Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ασιατικός σολομός με νούντλς ρυζιού

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςσολομός, ασιατική κουζίνα, σπαράγγια, νουντλς, ψάρι με νουντλς, ασιατική κουζίνα στο σπίτι

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Η ασιατική κουζίνα είναι η αγαπημένη μου και νομίζω πως δεν είμαι η μόνη φαν της. Τα τελευταία χρόνια ακούω όλο και περισσότερους να δηλώνουν  πως αγαπούν τις γλυκόξινες γεύσεις και τα spicy φαγητά. Επομένως κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει.

Ωστόσο δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε εξειδικευμένα μαγαζιά που πουλάνε συγκεκριμένα ασιατικά προϊόντα τα οποία χρειάζονται για να φτιάξει κανείς ένα τέτοιο πιάτο.  Οι περισσότεροι (και βάζω τον εαυτό μου επίσης μέσα), πάμε σε ένα σούπερ μάρκετ κι αυτό είναι όλο. Ότι βρούμε εκεί καλώς ή κακώς. Αλλωστε δεν διαθέτουν  όλες οι περιοχές της Ελλάδας ένα μαγαζί με έθνικ ή εξειδικευμένα προϊόντα. Δυστυχώς.

Τα σπαράγγια παρόλο που δεν αποτελούν κύριο συστατικό του πιάτου αλλά συνοδευτικό, τα φωτογράφισα ξεχωριστά. Με ενέπνευσε τόσο πολύ η άγρια ομορφιά τους, τα λεπτεπίλεπτα κοτσάνια τους και η ατίθαση - αέρινη θα έλεγε κανείς- κίνησή τους. Πολλές φορές άλλωστε συνηθίζω να φωτογραφίζω την πρώτη ύλη που χρησιμοποιώ στα φαγητά μου όταν αυτή είναι τόσο όμορφη.

Για τον σολομό νομίζω πως δεν χρειάζεται να πω κάτι. Όσοι είναι εξοικειωμένοι με τέτοιες γεύσεις καταλαβαίνουν  από τα υλικά και μόνο πως πρόκειται για ένα πολύ νόστιμο πιάτο. Με τα νούντλς ρυζιού (ρυζομακάρονα) και τα σπαράγγια έγινε ένα πλήρες και  ολοκληρωμένο γεύμα! Θα ενθάρρυνα τον οποιονδήποτε το σκέφτεται, να το δοκιμάσει!

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Σολομός με νουντλς ρυζιού

Υλικά για τον σολομό

  • 1 φιλέτο σολομού  500-600 γραμμάρια
  • 2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο (sesame oil)
  • 3 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 4 κουταλιές της σούπας σόγια σος
  • 4 κουταλιές της σούπας ρυζόξιδο
  • 2 μεγάλες ή 3 μέτριες σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • Σουσάμι

Επιπλέον υλικά

  • 1 πακέτο νούντλς ρυζιού
  • 1 ματσάκι σπαράγγια

Μέθοδος

Σε ένα μπολ τοποθετούμε το σησαμέλαιο, το μέλι, τη σάλτσα σόγιας, το ρυζόξιδο, το λιωμένο σκόρδο και το τζίντζερ. Τα ανακατεύουμε και βυθίζουμε στη μαρινάδα τον σολομό που έχουμε κόψει σε μικρότερα κομμάτια. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 1 έως 3 ώρες.

Κατόπιν βάζουμε τον σολομό με το δέρμα προς τα κάτω και  τη μαρινάδα του σε ένα πιρέξ ή ταψί που να χωράει το φαγητό σχεδόν ίσα ίσα. Πασπαλίζουμε τα φιλέτα με σουσάμι  και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά ανάλογα με το πάχος και το μέγεθος των κομματιών του ψαριού. Καλό είναι να μην είναι πολύ χοντροκομμένα τα κομμάτια για να ψηθούν πιο γρήγορα.

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Στο μεταξύ ψήνουμε ή βράζουμε τα σπαράγγια ανάλογα με το πως μας αρέσουν και βράζουμε τα ρυζομακάρονα σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.

Σερβίρουμε τον σολομό πάνω από τα ρυζομακάρονα περιχύνοντας με λίγη από τη σάλτσα του και γαρνίρουμε στο πλάι με τα σπαράγγια.

Καλή επιτυχία!

Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for Thought

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'