Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κεφτέδες με σαλάχι

του Νίκου Μορόπουλου Μαγειρικές ιστορίεςσαλάχι, κεφτέδες, ψαροκεφτέδες

[photo: Νίκος Μορόπουλος]
[photo: Νίκος Μορόπουλος]

Το σαλάχι είναι από τα αγαπημένα ψάρια.

Σήμερα γίνεται κεφτές  με μυρωδικά.

Πρώτα το βράζω σε μίγμα με ξερά κρεμμύδια, σέλινο, πατάτες, σκόρδα  και καρότα. Δεν θέλει ούτε 10 λεπτά, αφού θα ψηθεί και μέσα στον κεφτέ. Σημειώνω ότι το σαλάχι πάει πάρα πολύ με το σκόρδο.

Αφήνω να κρυώσει και ξεψαχνίζω. Το σαλάχι έχει πολλά κοκαλάκια σαν ακτίνες, και ένα μεγάλο στο κέντρο. Αν μείνουνε μερικά στο μίγμα με την σάρκα δεν πειράζει, είναι τόσο λεπτά και τραγανά που δεν θα τα καταλάβετε στον κεφτέ. Αν πάλι σας ενοχλεί η ιδέα, μην τα αφήνετε στο μίγμα, ας τα απολαύσουν οι γάτες της γειτονιάς.

[photo: Νίκος Μορόπουλος]
[photo: Νίκος Μορόπουλος]

Περνάω τα βρασμένα κρεμμύδια, σέλινο, πατάτες και καρότα στο μίξερ και τα προσθέτω στη σάρκα του σαλαχιού, μαζί με άφθονο ψιλοκομμένο μαϊντανό και μάραθο. Ειδικά ο μάραθος δίνει ένα ιδιαίτερο άρωμα στον κεφτέ και πρέπει να είναι έντονη η παρουσία του.

Για να «δέσει το μίγμα προσθέτω αλεύρι. Όσοι έχετε κάνει νιόκι ξέρετε  την διαδικασία. Όσες δεν έχετε κάνει νιόκι, ρίχτε λίγο λίγο το αλεύρι, ανακατέψτε καλά και δείτε αν το μίγμα στέκεται μόνο του σε ένα αναποδογυρισμένο κουτάλι σούπας. Αν ναι, τελειώσατε. Αν όχι, επαναλάβετε τη διαδικασία. Ολοκληρώστε με αλάτι και πιπέρι κατά τα γούστα σας. Πάντα να θυμάστε ότι και τα δύο μπορεί να προστεθούν πολύ εύκολά, αλλά δεν αφαιρούνται.

Το τελικό στάδιο είναι η σύντομη ψύξη του μίγματος. Δέκα λεπτά στην κατάψυξη αρκούν.

Βγάζετε και τηγανίζετε σε αραβοσιτέλαιο σε μέτρια φωτιά.

Σερβίρετε με μαλαγουζιά Γεροβασιλείου και μια φρέσκια σαλάτα.

[photo: Νίκος Μορόπουλος]
[photo: Νίκος Μορόπουλος]

Τα κεφτεδάκια με το σαλάχι είναι πεντανόστιμα, ελαφρότατα, φτουράνε και χορταίνουνε!

Όσα μείνουνε τρώγονται την επόμενη ημέρα με λίγο ζέσταμα.

Καλή όρεξη!

Έγραψεν ο Φρήντριχ Ένγκελς, Γερμανός Φιλόσοφος  στο Salford της Αγγλίας, την 5 Αυγούστου 1895.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Μορόπουλου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'