Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μαρμελάδα πορτοκάλι

της Νεκταρίας Κοκκινάκη Μαγειρικές ιστορίεςμαρμελάδα πορτοκάλι, πορτοκάλι, εσπεριδοειδή, βανίλια, λεμόνι

[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]
[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]

Ζούμε σ’ ένα ευλογημένο τόπο και έχουμε την δυνατότητα να απολαμβάνουμε σε κάθε εποχή μια μεγάλη ποικιλία από φρούτα. Όμως ζούμε και σ’ ένα τόπο με τεράστια γαστρονομική παράδοση, που μας δίδαξε ότι το κάθε τι που μας χαρίζει η φύση μπορούμε να το απολαύσουμε με πολλούς τρόπους, όπως με τα φρούτα μπορούμε να τα κάνουμε υπέροχα γλυκά και μαρμελάδες.

Βλέπετε, τις παλιές εποχές οι νοικοκυρές ήταν και καλές ζαχαροπλάστισσες και ιδιαίτερα οι νοικοκυρές της Ανατολικής Κρήτης είναι φημισμένες για την μεγάλη ποικιλία γλυκών που φτιάχνουν. Δεν το λέω για να παινέψω τον τόπο μου αλλά είναι γνωστό ότι κάθε τόπος έχει και τις δικές του χάρες και κάθε τόπος έχει κάτι το ιδιαίτερο να επιδείξει.

Στο χωριό μου, το γλυκό του κουταλιού, όπως συνηθίζεται να λέμε τα γλυκά από φρούτα, και οι μαρμελάδες ήταν σε όλα τα σπίτια. Οι παλιές νοικοκυρές ήταν ασυναγώνιστες σε αυτά τα γλυκά, γέμιζαν τα γυάλινα βαζάκια τους και τα έκλειναν σε ένα ντουλάπι.  Για να σας πω την αλήθεια όταν ήμασταν μικρά παιδιά ξέραμε, που τα φύλαγε η γιαγιά μας, και το μόνο που ψάχναμε να βρούμε είναι ένα μικρό κουταλάκι για να «ληστέψουμε» το αγαπημένο μας γλυκό. Όταν το έπαιρνε χαμπάρι η γιαγιά ήξερε ποιοι ήταν οι «ληστές».

Τις εποχές εκείνες στα χωριά δεν υπήρχαν ζαχαροπλαστεία και μάλλον δεν χρειαζόταν γιατί κάθε νοικοκυρά φρόντιζε να έχει όλο το χρόνο τα δικά της γλυκά. Στα γλυκά του κουταλιού και στις μαρμελάδες που φτιάχνανε από αυτά,  δεν υπήρχε συνταγή γραμμένη σε τετράδιο αλλά στη μνήμη τους. «Εγώ παιδί μου τα ‘χω στο μυαλό μου». Έτσι μου λέγανε οι γιαγιάδες και παλιές νοικοκυρές του χωριού. «Να, κοίταζε να μαθαίνεις». Τα πάντα γραφόταν στο μυαλό τους. Έτσι μαθαίνανε και τους χορούς τους ακόμα και «βελονιές» στα κεντήματα τους.

Και τώρα που είναι χειμώνας και τα πορτοκάλια έχουν ωριμάσει, είναι καιρός να κάνω μια μαρμελάδα, όχι τόσο για μένα αλλά για τους γιούς μου. Είναι σκέτη γλύκα αλλά και πειρασμός. Μπείτε και εσείς στον πειρασμό να φτιάξετε τη δική σας σπιτική μαρμελάδα πορτοκαλιού, τώρα που είναι η εποχή τους. Και φυλάξτε τη σε αποστειρωμένα βάζα. Δείτε εδώ πώς κάνετε αποστείρωση βάζων και μπουκαλιών

[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]
[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]

Μαρμελάδα πορτοκάλι

Υλικά

  • 10 πορτοκάλια
  • 800γρ ζάχαρη, για κάθε 1 κιλό πολτό
  • ½ κουταλάκι βανίλια (προαιρετικά)
  • 1 λεμόνι, χυμός

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια και σκουπίζουμε με μια πετσέτα να μην έχουν υγρασία. Ξύνουμε στο λεπτό τρίφτη τα πορτοκάλια, (Προσοχή: δεν πετάμε το ξύσμα, σύντομα σας έχω συνταγή για λικέρ πορτοκάλι) και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό. Βράζουμε για 5 λεπτά, χύνουμε το νερό αφήνουμε τα πορτοκάλια σε σουρωτό να κρυώσουν.

Κόβουμε τα πορτοκάλια και αφαιρούμε το κοτσάνι και τυχόν κουκούτσια.  Αλέθουμε τα πορτοκάλια σε κομμάτια στο μπλέντερ μέχρι να γίνει ένας πηχτός πολτός (αν θέλουμε η μαρμελάδα μας να γίνει βελούδινη αλέθουμε πολύ καλά, προσωπικά μου αρέσει να νιώθω κομμάτια πορτοκάλι και δεν λιώνω εντελώς).

Ζυγίζουμε τον πολτό και ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε τη βανίλια (αν βάλετε) και τη ζάχαρη, για κάθε 1 κιλό πολτό 800γρ ζάχαρη.

Βράζουμε για 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία και ξαφρίζουμε όποτε χρειαστεί. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό και ψήνουμε για 15-20 λεπτά ακόμα μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μας ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Κυρίως στο τελευταίο δεκάλεπτο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και ίσως χρειαστεί να ανακατεύουμε συνεχώς (με ξύλινη κουτάλα). Λίγο πριν την αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το λεμόνι.

Τσεκάρουμε αν η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη βάζοντας μια κουταλιά σε καθαρό πιάτο, αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Τραβάμε στη μέση μια γραμμή με ένα κουτάλι ή με το δάχτυλο. Αν η μαρμελάδα δεν ενώνει είναι έτοιμη.

Αποθηκεύουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα

Καλή επιτυχία!!!

Tips

Το τεστ με το πιατάκι το κάνουμε ενώ έχουμε κατεβάσει τη κατσαρόλα από τη φωτιά.

Αν η μαρμέλαδα μας δεν έχει δέσει ξανά βράζουμε για άλλα 5-10 λεπτά.

Αν πάλι έχουμε δέσει παραπάνω τη μαρμελάδα μας προσθέτουμε λίγο χυμό πορτοκάλι ή νερό ανακατεύουμε αφήνουμε να πάρει μια βράση.

*Η Νεκταρία Κοκκινάκη διατηρεί το blog Κρητικές Γεύσεις

  •  

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Νεκταρίας Κοκκινάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'