Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ρολάκια με δαμάσκηνα και μπέικον

της Γεωργίας Κουτσούκου Μαγειρικές ιστορίεςρολάκια με δαμάσκηνα και μπέικον, ξερά δαμάσκηνα, μπέικον, χουρμάδες, ξερά σύκα, σουβλάκι, γιορτή, τραπέζι γιορτινό, Μαλβαζίας οίνος, γλυκό κρασί

Ταιριάζει ωραία με ένα φίνο λιαστό κρασί [Shutterstock]
Ταιριάζει ωραία με ένα φίνο λιαστό κρασί [Shutterstock]

Κλασική αλμυρόγλυκη λιχουδιά, ιδανική για να συνοδεύει γιορτινά ποτά, αυτά τα ρολάκια με μπέικον και αποξηραμένα φρούτα στην καρδιά τους είναι ότι πρέπει για κάθε τραπέζι γιορτινό, ειδικά για την ημέρα που γιορτάζουμε τον έρωτα 

Και μη μου πεις, τώρα, ότι δεν σε συγκίνησε ποτέ ερωτική ιστορία. Δεν θα το πιστέψω. Δηλαδή όταν παίζαμε Ινδιάνους κ καουμπόηδες δεν είχες έναν που ήταν ο αγαπημένος σου και περίμενες να σε σώσει;

Όσο και να τα έβαζες με όλα τα αγόρια κατά βάθος ήσουν πιο ρομαντική από τα υπόλοιπα κορίτσια της παρέας. Ήσουν πιο ροζ από το κουφέτο, απλά δεν ήθελες να το δείχνεις. Πίσω από την ταμπέλα του αγοροκόριτσου, περίμενες καρτερικά τον ιππότη. Αφού τα έζησα.

Έτσι έμαθες να αγαπάς τους φίλους σου για πάντα και να είσαι αυτόνομη, βέβαια ο πρίγκηπας, πρίγκηπας.

Οταν άρχισες να γίνεσαι γυναίκα, κατάλαβες ότι δεν σε έπαιρνε το αντρικό φέρσιμο για να κρύβεσαι.  Αρχισες να συμφιλιώνεσαι με το μέικ απ, τα αρώματα και όλα τα υπέροχα κοριτσίστικα. Άρχισαν και τα φλερτ. Το ροζ δεν το κρύβουμε πια, καταλάβαμε την αξία του και μας αρέσει, και όταν βλέπεις ότι αρέσει και στους άλλους, κολακεύεσαι βρε παιδάκι μου, πώς να το κάνουμε.

Εχει πολύ πλάκα η διαδικασία το νεανικού έρωτα. Τα αγόρια  κάνουν διαφορά εντυπωσιακά για να τους προσέξουμε, στα όρια της ανοησίας, αλλά τέτοιος είναι ο έρωτας όταν ξεκινάει. Κάνουν σούζες με τα ποδήλατα, σπρώχνονται, κλωτσιούνται. Κάνουν πως περνάνε από μπροστά σου αδιάφοροι με ύφος μπλαζέ και μαγκιά στο φουλ ενώ τρέμουν από μέσα τους. Αλλά και εμείς δεν  πάμε πίσω. Κάνουμε τις μικρές «Κλουζό», τους παρακολουθούμε για να σιγουρευτούμε πως δεν υπάρχει άλλη βασίλισσα στην περιοχή, γιατί έτσι και το ταμπλό είναι διπλό, την έβαψες μάγκα μου. Άλλο το μην μου ξαναφύγεις και άλλο να σε στείλω στο μην ξανάρθεις.

Έτσι πάει λέγοντας ο φτερωτός θεός με τα βέλη, μέχρι τα βαθιά γεράματα. Όσο και να μην θέλεις να το παραδεχτείς. Τώρα γιορτάζεις δεν γιορτάζεις δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να μην κρατάς τον έρωτά σου ανομολόγητο για κανένα λόγο. Έρωτας είναι παραδέξου τον και θα βρεις τον τρόπο είτε να εξιλεωθείς είτε να λυτρωθείς αν δεν ήταν αληθινό το συναίσθημα.

Πάντως έστω για μια μέρα το χρόνο γιόρτασε και αν αξίζει τον κόπο κάντο καθημερινότητα. Θα  καταλάβεις ότι  ερωτεύτηκες όταν θα σου  αρέσουν όλα τα χαζά του κόσμου. Θα δεις του φίλους σου να σε πειράζουν και  να γελάνε. Εντάξει, έρωτας είναι η αιτία.

Για να νοστιμέψεις σήμερα όποιον/α αγαπάς τύλιξε χουρμάδες και δαμάσκηνα (ή αν θέλεις ξερά σύκα) με μπέικον.

Χουρμάδες και δαμάσκηνα με μπέικον

  • 10 αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 10  αποξηραμένοι χουρμάδες
  • 70γρ. ανθότυρο
  • 10 φέτες λεπτοκομμένο μπέικον
  • Πιπέρι σετσουάν
  • 10 καλαμάκια για σουβλάκια

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου. Βουτάμε τα καλαμάκια σε κρύο νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν 20 λεπτά περίπου. Αφαιρούμε το κουκούτσι από τα φρούτα ανοίγοντάς τα με ένα μαχαίρι.

Γεμίζουμε τα φρούτα με το ανθότυρο και τα ξανακλείνουμε. Απλώνουμε το μπέικον σε λεία επιφάνεια και τυλίγουμε ένα-ένα τα γεμισμένα με ανθότυρο φρούτα.

Περνάμε τα φρούτα στα ξύλινα καλαμάκια. Καλύπτουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, τοποθετούμε τα σουβλάκια με τα φρούτα και ψήνουμε για 8 με 10 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να γίνει τραγανό το μπέικον.

Βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε με το πιπέρι σετσουάν.

Τιπ

Για συνοδεία ένα φίνο γλυκό κρασί, όπως ο Μαλβαζίας, ο αγαπημένος οίνος Βυζαντινών και Φράγκων, είναι ότι πρέπει για την περίσταση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γεωργίας Κουτσούκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'