Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κιμαδοπιτάκια με σπιτικό φύλλο κουρού

της Νεκταρίας Κοκκινάκη Συνταγέςκιμαδοπιτάκια, κιμάς, φύλλο κουρού, δεν πετάμε τίποτα

[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]
[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]

Μαγειρέψατε χθες ή προχθές μακαρόνια με κιμά και σας περίσσεψε κιμάς; Λίγη, φαντάζομαι, είναι η ποσότητα που απόμεινε, και δεν φτάνει για να φτιάξουμε ένα παστίτσιο. Μια νόστιμη λύση είναι να τηγανίσουμε μεγάλες χοντρές πατάτες, να βάλουμε κιμά και μπόλικο τυράκι, έτσι δεν μας έκαναν οι γιαγιάδες μας;

Μα αύριο πάλι τι θα δώσουμε στα καμάρια μας για το σχολείο; Μεγάλο πρόβλημα κάθε φορά. Σας έχω άλλη μια λύση, λοιπόν, και τον κιμά μας να αξιοποιήσουμε και στα παιδάκια μας να δώσουμε κάτι νόστιμο για το σχολείο. Αν μείνουν, φυσικά, και αν δεν πέσουν αμέσως στο ταψί…

Φτιάχνουμε εύκολο σπιτικό φύλλο κουρού και ετοιμάζουμε πιτάκια με γέμιση κιμά

Κιμαδοπιτάκια

Υλικά

Για το φύλλο

  • 150γρ βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 200γρ γιαούρτι
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 250γρ αλεύρι σκληρό
  • 250γρ αλευρι Γ.Ο.Χ.
  • 20γρ μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση

  • 200-300γρ κιμά (ψημένο που μας έχει περισσέψει)
  • 100γρ τριμμένη γραβιέρα
  • 1 αυγό

Για την επικάλυψη

  • 1 αυγό
  • Λίγο γάλα

Εκτέλεση

Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, το αυγό, το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το αλάτι και χτυπάμε το μείγμα πολύ καλά.

Αναμιγνύουμε τα αλεύρια με το μπέικιν πάουντερ και κοσκινίζουμε. Προσθέτουμε σιγά -σιγά στο μείγμα μας και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μία ώρα σκεπασμένο με μια πετσέτα.

Ο κιμάς που μας έχει περισσέψει πρέπει να είναι εντελώς κρύος. Ρίχνουμε το αυγό και το τυρί και ανακατεύουμε.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μπαλάκια  (αν θέλουμε να βγουν μεγάλα τα κιμαδοπιτάκια μας) ή 25 μικρότερα. Ανοίγουμε στο χέρι πιέζοντας με τα δάχτυλα μας ένα στρογγυλό φύλλο ή με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο και κόβουμε με βάση ένα πιατάκι ή κουπ πατ. Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και κλείνουμε το φύλλο έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα μισοφέγγαρο, πιέζοντας τις άκρες με τα χέρια ή με ένα πιρούνι.

Τοποθετούμε τα κιμαδοπιτάκια σε ταψί σκεπασμένο με λαδόκολλα. Χτυπάμε σε ένα πιάτο το αυγό με λίγο γάλα και αλείφουμε την επιφάνειά τους. Προαιρετικά μπορούμε να πασπαλίσουμε με λίγο σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για ένα τέταρτο περίπου.

Καλή επιτυχία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Νεκταρίας Κοκκινάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'