Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Κρέμα λεμονιού... να την φας στο βαζάκι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μανιτάρια ογκρατέν

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςμανιτάρια, μανιτάρια ογκρατέν, εύκολο φαγητό φούρνου, εύκολο, γρήγορο γλυκό, μενού χορτοφαγικό, πρωτεϊνικό γεύμα, θρεπτικό φαγητό, μεζές

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Σήμερα σας προτείνω να φτιάξετε ένα εύκολο, γρήγορο και απλούστατο ορεκτικό φούρνου με μανιτάρια.

Η γραβιέρα, που περιέχεται σαν συνδετικό υλικό σε συνδυασμό με το γάλα, δημιουργεί ένα ωραίο σώμα που ενώνει τα μανιτάρια.

Αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για συνοδευτικό γεύματος ή για μπουφέ.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Το σκεύος είναι της φιλενάδας μου Βίκυς. Έχω αρχίσει η «δύσμοιρη» και δανείζομαι (ενίοτε αρπάζω κιόλας), τα κουταλομαχαιροπίρουνα, τα πιάτα και τα ταψιά των φιλενάδων μου για το food styling...

Mανιτάρια Ογκρατέν

Υλικά

  • 500 γραμμάρια μανιτάρια φρέσκα μεγάλα
  • 1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
  • 1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ, κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
  • 1 κούπα γραβιέρα 
  • 2 τσιμπιές μοσχοκάρυδο
  • 2 αυγά
  • πάπρικα γλυκιά 
  • γαλέτα
  • βούτυρο
  • πιπέρι
  • αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια καλά με το ειδικό βουρτσάκι. Εάν είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση ή σε τέταρτα. Βράζουμε τα μανιτάρια για 7 λεπτά σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε καλά.

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ καλά και το πασπαλίζουμε με γαλέτα μέχρι να καλυφθεί πλήρως ο πάτος του. Ρίχνουμε τα μανιτάρια στο πυρέξ.

Σε κατσαρολάκι βράζουμε το γάλα (‘Οχι πολύ και μας κολλήσει. Να πάρει μόνο μία καλή βράση) και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο κατσαρολάκι τη γραβιέρα και τα αυγά χτυπημένα με το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και πιπέρι.

Προσθέτουμε το μείγμα στο πυρέξ και ρίχνουμε λίγη κρέμα γάλακτος από πάνω. Πασπαλίζουμε με πάπρικα και τέλος σκορπίζουμε στην επιφάνεια μερικά κομματάκια βούτυρο και ψήνουμε τα μανιτάρια σε μέτριο φούρνο (στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο) για μισή ώρα περίπου, μέχρι να πήξει το γάλα και να ροδοκοκκινίσουν.

Καλή επιτυχία!

*Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for Thought

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες