Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κέτσαπ... από τον τόπο μου

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςκέτσαπ, σπιτικο ντιπ, σπιτική κέτσαπ, ντομάτες

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
Την (σάλτσα) κέτσαπ δεν την χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου. Δεν θυμάμαι να την έχω βάλει σε μακαρονάδες ή σε πίτσες, ούτε έχω λούσει με αυτή τις τηγανητές μου πατάτες, όπως βλέπω ότι κάνουν πολλοί ... Παρ' όλα αυτά που και που αγοράζουμε γιατί οι άντρες μου την θέλουν απαραίτητα για να συνοδέψουν τα βραστά λουκάνικα Φρανκφούρτης (τα οποία επίσης δεν συμπαθώ ιδιαίτερα...) που φτιάχνουν συχνά. Ετσι η κέτσαπ βγαίνει στο τραπέζι μαζί με την μουστάρδα, οπότε όταν έφτιαξα την μουστάρδα, αναγκαίο επακόλουθο ήταν να φτιάξω και κέτσαπ!
 
Η κέτσαπ, είναι μία σάλτσα ανατολίτικης προέλευσης. Η αρχική συνταγή της δεν έχει καμία σχέση με αυτό που εμείς ξέρουμε σήμερα ως κέτσαπ, αφού ήταν μία σάλτσα που περιείχε ψάρι, συνήθως αντσούγιες οι οποίες είχαν υποστεί ζύμωση. Το όνομα της πιθανολογείται ότι προέρχεται από την Περσία, τη Ινδονησία ή την Κίνα, αφού στις κουζίνες και των τριών αυτών χωρών, συναντάμε σάλτσες ψαριού με όνομα πολύ παρόμοιο με την λέξη κέτσαπ. Κατά τον 16ο αιώνα, η ασιατική συνταγή της κέτσαπ αρχίζει να διαδίδεται στην Ευρώπη, όπου υπόκειται σε διάφορες τροποποιήσεις.
Στα τέλη του ίδιου αιώνα, φτάνει και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αρχίσουν να την παρασκευάζουν χρησιμοποιώντας την ντομάτα. Οι ασιατικές κέτσαπ συνήθως δεν περιέχουν ντομάτα, ίσως γι' αυτό πολλές φορές η σύγχρονη σάλτσα προσδιορίζεται και ως "κέτσαπ ντομάτας". Στα 1872 ο Henry J. Heinz, της προσθέτει περισσότερη ζάχαρη και ξύδι, καθώς και διάφορα μπαχαρικά και κρεμμύδι. Η κέτσαπ του Heinz έγινε πολύ γρήγορα διάσημη, και σήμερα οι αμερικανοί, αλλά και λίγο πολύ όλος ο κόσμος, όταν λένε κέτσαπ, εννοούν την συγκεκριμένη σάλτσα. 
Η συνταγή είναι από εδώ, και το αποτέλεσμα όντως γευστικά μοιάζει πολύ με την διάσιμη έτοιμη σάλτσα. Η ιδέα να φτιάξω μία κέτσαπ χωρίς συντηρητικά ήταν πολύ δελεαστική! Χρησιμοποίησα βέβαια έτοιμο συσκευασμένο ντοματοπελτέ, αλλά αν συνηθίζετε να φτιάχνετε πελτέ ντομάτας στο σπίτι (δείτε εδώ πως γίνεται), σίγουρα να προτιμήσετε τον σπιτικό! Η ζάχαρη, το ξύδι και το αλάτι, βοηθούν ώστε να διατηρηθεί για αρκετό καιρό.
Σπιτικό κέτσαπ

Δόση: 1 βαζάκι 300ml

Βαθμός δυσκολίας: πολύ εύκολο

Υλικά

  • 200 γρ ντοματοπελτέ,
  • 150 γρ σιρόπι γλυκόζης,           
  • 120 γρ  λευκό ξύδι,
  • 100 γρ νερό εμφιαλωμένο,
  • 20 γρ καστανή ζάχαρη demerara,
  • 5 γρ αλάτι θαλασσινό,
  • 2 γρ νιφάδες κρεμμυδιού,
  • 1 γρ σκόρδο γκρανουλέ,
  • 1 πρέζα μπαχάρι
Προετοιμασία 
Βάλτε όλα τα υλικά μέσα σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε το στην φωτιά. Αφήστε να βράσει για περίπου ένα δεκάλεπτο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι η κέτσαπ να συμπυκνωθεί.
Μεταγγίστε την σε ένα βαζάκι, κατά προτίμηση αποστειρωμένο, και αφήστε την να κρυώσει.
Δοκιμάστε την αφού περάσουν 24 ώρες, ώστε να αναμειχθούν τα αρώματα.
Διατηρείτα στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 μήνα.
*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina_skg
 
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'