Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πάστα αλά Νόρμα, πιάτο ιστορικό με γεύση θεία

της Γεωργίας Κουτσούκου Μαγειρικές ιστορίεςπάστα Νόρμα, Σπαγγέτι, μελιτζάνες, ντομάτες, βασιλικός

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Τα  καλοκαιρινά τα σινεμά είναι στις  επάλξεις. Τα μπαλκόνια έτοιμα, οι μουσικές σε δυνατά ντεσιμπέλ τόσο όσο. Οι μουσικές επιλογές "ψαγμένες" γιατί μας ακούνε και οι γείτονες.

Βόλτες βραδινές σε συναυλίες, πάρκα και πλατείες. Τα μπάνια δειλά-δειλά έχουν ξεκινήσει.  Τα μποστάνια στα φόρτε τους και φύγαμε για καλοκαίρι. Μαζί σας κι εμείς οι Bostanistas  για συντροφιά με συνταγές αγαπημένες.

Για  να σας πω την αλήθεια δεν νοείται καλοκαιρινή σάλτσα χωρίς μελιτζάνα, ντομάτα  και βασιλικό. Η μελιτζάνα να ξέρετε  εμπνέει πάθος. Δεν το λέω μόνον εγώ. Θα σας πω με λίγα λόγια την ιστορία της πάστα Νόρμα  για να καταλάβετε για τι σας μιλάω.  Δώστε βάση...

Η pasta alla Norma είναι ένα πιάτο που κατάγεται από την Κατάνια της Σικελίας.

Οι  Σικελοί, κατά κύριο λόγο, όταν χρησιμοποιούν σκόρδο δεν χρησιμοποιούν κρεμμύδι  και το αντίστροφο σε πολλές τους σάλτσες αλλά κυρίως στο συγκεκριμένο πιάτο.

Ο σικελός ποιητής και συγγραφέας Νίνο Μαντόλιο ήταν καλεσμένος σε οικογενειακή συγκέντρωση φιλικού του σπιτιού.  Όταν η οικοδέσποινα σέρβιρε το εξαιρετικό πιάτο με την τέλεια δεμένη σάλτσα μελιτζάνας, τον βασιλικό να διεγείρει την όσφρησή του και την αλμυρή ρικότα να διακοσμεί μοναδικά το πιάτο, ο Νίνο Μαντόλιο αναφώνησε «Κυρία μου αυτή είναι πραγματικά μια πάστα Νόρμα», θέλοντας να αποδώσει  σε αυτή την παραδοσιακή μακαρονάδα την αξία της ομώνυμης όπερας, μιας από τις σημαντικότερες του μεγάλου συνθέτη Βιντσέντο Μπελλίνι, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου το 1831.

Η Νόρμα του Μπελίνι είναι πρωθιέρεια και μητέρα, εγκαταλειμμένη ερωμένη και εκδικητική αντίπαλος. Ο απελπισμένος έρωτάς της για τον Πολιόνε, που την πρόδωσε για μια άλλη ιέρεια, είναι άσβεστος και η αγάπη της για τα παιδιά τους βαθιά. Στο έργο, το ασυμβίβαστο των όρκων, του καθήκοντος και του απελπισμένου έρωτα οδηγούν σε τρομερές συναισθηματικές συγκρούσεις.

Έρχεται όμως η καθαρτήρια λύση με τον θάνατό της Νόρμα και του Πολιόνε (στην πυρά) σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά φινάλε του λυρικού θεάτρου όπερας. Η υπέροχη Μαρία Κάλλας αποθεώθηκε πολλές φορές ως Νόρμα η μοναδική ερμηνεία της (ακούστε τη εδώ), μάλιστα, σφράγισε τη διάσημη άρια -προσευχή "Casta Diva" ("Αγνή θεά") και έγινε μέτρο για την ερμηνεία κάθε άλλης υψιφώνου

Θα σας δώσω, λοιπόν, μια συνταγή για να απολαύσετε την πάστα Νόρμα στο μπαλκόνι με την υπόσχεση ότι η «Casta Diva»  θα ακουστεί παντού.  

[photo: Γεωργία Κουτσούκου]
[photo: Γεωργία Κουτσούκου]

Πάστα Νόρμα

Υλικά

  • 500 γρ. σπαγγέτι
  • 4 μελιτζάνες φλάσκες
  • 7-8 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 10 - 15 φύλλα πλατύφυλλο βασιλικό
  • 800 γρ. χυμό ντομάτας
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 250 γρ. παρμεζάνα ή ξερή μυζήθρα

Εκτέλεση

Κόβω τις μελιτζάνες σε κυβάκια αφού αφαιρέσω τις άκρες. Αλατίζω καλά και τις τοποθετώ σε σουρωτήρι με αλάτι για να ξεπικρίσουν. Μετά από περίπου μισή ώρα τις πλένω ξανά και τις σκουπίζω πολύ καλά ώστε να μην έχουν νερό κατά το τηγάνισμα.

Βάζω το ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνω τα κυβάκια της μελιτζάνας να τηγανιστούν. Ανακατεύω στην αρχή με μια ξύλινη κουτάλα και χαμηλώνω τη φωτιά ώστε να χρυσίσουν ομοιόμορφα. Τις βγάζω σε απορροφητικό χαρτί.

Προσθέτω στο τηγάνι (χρησιμοποιώ τηγάνι που διευκολύνει να ανακατέψω τα μακαρόνια με τη σάλτσα)  3-4 κουταλιές ελαιόλαδο. Ρίχνω το σκόρδο είτε ψιλοκομμένο είτε ολόκληρο αφού το έχω «σπάσει» ελαφρά και σοτάρω για περίπου ένα λεπτό. Συνεχίζω προσθέτοντας το χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτω και περίπου ένα ποτήρι νερό.

Αφήνω τη σάλτσα να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά. Όταν δέσει η σάλτσα, σβήνω τη φωτιά και προσθέτω τα κυβάκια μελιτζάνας και τα φύλλα βασιλικού.

Εντωμεταξύ βράζω τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Ρίχνω στο τηγάνι με τη σάλτσα μελιτζάνας τα μακαρόνια και ανακατεύω.

Σερβίρω αμέσως και πασπαλίζω με τριμμένη παρμεζάνα ή ξερή μυζήθρα και μερικά φρέσκα φύλλα βασιλικού.

Σημείωση

*Σας προτείνω να συνοδεύσετε αυτή την υπέροχη μακαρονάδα με δροσερή Κυδωνίτσα, ένα υπέροχο λευκό κρασί από την ομώνυμη ποικιλία του οινοποιείου της Μονεμβασιάς 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γεωργίας Κουτσούκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'