Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σαλάτα με βασιλικό καβούρι

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Παστίτσιο με μανιτάρια και τυριά

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςπαστίτσιο, μπεσαμέλ, μανιτάρια, τυριά, παστίτσιο με μανιτάρια

[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]
[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]

Τα ζυμαρικά είναι το αγαπημένο μας φαγητό και πάντα δοκιμάζω διαφορετικούς τρόπους για να τα μαγειρέψω. Εδώ σας παρουσιάζω ένα παστίτσιο χωρίς κρέας, δικής μου έμπνευσης.

Το φτιάχνουμε με χοντρά μακαρόνια και αντί για κιμά χρησιμοποιούμε διάφορα φρέσκα μανιτάρια. Θα σας ανταμείψει με τη γεύση του που είναι απίθανη, πλούσια και λαχταριστή.

Και αν το θέλετε πιο πικάντικο μπορείτε να αντικαταστήσετε τα απαλά τυριά όπως η μοτσαρέλα και η γκούντα που χρησιμοποίησα εγώ με παρμεζάνα, κεφαλογραβιέρα ή άλλο πικάντικο τυράκι.

Παστίτσιο με μανιτάρια

Υλικά

  • 500 γρ χοντρά μακαρόνια (maccheroncini),
  • 400 γρ διάφορα φρέσκα μανιτάρια,
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο,
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες,
  • 2 κουταλάκια ξερή μαντζουράνα, τριμμένη,
  • 300 γρ μοτσαρέλα, κομμένη σε κύβους,
  • 200 γρ τριμμένη γκούντα,
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο,
  • 1 φλυτζάνι γάλα,
  • 3 αβγά,
  • αλάτι και πιπέρι                

Για τη μπεσαμέλ

  • 1 lt γάλα φρέσκο, πλήρες,
  • 100 γρ βούτυρο,
  • 100 γρ αλεύρι,
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
  • 2 γεμάτα κουταλάκια κίτρινο κάρι                                 

Παρασκευή

Καθαρίστε τα μανιτάρια και κόψτε τα σε φετούλες. Εγω χρησιμοποίησα champignons (τα γνωστά λευκά μανιτάρακια) και agaricus (μοιάζουν με τα portobello, από την μανιταροκαλλιέργεια μου!).

Σε ένα τηγάνι, βάλτε το ελαιόλαδο και μαράνετε το κρεμμύδι μαζί με το κρεμμυδάκι. Προσθέστε τα μανιτάρια και σοτάρετε για περίπου ένα δεκάλεπτο, σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τη μαντζουράνα, αλάτι και πιπέρι, και κατεβάστε το από τη φωτιά.

Ετοιμάστε τη μπεσαμέλ, φροντίζοντας να την αφήσετε αρκετά ρευστή.

Στο εν τω μεταξύ, βάλτε τα μακαρόνια να βράζουν, σε άφθονο αλατισμένο νερό. Αποσύρετέ τα από τη φωτιά 1-2 λεπτά πριν από τον χρόνο βρασίματος που προτείνει ο παραγωγός τους, και μην τα στραγγίζετε. Μεταφέρετέ τα με την βοήθεια μιας τσιμπίδας, σε ένα ευρύχωρο σκεύος, ώστε με αυτόν τον τρόπο να κρατήσουν και λίγο από το ζουμάκι τους. Χτυπήστε το γάλα με τα αβγά, προσθέστε αλατοπίπερο, περίπου 1 φλιτζάνι. από τη μπεσαμέλ και τέλος την μοτσαρέλα, ρίξτε το μίγμα στα μακαρόνια και αναμείξτε.

Σε ενα ταψάκι ή πυρέξ, στρώστε 2-3 κουταλιές από τη μπεσαμέλ. Ρίξτε μέσα τα μισά μακαρόνια και στρώστε τα. Από πάνω στρώστε τα σοταρισμένα μανιτάρια και καλύψτε με τα υπόλοιπα μακαρόνια. Ισιώστε την επιφάνεια τους και περιχύστε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Σκορπίστε, τέλος, και τη γκούντα επάνω από τη μπεσαμέλ.

Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 220°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.

Σερβίρετε το παστίτσιο κατά προτίμηση ζεστό.

Πρέπει, για ακόμη μια φορά, να απολογηθώ για τη χρήση ουδέτερων σε γεύση τυριών... Αντί για την γκούντα, προτείνω να χρησιμοποιήσετε κεφαλογραβιέρα ή παρμεζάνα ή άλλο πιο πικάντικο τυράκι, σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'