Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το μυστικό της τέλειας πατάτας στον φούρνο

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςπατάτες, πατάτες στο φούρνο, τέλειες πατάτες στο φούρνο, συνοδευτικό κρεατικών, μυστικά για τέλειες πατάτες, γιορτινό τραπέζι

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Είναι οι τέλειες πατάτες φούρνου, φτιαγμένες με τις οδηγίες των σεφ! Ετοιμάζονται πολύ εύκολα, και ακολουθώντας μερικά απλά τρικ, σχηματίζεται μία ωραία τραγανή κρούστα από έξω ενώ η καρδιά τους παραμείνει τρυφερή και οι πατάτες λιώνουν ηδονικά στο στόμα.

Μπορείτε να τις αρωματίσετε με μπαχαρικά και αρωματικά βότανα της αρεσκείας σας. Είναι τέλειες ως συνοδευτικό σε πιάτα με κρεατικά ή και ψάρια.

Τις ποσότητες μπορείτε να τις προσαρμόσετε ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Σας δίνω την συνταγή τώρα, επειδή πιστεύω ότι κατά την περίοδο των γιορτών που πλησιάζουν θα σας φανεί σίγουρα χρήσιμη...

Πατάτες στο φούρνο

Δόση: για 4-6 άτομα

Βαθμός δυσκολίας: εύκολη

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • μπαχαρικά ή αρωματικά βότανα
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο παρθένο έξτρα
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Προετοιμασία 

Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τες σε κομμάτια. Εδώ το μυστικό είναι τα κομμάτια να είναι όλα στο ίδιο μέγεθος, ώστε να ψηθούν μέσα στον ίδιο χρόνο, όλα ομοιόμορφα.

Ξεπλύνετε καλά τις πατάτες, ώστε να απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερο από το άμυλο τους.

Γεμίστε μία κατσαρόλα με νερό και βάλτε το να βράσει. Ζεματίστε τις πατάτες για 2-3 λεπτά. Μην τις ρίχνετε στην κατσαρόλα όλες μαζί, ώστε να μην κατέβει πολύ η θερμοκρασία του νερού που βράζει, κάντε το ζεμάτισμα σταδιακά. Με το ζεμάτισμα επιτυγχάνουμε να "ψηθούν" επιφανειακά τα κομμάτια της πατάτας. Με αυτόν τον τρόπο θα παραμείνει μαλακή στο εσωτερικό και δεν θα ξεραθεί, ενώ απ' έξω θα δημιουργηθεί μία τραγανή κρούστα.

Αφήστε τες να στραγγίσουν πολύ καλά και ταμπονάρετε τες με απορροφητικό χαρτί.

Πάρτε ένα ταψί φούρνου, αν θέλετε στρώστε το και με αντικολλητικό χαρτί. Ρίξτε 2-3 ζιγκ ζαγκ λάδι μέσα στο ταψί και τοποθετήστε από επάνω τις πατάτες. Φροντίστε να διασκορπιστούν καλά μέσα στο ταψί. Πασπαλίστε με τα μυρωδικά και τέλος ρίξτε από επάνω και άλλο λάδι.

Ψήστε τις πατάτες σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C, στον αέρα, για 45-50 λεπτά. Αφού περάσει η πρώτη μισή ώρα ψησίματος, ανακατέψτε τις πατάτες και αλατίστε τες. Τα τελευταία 5-6 λεπτά ψησίματος ανάψτε το γκριλ για να ροδίσουν ωραία.

Σερβίρετε τις πατάτες ζεστές.

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'