Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα Ιταλικά: Ραγκού αλά μπολονιέζε, το αυθεντικό

της Μαρίλης Κουβαρά Συνταγέςραγού, ραγκού αλα μπολονιέζε, Ragù alla bolognese, μοσχάρι, παντσέτα, κρασί, καρότα, σέλερι, κατσικίσιο γάλα, παρμεζάνα, Μπολόνια, Ιταλία, παπαρδέλες, ταλιατέλες

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Το ραγκού αλά μπολονιέζε (Ragù alla bolognese) είναι ένα πιάτο πολύ δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, αλλά η αυθεντική συνταγή φτιάχνεται στην Μπολόνια, όπως λέει και τ’ όνομά της. Σήμερα, λοιπόν, δεν φτιάχνουμε αυτό που εμείς λέμε «μακαρόνια με κιμά», αλλά την μπολονέζικη παραλλαγή τους.

Οι διαφορές από την ελληνική σάλτσα κιμά είναι πολλές. Πρώτα απ’ όλα, η ιταλική σάλτσα δεν περιέχει κιμά, αλλά μοσχαρίσιο κρέας και παντσέτα, που σιγομαγειρεύονται μέχρι να λιώσουν εντελώς και να διαλύονται, χωρίς να χρειάζονται κόψιμο. Οι δύο σάλτσες διαφέρουν επίσης στα λαχανικά, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά.

Bρήκαμε τη συνταγή της Ιταλικής Ακαδημίας της Κουζίνας (Accademia Italiana della Cucina) για το Ragù alla bolognese, τη δοκιμάσαμε κι ενθουσιαστήκαμε με το αποτέλεσμα. Θα σερβίρετε το ραγκού με ταλιατέλες ή παπαρδέλες, όπως τρώγεται παραδοσιακά, και όχι με σπαγγέτι, όπως συνηθίζεται η αντίστοιχη εκδοχή της σάλτσας στην Ελλάδα. Η πλούσια σάλτσα κρέατος ενώνεται πιο καλά με τα πλατιά ζυμαρικά, και η διαφορά σε υφή και γεύση είναι μεγάλη!

Ραγκού αλά μπολονιέζε

Yλικά

  • 300γρ. μοσχαρίσιο κρέας (παραδοσιακά χρησιμοποιείται ένα κομμάτι από την κοιλιά, η cartella)
  • 150γρ. παντσέτα
  • 50γρ. καρότο
  • 50γρ. σέλερι
  • 50γρ. κρεμμύδι ξερό
  • 5 κουταλιές σάλτσα ντομάτας
  • 1 κούπα γάλα πλήρες
  • ½ κούπα λευκό ή κόκκινο κρασί, ξηρό
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε την παντσέτα και τη σοτάρουμε, μέχρι να λιώσει το λίπος της. Προσθέτουμε τα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο, σέλερι) επίσης ψιλοκομμένα και σοτάρουμε κι αυτά ελαφρά. Στη συνέχεια, βάζουμε και το μοσχάρι κομμένο σε μπουκιές και αφήνουμε να πάρει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε και τη ντομάτα, και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για τουλάχιστον δύο ώρες ώρες, βάζοντας σταδιακά το αλατοπίπερο και το γάλα. Τέλος, προαιρετική είναι και η προσθήκη της panna  di cottura από ένα λίτρο γάλα*, αλλά κάνει τη διαφορά, οπότε μην την παραλείψετε!

Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί κατά προτίμηση παρμεζάνα Ρετζιάνο

*Σιγοβράζουμε ένα λίτρο πλήρες γάλα, μέχρις ότου ο όγκος του μειωθεί στο μισό

Τιπ: Μπορείτε να φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα, να κρατήσετε όση σάλτσα θέλετε και την υπόλοιπη να τη φυλάξετε στην κατάψυξη σε σακουλάκια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίλης Κουβαρά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'