Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Παστίτσιο με μανιτάρια και τυριά

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γιορτινό τραπέζι: παστουρμαδόπιτα ή αλλιώς πίτα Καισαρείας

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςπίτα, εύκολη πίτα, πίτα για γιορτές, γιορτινή πίτα, γιορτινές συνταγές με χοιρινό, παστουρμαδόπιτα, με φύλλο κανταϊδι, Χριστούγεννα, πιάτα εορτών, συνταγές εορτών, παστουρμάς, πίτα μεζές, πικάντικη πίτα, νόστιμη πίτα

[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]
[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]

Πολύ απλή στην παρασκευή της και ιδιαίτερα γευστική, θα την λατρέψουν όσοι αγαπάνε το συγκεκριμένο αλλαντικό!

Την παστουρμαδόπιτα, θα τη συναντήσετε και ως "πίτα Καισαρείας". Από μικρή έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο δεν προέκυψε ότι υπάρχει κάποιο τοπικό έδεσμα της Καισαρείας (σήμερα Kayseri) που να δικαιολογεί την ονομασία.

Πολύ πιθανόν, επειδή ο καλύτερος τουρκικός παστουρμάς προέρχεται από την Καισάρεια, συνδέθηκε το όνομα της περιοχής με τη συγκεκριμένη πίτα. Ανάλογα παρασκευάσματα, στην Tουρκία τα ονομάζουν pastirmali boregi.

Την παστουρμαδόπιτα μου την έφτιαξα με φύλλο κανταΐφι, αλλά βέβαια μπορείτε να την φτιάξετε και με κανονικό φύλλο για πίτα.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Πίττα Καισαρείας με κανταΐφι 

Δόση : για 8-10 άτομα

Βαθμός δυσκολίας : εύκολο

Υλικά 

  • 400 γρ φύλλο κανταΐφι
  • 100 γρ παστουρμά σε λεπτές φέτες
  • 250 γρ μοτσαρέλλα
  • 150 γρ κασέρι σε φέτες
  •  2-3 ώριμες ντομάτες
  • 100ml παρθένο ελαιόλαδο
  • 70 γρ βούτυρο αγελάδος λιωμένο
  • 1 αυγό
  • 50ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.τ.γλ. κύμινο
  • 1 κ.τ.γλ. πάπρικα

Προετοιμασία 

Τον παστουρμά καλό θα είναι να μην τον καθαρίσετε τελείως από το τσιμένι του, για να δώσει περισσότερη γεύση!

Κόψτε την μοτσαρέλλα σε μάλλον λεπτές φέτες. Στην παστουρμαδόπιτα γενικά χρησιμοποιούμε τυριά λίγο αλατισμένα και με ουδέτερη γεύση.

Κόψτε τις ντομάτες σε μεγάλες λεπτές φέτες.

Ανοίξτε το φύλλο κανταΐφι μέσα σε ένα ευρύχωρο ταψί, και χωριστέ το όσο μπορείτε, να αφρατέψει. Αναμίξτε το βούτυρο με το λάδι, ραντίστε το κανταΐφι και ανακατέψτε το, ώστε να διαβραχεί καλά. Αλείψτε με λίγο λαδάκι ένα στρογγυλό ταψί, διαμέτρου 30εκ. Στρώστε μέσα το μισό κανταΐφι. Από επάνω βάλτε με τη σειρά πρώτα την μοτσαρέλλα, έπειτα τον παστουρμά,  τις ντομάτες και τέλος το κασέρι. Πασπαλίστε με το κύμινο και την πάπρικα και καλύψτε με το υπόλοιπο κανταΐφι.

Οπως παρατηρήσατε, αλάτι δεν βάζουμε καθόλου, γιατί ο παστουρμάς είναι ήδη αλμυρός! Χτυπήστε το αυγό με την κρέμα γάλακτος και με ένα πινέλο σκορπίστε το στην επιφάνεια της πίτας. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για μια ωρίτσα, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια της πίτας. Βγάλτε την πίτα από τον φούρνο και αφήστε την να σταθεί για 15-20 λεπτά, πριν την κόψετε. Σερβίρετε την κατά προτίμηση ζεστή.

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina_skg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες