Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ζεστή σοκολάτα με κόκκινο κρασί

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πισαλαντιέρ, πίτσα με κρεμμύδια, αντζούγιες και ζύμη εξπρές

της Εύης Σκούρα Μαγειρικές ιστορίεςπισαλαντιέρ, πίτσα, ζύμη εξπρές, αντζούγιες, ελιές, Νίκαια, Νότια Γαλλία, μεζές για ούζο, μεζές για τσίπουρο

[photo: Εύη Σκούρα]
[photo: Εύη Σκούρα]

Ναι, ξέρω, είναι λίγο «αντισυμβατική» η σημερινή συνταγή. Σε πολλούς θα κάνει εντύπωση ο συνδυασμός των υλικών. Πίτσα με κρεμμύδια, αντζούγιες κι ελιές!  Κι εγώ όταν διάβασα την συνταγή για την πισαλαντιέρ (Pissaladiere είναι το όνομά της) εξεπλάγην. Η πισαλαντιέρ, που λέτε, είναι μια παραδοσιακή σπεσιαλιτέ της Νότιας Γαλλίας και ιδιαίτερα της Νίκαιας, την οποία μαγειρεύουν στα πανηγύρια. Μάλιστα στην αυθεντική συνταγή, η στρώση των κρεμμυδιών πρέπει έχει το ίδιο πάχος με την ζύμη.

Μετά λοιπόν από την πρώτη έκπληξη μόλις διάβασα την συνταγή, σκέφτηκα ότι είναι ένας πολύ ενδιαφέρον συνδυασμός υλικών. Τα κρεμμύδια μαγειρεύονται  περίπου 1 ώρα. Στην ουσία καραμελώνουν χωρίς την προσθήκη ζάχαρης κι έτσι η γλυκύτητά τους έρχεται και δένει με την αλμυρή γεύση της αντζούγιας. Το σίγουρο είναι πως στην προετοιμασία της συνταγής πρέπει να προσέξετε πολύ το αλάτι. Όσοι δεν τα πάτε καλά με τα αλμυρά μπορείτε να ξαρμυρίσετε λίγο τις αντζούγιες, αλλά και τις ελιές. Πάντως ένα θα σας πω: είναι εξαιρετικός μεζές παρέα με ούζο, τσίπουρο ή παγωμένο λευκό κρασί.

Το άλλο «αντισυμβατικό» της σημερινής ανάρτησης είναι η ζύμη. Δεν έφτιαξα τη ζύμη που ορίζει η συνταγή, ή οποία γίνεται ουσιαστικά με ζύμη ψωμιού. Δοκίμασα μια συνταγή που συναντούσα συχνά τελευταία και πραγματικά μου είχε κινήσει την περιέργεια. Πρόκειται για ζύμη για πίτσα που ετοιμάζεται σε 5 λεπτά. Ναι! Ούτε πολύ ζύμωμα, ούτε φούσκωμα, ούτε πάλι ζύμωμα, κλπ. Και το καλύτερο; Έχει μόνο δύο υλικά, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και στραγγιστό γιαούρτι. Εγώ πρόσθεσα και λίγο ξερό εστραγκόν στην ζύμη, το οποίο ταιριάζει πολύ με το κρεμμύδι και έγινε τέλεια!

Να σας πω την αλήθεια την φοβόμουν λίγο. Τα δύο αυτά υλικά δεν μου γέμιζαν και πολύ το μάτι για ζύμη πίτσας, αλλά ήμουν πολύ περίεργη να τη δοκιμάσω. Αφήστε που τα σχόλια που διάβαζα στο διαδίκτυο ήταν όλα θετικά. Κι έτσι αποφάσισα να την φτιάξω. Και μου άρεσε πολύ! Την άνοιξα πολύ ψιλή γιατί έτσι μου αρέσουν οι ζύμες πίτσας. Να φανταστείτε πως βγήκε ακόμη μια πίτσα ατομική.  Ψήθηκε υπέροχα και έγινε τραγανή και ωραία. Σας προτείνω να την δοκιμάσετε. Είναι μια πολύ πρακτική ζύμη για λύση της τελευταίας στιγμής και για όσες και όσους βαριούνται την κλασική διαδικασία φουσκώματος.

Θα πρέπει να σας πω, ακόμη, πως οι αντζούγιες, παρόλο που σνομπάρονται από πολλούς ανήκουν στην κατηγορία των ψαριών που περιέχουν τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ένα είδος λίπους που ελαττώνει τον κίνδυνο θρομβώσεων και δρα προστατευτικά στην καρδιά.  Τα κρεμμύδια όντας πλούσια σε βιοτίνη (η οποία βοηθά στο μεταβολισμό του λίπους και της ζάχαρης) και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως πολυφαινόλες, βοηθούν στην αποτοξίνωση του αναπνευστικού συστήματος και στην καταπολέμηση του άσθματος, της βρογχίτιδας, της αλλεργικής ρινίτιδας, και του διαβήτη. Ας δούμε τώρα την συνταγή γιατί πολλά είπα πάλι:

[photo: Εύη Σκούρα]
[photo: Εύη Σκούρα]

Πισαλαντιέρ με ζύμη εξπρές

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30 λεπτά

Μερίδες:  8 κομμάτια

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 ½ φλυτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ίσως σας πάρει λίγο παραπάνω)
  • 1 φλυτζάνι γιαούρτι στραγγιστό, 2% λιπαρά
  • ½ κουταλάκι ξερό εστραγκόν

Για την πίτσα

  • 1 κιλό κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
  • ¼ φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • ¼ κουταλάκι φρέσκο δενδρολίβανο, πολύ ψιλοκομμένο
  • ¼ κουταλάκι ξερό θυμάρι
  • ¼ κουταλάκι ξερή ματζουράνα
  • 1/8 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • λίγο αλάτι
  • 25 γρ. πάστα αντζούγιας (μισό σωληνάριο των 50γρ.)
  • 12 – 14 φιλέτα αντζούγιας
  • 1/3 φλυτζανιού ελιές Καλαμών, σε ροδέλες
  • λίγο ακόμη πιπέρι για το τέλος

Εκτέλεση

Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ρίξτε τα κρεμμύδια και αλατίστε τα. Σκεπάστε και αφήστε τα να μαγειρευτούν. για περίπου 45 λεπτά, ανακατεύοντας που και που.

Ξεσκεπάστε, προσθέστε τα μυρωδικά και το πιπέρι και αφήστε τα να μαγειρεύονται μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να γίνουν σαν μια μαλακιά μαρμελάδα, άλλα 30-40 λεπτά περίπου. Μην ξεχνάτε να τα ανακατεύετε.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C.

Ανακατέψτε όλα τα υλικά για την ζύμη σε ένα μπωλ. Μην ρίξετε όλο το αλεύρι μονομιάς. Μπορεί να μην το χρειαστεί όλο, ή, μπορεί να σας πάρει λίγο παραπάνω. Ζυμώνετε για λίγο μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει. Ανοίξτε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια στο μέγεθος και το σχήμα που θέλετε. Στρώστε τη ζύμη σε ένα ταψάκι για πίτσα, ελαφρώς λαδωμένο.

Απλώστε μια πολύ λεπτή στρώση πάστας αντζούγιας (περίπου μισό σωληνάριο των 50 γρ., όπως σας γράφω παραπάνω)

Απλώστε τα κρεμμύδια ομοιόμορφα, πάνω από την πάστα αντζούγιας.

Στολίστε με τα φιλέτα αντζούγιας και τις ελιές και ρίξτε λίγο ακόμη φρεσκοτριμμένο πιπέρι. ( όπως σας είπα και πριν μπορείτε να ξαρμυρίσετε για λίγο τις αντζούγιες και τις ελιές αν είναι αλμυρές).

Ψήστε την πίτσα για περίπου 15-20 λεπτά, ή όσο χρειάζεται για να ψηθεί ην ζύμη σύμφωνα με τα γούστα σας.

Σερβίρετε τη πίτσα με κρεμμύδια, αντζούγιες και ελιές ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες