Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τάρτα με λαχανικά και τόνο

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίες

[photo: Αγάπη Μαργετίδη]
[photo: Αγάπη Μαργετίδη]

Γκουγκλάροντας τις προάλλες και αναζητώντας έμπνευση για αξιοποίηση λαχανικών που είχαν περισσέψει από ένα τουρλού και έπρεπε πάραυτα να μαγειρευτούν, έπεσα σε μια τάρτα με λαχανικά και τόνο της Αγάπης Μαργετίδη, που εκτός από φίλες έχω τη μεγάλη τύχη να είμαστε και γειτόνισσες.

Συχνά-πυκνά τα βράδια, η Αγάπη στέλνει μήνυμα: «Είσαι σπίτι; Έλα από δω, έφτιαξα ρεβίθια». Λέμε τώρα ένα παράδειγμα, γιατί έχει περάσει καιρός από τότε που γευτήκαμε τα υπέροχα, εξαιρετικά, πικάντικα ρεβίθια της, ένα βράδυ με φίλους νέους και παλιούς γύρω από το φιλόξενο τραπέζι της.  

Πολλές φορές είμαι τόσο κουρασμένη που μετά το γραφείο δεν ονειρεύομαι τίποτα περισσότερο από λίγο ψωμοτύρι και ένα ποτήρι κρασί στη βεράντα. Αλλά αν έρθει πρόσκληση της Αγάπης, είναι σαν να αρχίζουν να με τραβάνε από τη μύτη οι μυρωδιές από την απίστευτα ωραία κουζίνα της, ρίχνω λίγο νερό στο πρόσωπο και τρέχω.

Η Αγάπη έχει γράψει και ένα απίθανο βιβλίο, «The Frozen Banker» λέγεται, με ιστορίες και συνταγές και μια εκπληκτική εισαγωγή της Ελένης Ψυχούλη. Νιώθω τύψεις που ακόμη δεν το έχω παρουσιάσει, αλλά τις παραμερίζω προς το παρόν και επανέρχομαι στα λαχανικά που ζητούν επιτακτικά να κάνω κάτι με αυτά.   

Αυτή τη σκεπαστή τάρτα με λαχανικά και τόνο την εμπνεύστηκε δοκιμάζοντας Aetheria Rosé, ένα εκπληκτικό ροζέ κρασί, που βραβεύτηκε στον 18ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης με το βραβείο «Καλύτερος Ροζέ Οίνος» της χρονιάς.

Χαράς ευαγγέλια λοιπόν. Μια τάρτα και ένα ποτήρι με το καλύτερο ροζέ του καλοκαιριού για απόψε. Γράφει η Αγάπη στο in2life:

Για μια μεγάλη τάρτα που κόβεται σε 8 χορταστικά κομμάτια:

Ψιλοκόβουμε

  • 2 μέτρια κρεμμύδια και
  • 2 μικρές σκελίδες σκόρδου

Κόβουμε σε μικρούς κύβους τα λαχανικά:

  • 10 μικρά κολοκυθάκια,
  • 2 μέτριες μελιτζάνες και
  • 6 πολύχρωμες πιπεριές

Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε πρώτα τα κρεμμύδια με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, χωρίς να τους δώσουμε έντονο χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγο ακόμη. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ που θα πρέπει κατόπιν να χωρέσει όλη τη γέμιση.

Ανεβάζουμε την ένταση της φωτιάς σε μέτρια προς δυνατή και σοτάρουμε στο ίδιο σκεύος τα λαχανικά σταδιακά σε δόσεις, γιατί αν τα στριμώξουμε δεν θα σοταριστούν σωστά αλλά θα βράσουν και θα αφήσουν πολλά υγρά, πράγμα που δεν το θέλουμε καθόλου. Αφήνουμε τα λαχανικά να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές ανακατεύοντάς τα με προσοχή για να μην λιώσουν (δεν θέλουμε να μαγειρευτούν εντελώς γιατί θα ακολουθήσει και το ψήσιμο στον φούρνο, επομένως τα βγάζουμε όσο είναι ακόμη τραγανά).

Αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με θυμάρι ή/και ρίγανη κάθε δόση λαχανικών. Κάθε δόση που τελειώνουμε την βάζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι για να απομακρύνουμε τα όποια υγρά αφήσουν όσο κρυώνουν. Μόλις στραγγίξουν και κρυώσουν εντελώς τα προσθέτουμε στο μπολ με τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτουμε:

  • 200 γρ. ελιές χωρίς το κουκούτσι τους (μαύρες ή/και πράσινες),
  • το ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι,
  • 400 γρ. τόνο κομμένο σε κύβους λίγο μεγαλύτερους από τους κύβους των λαχανικών και
  • 1 χούφτα ξαρμυρισμένη κάππαρη (προαιρετικά)

Ανακατεύουμε απαλά και διορθώνουμε το αλατοπίπερο εάν χρειαστεί.

Στρώνουμε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός πυρίμαχου σκεύους ή ενός ταψιού διαμέτρου περίπου 29 εκ. με

  • ζύμη (κουρού ή σφολιάτα)

και τοποθετούμε τη γέμιση βγάζοντάς την από το μπολ με τρυπητή κουτάλα για να απομακρύνουμε και το τελευταίο ίχνος υγρού. Από πάνω στρώνουμε ένα δεύτερο φύλλο ζύμης και με τα δάχτυλά μας πιέζουμε για να κολλήσουν μεταξύ τους το πάνω και το κάτω φύλλο.

Αλείφουμε την επιφάνεια με χτυπημένο αυγό. Με ένα πιρούνι την τρυπάμε παντού ακολουθώντας κάποιο σχέδιο (κύκλους ή ακτίνες) και στο μέσον κάνουμε μια λίγο μεγαλύτερη τρύπα με την βοήθεια της μύτης ενός μαχαιριού για να φεύγει ο ατμός και να μην πανιάσει το κάτω φύλλο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα και της κάτω αντίστασης για περίπου 40΄-50΄, έως ότου ροδοκοκκινίσει η ζύμη. Σερβίρουμε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'