Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Guruli Gvezeli: Πιτάκια με τυριά και βραστά αυγά

του Νίκου Μορόπουλου Μαγειρικές ιστορίεςπιτάκια, βραστό αβγό, τυριά, γεωργία, Καύκασος, σπιτικό φύλλο

[photo: Νίκος Μορόπουλος]
[photo: Νίκος Μορόπουλος]

Η Γκούρια είναι μια περιοχή στο δυτικό μέρος της Γεωργίας, της πανέμορφης χώρας του Καυκάσου. Εκεί τα Χριστούγεννα φτιάχνουν τα γκουρουλι γκβεζέλι, πιττάκια με τυριά και βραστά αυγά. Μια αγαπητή φίλη μάς προσφέρει σήμερα τα υπέροχα αυτά πιττάκια.

Η ζύμη είναι αλεύρι, νερό, μαγιά, λίγο αλάτι. Προσοχή στην θερμοκρασία του νερού στο οποίο διαλύουμε τη μαγιά. Πρέπει να είναι ανάμεσα στους 32 και 40 βαθμούς Κελσίου. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει (μια ώρα, τουλάχιστον) και ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Φέτα σκληρή και έμενταλ τριμμένα και τα δύο, μαζί με ψιλοκομμένα βραστά αυγά.

[photo: Νίκος Μορόπουλος]
[photo: Νίκος Μορόπουλος]

Τυλίγουμε τα πιττάκια σε σχήμα ημισέληνου και ψήνουμε σε θερμοκρασία 200 βαθμών για 25 λεπτά.

Ξεφουρνίζουμε και τα απολαμβάνουμε αχνιστά! Καθιστά και όρθια!

Καλή όρεξη και καλή χρονιά!

[photo: Νίκος Μορόπουλος]
[photo: Νίκος Μορόπουλος]

 *Έγραψεν ο Howard Graham, Αμερικανός μηχανικός εξοπλισμών, στο Batumi, Georgia, την 6 Ιανουαρίου 1943

Ο Νίκος Μορόπουλος διατηρεί το ελληνοαγγλικό blog Panathinaeos 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Μορόπουλου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'