Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ψωμί του τοστ από σπίτι

της Εύης Σκούρα Συνταγέςψωμί του τοστ σπιτικό, ψωμί σπιτικό, τοστ, ιδέες για κολατσό, ιδέες για πρωινό, ιδέες για δεκατιανό, ψωμί της γιαγιάς, υγιεινό κολατσιό

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Mια συνταγή που πέρα από νόστιμη είναι και πολύ χρήσιμη! Και λέω χρήσιμη γιατί σου λύνει τα χέρια είτε για το σνακ στην δουλειά, είτε για το σάντουιτς του παιδιού στο σχολείο, κλπ. Έχω ειλικρινά ενθουσιαστεί με αυτό το ψωμί για τοστ.

Είχα κάνει και άλλες προσπάθειες στο παρελθόν, αλλά δεν είχαν βγει όπως ήθελα. Άλλο δεν φούσκωνε αρκετά, άλλο θρυμματιζόταν …  Επιτέλους, με αυτή την συνταγή τελείωσαν οι προσπάθειες και με ένα πολύ νόστιμο, και με ιδανική υφή, ψωμί.  Δεν είναι  δύσκολο να το φτιάξεις, θέλει όμως τον χρόνο του, όπως όλα τα καλά πράγματα.. άν ακολουθήσετε τις οδηγίες μου, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

Μην σας φοβίζει το μακροσκελές κείμενο της εκτέλεσης. Το έγραψα όσο πιο αναλυτικά μπορούσα, ώστε να σας διευκολύνω να το φτιάξετε χωρίς πρόβλημα.

Όταν το έφτιαξα, το έκοψα σε φέτες, το έβαλα σε πλαστική σακούλα zip και το έβαλα στην κατάψυξη. Έτσι κάθε φορά που χρειάζομαι βγάζω όσο θέλω και ξεπαγώνει πολύ γρήγορα. Θα φτάσει για 9-10 σάντουιτς. Την επόμενη φορά θα φτιάξω διπλή δόση, σε δύο φόρμες, για να μην το κάνω συνέχεια.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Σπιτικό Ψωμί για Τοστ

Χρόνος προετοιμασίας (και φουσκώματος): 2 ώρες περίπου

Χρόνος ψησίματος:  55 λεπτά περίπου

Μερίδες: 18-20 φέτες

Υλικά

  • 400γρ. αλεύρι ντίνκελ (σπελτ) 1050*, συν έξτρα για το ζύμωμα
  • 200γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 10γρ. αλάτι
  • 1 ½ κουταλάκι σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
  • 1 φακελάκι (8γρ.) ξηρή μαγιά στιγμής
  • 30ml ελαιόλαδο
  • 400ml νερό (τον χειμώνα θα χρειαστεί ελαφρώς χλιαρό)
  • νιφάδες βρώμης, για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε τα αλεύρια, κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το νερό και την μαγιά. Προσθέτουμε το σιρόπι ή το μέλι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Αφού ανακατευτούν λίγο τα υλικά προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε ξανά μέχρι το αλεύρι να μην είναι πια ορατό. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί 10 λεπτά.

Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο εργασίας και αδειάζουμε την ζύμη. Ζυμώνουμε για 4 λεπτά. Χρησιμοποιούμε την βάση της παλάμης (εκεί που ενώνεται με τον καρπό) και «τεντώνουμε” την ζύμη μακριά μας, την ξαναδιπλώνουμε, την γυρνάμε 90 μοίρες και την ξανατεντώνουμε. Προσθέστε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να μην κολλάει στον πάγκο, όχι πολύ. Ακόμα κι αν κολλάει στην αρχή, μην μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε πολύ αλεύρι.

Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί 2 λεπτά και επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές με διάλλειμα 2 λεπτών στο ενδιάμεσο. Δηλαδή πρέπει να ζυμώσουμε συνολικά 12 λεπτά. Στο τέλος η ζύμη θα πρέπει να είναι ελαστική και ελαφρώς γυαλιστερή. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπωλ, ζυμώνουμε την ζύμη σε μπάλα και την βάζουμε μέσα. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε 1 ώρα για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.

Αφού φουσκώσει την διπλώνουμε λίγες φορές μέσα στο μπωλ για να φύγει ο αέρας και την μεταφέρουμε πάλι σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Την απλώνουμε σε ένα παραλληλόγραμμο και διπλώνουμε τις 4 γωνίες προς τα μέσα, έτσι ώστε η ζύμη να έχει περίπου το μέγεθος της φόρμας μας.

Αναποδογυρίζουμε την ζύμη στα χέρια μας έτσι ώστε η πλευρά με τις δίπλες να είναι κάτω. Συνεχίζουμε να της δίνουμε μακρόστενο σχήμα και τεντώνοντας την επιφάνεια προς τα κάτω. Την μεταφέρουμε σε μια λαδωμένη μακρόστενη φόρμα για κέικ 25Χ11εκ. (ή σαν αυτή, ή, σαν αυτή)και την τοποθετούμε όπως την κρατάμε, δηλαδή οι δίπλες πρέπει να είναι κάτω και η λεία πλευρά πάνω. Αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με νιφάδες βρώμης. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για τουλάχιστον 35 λεπτά, μέχρι σχεδόν να διπλασιαστεί (εμένα μου πήρε 35 λεπτά).

Τοποθετούμε ένα ταψί στον πάτο του φούρνου και τον προθερμαίνουμε στους 240ο C. Όταν η ζύμη φουσκώσει την βάζουμε να ψηθεί στην τελευταία σχάρα, προσθέτουμε 1 ½ φλυτζάνι νερό στο ταψί που βρίσκεται στον πάτο του φούρνου και κλείνουμε την πόρτα αμέσως. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 220o C και ψήνουμε για 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 200ο C και ψήνουμε άλλα 20 λεπτά.

[photo: Εύη Σκούρα]
[photo: Εύη Σκούρα]

Το βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε το ψωμί από την φόρμα και το ξαναβάζουμε στον φούρνο. Το ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει βαθύ χρώμα και να ακούγεται κούφιο όταν χτυπάμε την βάση του με το δάχτυλο μας.

Αφήνουμε να κρυώσει τελείως σε σχάρα πριν το κόψουμε.

Σημείωση

*Το αλεύρι ντίνκελ (ή σπελτ) 1050 είναι ιδανικό για ψωμί καθότι περιέχει αρκετή γλουτένη. Θα το βρείτε σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα και παντοπωλεία.

* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο site της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'