Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Dum spiro σπείρω

του Άλκη Γαλδαδά αστική κηπουρική

Είμαι ένα οπουρτουνιστικό σκουλήκι και αυτή τη στιγμή αισθάνομαι μια χαρά. Βρήκα το πιο ωραίο πράσινο και υγιές χειμωνιάτικο μήλο και χώθηκα μέσα. Ελπίζω να περάσω καλά. Δηλαδή τώρα γράφω και για τους Bostanistas.

Όχι σαν πολυθεσίτης γραφιάς αλλά γιατί εδώ και κάτι καλό γίνεται και πριν λίγο καιρό απέκτησα έναν μικρό εσωτερικό κήπο που αποφάσισα ότι θα καλλιεργηθούν μέχρι και οι τοίχοι του. Δεν ελπίζω ότι θα με θρέψει αλλά ελπίζω ότι θα βοηθήσει το μυαλό μου να γυμνάζεται καθημερινά γιατί ένας κήπος σου παρουσιάζει συνέχεια προβλήματα και πρέπει να τα λύσεις τις περισσότερες φορές, άμεσα, αν μάλιστα θεωρείς πως αυτά που περιέχει είναι ζωντανά πλάσματα παρ’ όλο που κινούνται ελάχιστα.

Επιτέλους, σκέπτομαι, εδώ μπορεί να είναι ένας χώρος όπου δεν θα χτυπάμε ο ένας τον άλλον με τα βέλη μας τα βουτημένα στο πιο δυνατό δηλητήριο εκτοξεύοντάς τα  διαδικτυακά. Εδώ θα συνεργαζόμαστε, τα σχόλια θα είναι εποικοδομητικά, θα βοηθούμε ο ένας τον άλλον ανταλλάσσοντας γνώσεις και πληροφορίες.

Γεννήθηκα στην Πλατεία Βικτωρίας, δεν έχω χωριό να αναφερθώ, κτήματα, ζώα, ούτε ένα στρέμμα με χώμα. Θαυμάζω αυτούς που καταφέρνουν να δέσουν τα κολοκύθια τους και έχουν ντομάτες το καλοκαίρι. Στενοχωριέμαι για λογαριασμό τους όταν περιγράφουν τις επιδρομές του τετράνυχου στα φυτά τους. Τώρα μπήκα κι εγώ στο χορό και τους κατάλαβα ακόμη περισσότερο.

Φύτεψα δοκιμαστικά κάποια πράγματα, τα μαρούλια τα πράσινα τα κατασπάραξαν τα πουλιά, τα μαύρα όμως δεν τους αρέσουν, τα διάφορα βότανα πιάνουν σχετικά εύκολα όταν τα παίρνεις από κάποια αξιόπιστα μαγαζιά στο κέντρο ή όταν είναι μεγαλωμένα στο ύπαιθρο ενώ τα κρεμμύδια τα φυτεμένα τώρα το χειμώνα δεν κάνουν κεφάλι, είναι μόνο για να τα επωφελείσαι από την τρυφερή τους υφή.

Χρειάζεσαι σίγουρα ένα ημερολόγιο για να καταχωρείς ημερομηνίες φύτευσης, παρατηρήσεις και πληροφορίες που σου έρχονται από παντού αρκεί να έχεις τεντωμένα τα αυτιά σου. Πήρα και ένα βιβλίο για τις «Συν-καλλιέργειες» που το θεωρώ χρήσιμο σε βάθος χρόνου, διότι σου λέει ποια φυτά είναι ευνοϊκό να συνυπάρχουν με ποια άλλα. Κάτι που έχω ακούσει να το τηρούν μόνο σε κήπους βασισμένους στις αρχές της Φυσικής  Γεωργίας (προσοχή: δεν είναι το ίδιο με τη Βιολογική) και σε παλιούς χωριάτικους μπαξέδες όπου συνυπήρχαν λάχανα με οπωροφόρα δέντρα, πεπόνια με κολοκύθια και οι άνθρωποι φρόντιζαν να μη φυτεύουν το ίδιο φυτό στην ίδια μεριά του κήπου για χρόνια!

Προτείνω επίσης στους διαχειριστές του ιστότοπου αυτού να συμμαζεύουν κάπως κάθε εβδομάδα τις πιο αξιόπιστες καλλιεργητικές πληροφορίες ώστε με τον καιρό να δημιουργηθεί ένα σώμα-γνώσεων όπου θα μπορούν σε αυτό οι νεοφώτιστοι να ανατρέχουν. Δεν θέλω φωτογραφίες ανάλογες με αυτές των ψαράδων και των κυνηγών. Να εδώ κοιτάξτε τις ντομάτες μου, θαυμάστε το αγγούρι μου. Τις θεωρώ άσκοπες και… άσεμνες.

Η ιδέα των Bostanistas είναι καλή και έχει, όπως λέγεται στη Φυσική, αρκετή δυναμική ενέργεια, το DNA αυτών που είδα ότι έγραψαν ήδη υπόσχεται πολλά, οι γονείς, οι νονές, οι λοιποί συγγενείς έχουν τα προσόντα το παιδί να μη μας απογοητεύσει.

Όσο αναπνέω θα σπέρνω (φυτά)

Δείτε το προφίλ του Άλκη Γαλγαδά στο protagon.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'