 Μαρτίου 1754.

Ο Νίκιος Μορόπουλος διατηρεί το ελληνοαγγλικό blog Panathinaeos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Μορόπουλου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'