Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μακαρονόπιτα ή ο αιώνιος δεσμός των ζυμαρικών με τα τυριά

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςζυμαρικά, μακαρόνια, μακαρονόπιτα, αντί για πατσίτσιο, το πιο εύκολο παστίτσιο, πίτα με μακαρόνια, μακαρόνια φούρνου

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Μια παραδοσιακή και εύκολη συνταγή. Μια πίτα χωρίς φύλλο, συμπαγής και τόσο εύγευστη όσο δεν φαντάζεστε! Ζυμαρικά και τυριά, ο αιώνιος συνδυασμός!

Τα μπαχαρικά της μακαρονόπιτας μην τα παραλείψετε καθώς είναι αυτά που δίνουν την έξτρα τσιμπιά νοστιμιάς. Επίσης μην την κάνετε με όποιο μακαρόνι διαθέτετε στο σπίτι, καθώς όλα παίζουν ρόλο. Το συγκεκριμένο διακριτικό μακαρονάκι, νούμερο 5, με τρύπα στη μέση είναι αυτό που της ταιριάζει γάντι.

Η μακαρονόπιτα που σας προτείνω σήμερα, απλά θα σας ενθουσιάσει!

Μακαρονόπιτα

Υλικά

  • 1 πακέτο (500 γραμ) μακαρόνια Νο 5
  • 1,600 γραμμάρια γάλα φρέσκο
  • 1 ξερό κρεμμύδι μέτριο, λιωμένο στο μπλέντερ
  • 1 κουτάλα λάδι (την μεγάλη κουτάλα που σερβίρουμε τα όσπρια)
  • 5 αυγά
  • 500 γραμμάρια φέτα τριμμένη
  • 300 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα ή γραβιέρα τριμμένη
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 2 καλές τσιμπιές μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • Αλάτι

Διαδικασία

Βράζουμε τα μακαρόνια έτσι ώστε να κρατάνε αρκετά. Τα βράζουμε  πολύ λιγότερο απ΄ το μισό του χρόνου που αναγράφεται στη συσκευασία. Θέλουμε απλά να λυγίσουν και να χάσουν τη σκληράδα τους. Όχι όμως να μαλακώσουν πολύ, γιατί θα ψηθούν και στο φούρνο και δεν θα καταφέρουν να ρουφήξουν όλα τα υγρά της μακαρονόπιτας. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Στην κατσαρόλα που βράσαμε τα μακαρόνια ρίχνουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε το κρεμμύδι έτσι ώστε να γίνει διάφανο για περίπου 3-4 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε τα 2/3 του γάλακτος μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να ζεσταθεί και να πάρει μία βράση. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε και τα μακαρόνια και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν και αυτά μία βράση, αλλά όχι να βράσουν μέσα στο γάλα. Σβήνουμε τη φωτιά.

 Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το υπόλοιπο γάλα. Ρίχνουμε αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά που έχουμε επιλέξει), το μοσχοκάρυδο και την κανέλα. Προσθέτουμε και το μίγμα των αυγών - μπαχαρικών στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια, καθώς επίσης και τα τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε.

Βάζουμε το μείγμα σε μεγάλο βουτυρωμένο ταψί με διάμετρο 32 ή 34 εκατοστά και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο για περίπου 45 λεπτά, μέχρι η επιφάνειά της να χρυσίσει και η πίτα να πήξει και να σταθεροποιηθεί.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Καλή επιτυχία!

Tip: Επειδή η ποσότητα βγαίνει για ένα μεγάλο ταψί, περίπου όσο είναι το ταψί του φούρνου της ηλεκτρικής κουζίνας, αν είστε λίγα άτομα μπορείτε να κάνετε την μισή ποσότητα, όπως έκανα εγώ στην προκειμένη περίπτωση. Η μισή ποσότητα αναλογεί σε ένα μικρό και βαθύ πυρεξάκι όπως αυτό της φωτογραφίας. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι απλά να χωρίσετε τις παραπάνω αναγραφόμενες ποσότητες των υλικών στη μέση.

*Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for Thought

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'