Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Kριθαρότο με γαρίδες, γκουρμέ από τα χεράκια σας!

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςγαρίδες, κριθαρότο, κριθαράκι, συνταγές με γαρίδες, γάμπαρη γαρίδα, γάμπαρη, συνταγές με κριθαράκι, γεμιστά στην κατσαρόλα, εύκολο, ζεστό φαγητό της κατσαρόλας, ζυμαρικά

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
Το κριθαρότο είναι ένα πιάτο που έχει γίνει της μόδας τελευταία και συνειρμικά παραπέμπει σε γκουρμέ ... Τα πράγματα όμως είναι πολύ απλά, το κριθαρότο είναι ένα κριθαράκι μαγειρεμένο με τον τρόπο που φτιάχνεται το ριζότο, δηλαδή το υγρό (νερό ή ζωμός) προστίθεται ζεστό και σταδιακά, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που το ζυμαρικό θα είναι βρασμένο σωστά και ακολουθεί mantecatura, αν θέλετε πείτε το και δέσιμο του ζωμού του φαγητού, με βούτυρο και τριμμένο τυρί (συνήθως παρμεζάνα).
 
Για την ιστορία, αυτό το είδος μαγειρέματος οι Ιταλοί το ονομάζουν risottato και εκτός από το κριθαράκι το φτιάχνουν και με πραγματικό αποφλοιωμένο κριθάρι (orzo - εξ ου και orzotto). Το κριθαρότο είναι ένα γρήγορο πιάτο, που πρέπει να σερβιριστεί αμέσως μόλις μαγειρευτεί, όπως και το ριζότο. 
Είναι ένα φαγητό που το κάνω πάντα όταν βρίσκω στον ψαρά μας ωραία χοντρή γάμπαρη, ολόφρεσκη και ψαρεμένη στα νερά της περιοχής μας, την οποία προτιμώ από τις εισαγόμενες γαρίδες ιχθυοτροφείου (που πολλές φορές ενώ είναι αποψυγμένες, πλασάρονται και ως φρέσκες). Συνταγούλα απλή, με λίγο υλικά, αλλά πεντανόστιμη. Την διαφορά στην γεύση την κάνει και η μπισκ, ο ζωμός δηλαδή από τα κελύφη της γάμπαρης. 
Κριθαράκι με γαρίδες
Δόση: για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής: μέτρια δύσκολη
Υλικά
500 gr γάμπαρη χοντρή (ή γαρίδες),
1 μικρή σκελίδα σκόρδο,
1 μικρό κίτρινο κρεμμύδι,
5 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
1 κ.γ. βούτυρο,
400 γρ κριθαράκι,
1 σκαλόνιο,
1 ποτηράκι κρασιού λευκό κρασί ξηρό,
1 γεμάτη κ.σ. σπιτικό πελτέ ντομάτας,
 πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμένο,
 αλάτι. 
Για την mantecatura  
30 gr βούτυρο
Προετοιμασία 
Οταν είναι μεγάλη η γάμπαρη, καλό είναι να καθαρίστε το εντεράκι πριν την πλύνετε.  
Σε μία χαμηλή κατσαρόλα, βάλτε το μισό ελαιόλαδο και το 1 κουταλάκι βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο (δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα ψιλοκομμένα) μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέστε την γάμπαρη και σοτάρετε την ελαφρά, μέχρι δηλαδή να αλλάξει χρώμα. 
Αφαιρέστε την γάμπαρη και μόλις χλιαίνει, αφαιρέστε τα κεφάλια και τα πόδια. 
Ζεστάνετε ξανά το λάδι, προσθέστε τα κεφάλια και τα πόδια από την γάμπαρη και σοτάρετε σε ζωηρή φωτιά μέχρι να καβουρντιστούν. Προσθέστε 4 ποτήρια ζεστό νερό και αφήστε να βράσουν περίπου μισή ωρίτσα. Σουρώστε τον ζωμό και κρατήστε τον στην άκρη. Ο ζωμός πρέπει να είναι σε αναλογία 1:3 με το κριθαράκι, δηλαδή εδώ θέλουμε περίπου 1200 γρ.
Ψιλοκόψτε το σκαλόνιο (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ένα μικρό κίτρινο κρεμμύδι) και σοτάρετε το με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε το κριθαράκι και σοτάρετε μέχρι να ξανθίσει. Στο κέντρο της κατσαρόλας προσθέστε τον πελτέ της ντομάτας και σοτάρετε τον ελαφρά, απλώνοντας τον με την ξύλινη κουτάλα. Σβήστε με το κρασί και αφήστε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. 
Αρχίστε να προσθέτετε σταδιακά τον ζεστό ζωμό, διατηρώντας το φαγητό σε ζωηρή φωτιά και περιμένοντας να εξατμιστούν τα υγρά πριν προσθέσετε την επόμενη ποσότητα. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε αλάτι και πιπέρι. Έπειτα από ένα τεταρτάκι και μόλις δείτε ότι το κριθαράκι έχει γίνει αλ ντέντε, προσθέστε και την γάμπαρη.
Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέστε το βούτυρο σε κομματάκια και αναμείξτε το με το κριθαράκι.
Αφήστε το κριθαρότο να σταθεί μόλις 5 λεπτά και σερβίρετε το αμέσως! Αν λατρεύετε το τυρί μπορείτε να πασπαλίσετε και με λίγη τριμμένη παρμεζάνα parmigiano reggiano.
*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'