Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σπαγγέτι με ελαιόλαδο, σκόρδο και καυτερό πιπέρι

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςζυμαρικά, μακαρονάδα, απλό, εύκολο, γρήγορο φαγητό, μακαρονάδα χωρίς σάλτσα, ιταλικές συνταγές, δείπνο για δύο, στο άψε σβήσε έτοιμο

photo: Mαρίνα Mαυρομάτη
photo: Mαρίνα Mαυρομάτη

Σπαγγέτι άλιο όλιο ε πεπεροντσίνο (aglio, olio e peperoncino), δηλαδή με σκόρδο, ελαιόλαδο και καυτερό πιπέρι, ή αλλιώς μια πεντανόστιμη μακαρονάδα με το τίποτα... Είναι ένα κλασικό μεταμεσονύχτιο πιάτο στην Ιταλια, που προέρχεται από τη φτωχική ρωμάνικη κουζίνα (από τη Ρώμη, όχι τη Ρουμάνια...), και εκπλήσσει με το γευστικό αποτέλεσμα του συνδυασμού των συστατικών της.

Και επειδή οδεύουμε προς… φτώχεια καταραμένη, έβαλα τη δική μου πινελιά και την γαρνίρισα με φρυγανισμένα ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί. Μην διανοηθείτε να της ρίξετε τυρί! Το πολύ - πολύ ίσως λίγο μαϊντανό για χρώμα.

Φαίνεται μια απλή μακαρονάδα, αλλά μην σας ξεγελάει! Διαλέξτε με προσοχή τα υλικά σας, ψάξτε για καλής ποιότητας ζυμαρικά. Χρησιμοποιήστε, αν είναι δυνατόν, φρέσκο καυτερό πιπεράκι, απαραιτήτως πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες προσέχοντας τον χρόνο μαγειρέματος των υλικών.

Σπαγκέτι με ελαιόλαδο, σκόρδο και καυτερό πιπέρι

Υλικά

Για 4 άτομα

  • 400 gr σπαγκετι
  • 3 σκελίδες σκόρδο*
  • 2 φρέσκα καυτερά πιπεράκια
  • 8 κουταλιές ελαιόλαδο παρθένο εξτρά
  • χοντρό αλάτι

Για την (ψευτο)παρμεζάνα

  • 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μόνο την ψίχα
  • 2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι

Παρασκευή

Ετοιμάστε την (ψευτο) παρμεζάνα. Βάλτε τις 2 κουταλιές λάδι σε ένα τηγανάκι, και μόλις ζεσταθεί, ρίξτε μέσα την ψίχα του ψωμιού τριμμένη. Ρίξτε λίγο αλατάκι και αφήστε την να σοκαριστεί σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα, προσέχοντας βέβαια, να μην καεί. Αποσύρετε το τηγανάκι από την φωτιά.

Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το σκόρδο; αν έχει φύτρα, αφαιρέστε την.

Γεμίστε μια κατσαρόλα με 3-4 λίτρα νερό και βάλτε την να βράσει. Μόλις αρχίσει και κοχλάζει, ρίξτε 1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι και τα σπαγγέτι. Αφήστε τα να βράσουν αλ ντεντε, φροντίζοντας να τα βγάλετε περίπου ένα λεπτό πριν από τον απαιτούμενο χρόνο που αναγράφεται στην συσκευασία.

Παραλληλία βάλτε το μισό λάδι σε ένα ευρύχωρο βαθύ τηγάνι. Ρίξτε μέσα το σκόρδο και τα πιπεράκια ελαφρά τσακισμένα. Σοτάρετε τα για λιγά λεπτά, μέχρι να  αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Σβήστε τα με μισό φλυτζάνι νερό από τα σπαγγέτι. Ρίξτε μέσα στο τηγάνι και τα σπαγγέτι, φροντίζοντας να μην τα στραγγίσετε τελείως και γίνουν ξερά. Προσθέστε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο αλατάκι και σοτάρετε τα για 2 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Σερβίρετε τα αμέσως, πασπαλισμένα με την τραγανή ψίχα του ψωμιού.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Tips

* Αν δεν πολυσυμπαθείτε το σκόρδο, μπορείτε να το βάλετε ολόκληρο και μετά να το αφαιρέσετε. Καλυτέρα βέβαια, να το αφήσετε... Επίσης μπορείτε να κάνετε το πιάτο λιγότερο ή περισσότερο καυτερό, ανάλογα με τα γούστα σας.

Προτεινόμενο κρασί: εδώ το κρασί είναι απαραίτητο συνοδευτικό! Πρέπει να διαλέξετε ένα καλό λευκό κρασί, που θα αναδείξει τα αρώματα αυτού του απλού αλλά γευστικού πιάτου. Φροντίστε να είναι ξηρό, ισορροπημένο και όχι πολύ αρωματικό, για μην επικαλύπτει. Ιδανικό είναι ένα Φρασκάτι.

H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il Laboratorio di Marina

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'