Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Μπιφτέκια ψαριού για «δύσκολα» πιτσιρίκια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σπαγγέτι με μπρόκολο στο φούρνο

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςμακαρονάδα, μπρόκολο

[photos: Κική Τριανταφύλλη]
[photos: Κική Τριανταφύλλη]

Εδώ και μια εβδομάδα ονειρεύομαι σουτζουκάκια ή κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτα που θα αρχίσουν να μαγειρεύονται στο μάτι της κουζίνας και στη συνέχεια θα μπουν στο φούρνο με κριθαράκι. Μόλις έρθουν οι φίλοι μου θα τους σερβίρω ένα θεσπέσιο γιουβέτσι. Και για επιδόρπιο μια ταρτ Τατέν, που κι αυτή, στην αρχή, θα μπει στο τηγάνι μέχρι να καραμελώσουν τα μήλα με μαύρη ζάχαρη και φρέσκο βούτυρο και μετά στο φούρνο για να ψηθεί και η ζύμη.

Αλλά πώς να φτιάξεις αυτά τα υπέροχα φαγητά χωρίς κιμά, χωρίς φρέσκια ντομάτα, χωρίς μήλα και βούτυρο; Αναβάλλεται το κάλεσμα μέχρι να βρω χρόνο να πάω στην αγορά. Σήμερα φτιάχνω μια μακαρονάδα με ό,τι υπάρχει στην κουζίνα μου: μπρόκολο, σπαγγέτι και μπόλικα τυριά (τα έφερα από τη Νάξο, οπότε καθόλου δεν στενοχωριέμαι γιατί δεν έχω φέτα, που ταιριάζει καλύτερα με τη συγκεκριμένη μακαρονάδα).

Βράζω το μπρόκολο στον ατμό, το σοτάρω στο τηγάνι, ρίχνω και τα βρασμένα μακαρόνια, ανακατεύω καλά και το μαγείρεμα συνεχίζεται στο φούρνο αφού τα πασπαλίσω με μπόλικο τυρί τριμμένο. Σας φαίνεται περιττό το τελείωμα στο φούρνο; Κι εμένα το ίδιο μου φαινόταν, μια πολυτέλεια περιττή, αφού πρέπει να λερώσεις ένα σωρό σκεύη για κάτι τέτοιο. Ας είναι βέβαια αν έχεις καλεσμένους και θέλεις να τους ευχαριστήσεις.

Εξομολογούμαι ότι ποτέ δεν μου έλειψαν τα εξειδικευμένα σκεύη της κουζίνας αυτά που (και καλά) διευκολύνουν τη ζωή της μαγείρισσας. Το πιρούνι είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο μου. Στύβω το λεμόνι με το χέρι κατευθείαν μέσα σε ένα σουρωτηράκι ή και με ένα πιρούνι μπηγμένο στην καρδιά του αν είναι μεγαλούτσικο, φτιάχνω τη σάλτσα για τα μακαρόνια μέσα στο τηγάνι, ρίχνω εκεί και τα ζυμαρικά μόλις βράσουν, λιώνω τις βρασμένες πατάτες με ένα απλό πιρούνι, με πιρούνι χτυπάω και τη μαρέγκα όταν βαριέμαι να βγάλω το μίξερ από το ντουλάπι. Όλα καλά.

Όμως υπάρχει ένα σκεύος που το ζήλεψα και το ονειρευόμουν από την πρώτη στιγμή που το είδα στην κουζίνα μιας ιταλίδας φίλης. (Είναι η φίνα μαγείρισσα, που με έμαθε να φτιάχνω την υπέροχη μακαρονάδα με το μπρόκολο και τη φέτα.) Μιλάω για ένα παλιό μαντεμένιο τηγάνι με χερούλια από το ίδιο υλικό που μπαίνει και στο φούρνο! Και να που μια μέρα χτυπάει το τηλέφωνο και η Γιούλη στην άλλη γραμμή μου αναγγέλλει θριαμβευτικά: «‘Ηρθε αυτό που ήθελες, και δεν είναι ό,τι κι ό,τι, θα δεις»

Ήρθε, λοιπόν, και προσγειώθηκε στον πάγκο της κουζίνας μου ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι ingenio Tefal με αποσπώμενο χερούλι (κλακ-κλακ, το βάφτισα αμέσως) κι εγώ το κοιτάζω και ονειρεύομαι συνταγές. Και ξέρετε γιατί; Κατ’ αρχάς είναι «έξυπνο» και πολύ κομψό: ένα αντικολλητικό σκεύος με αποσπώμενο χερούλι που μπαίνει στο μάτι και στο φούρνο και μετά πάει κατευθείαν στο τραπέζι για σερβίρισμα. Πέρα από όλα αυτά όμως είναι ό,τι πιο παιχνιδιάρικο έχει μπει στην κουζίνα μου. Οπότε κάνω κλακ-κλακ όσο πιο συχνά μπορώ. Γιατί μ’ αρέσει να παίζω. Σαν παιδί.

Μακαρονάδα με μπρόκολο

Υλικά για δύο άτομα

  • 250 γρ σπαγγέτι
  • 1 μικρό (πολύ σφιχτό) μπρόκολο
  • Λίγο βούτυρο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Μπόλικο τριμμένο τυρί

Χωρίζω το μπρόκολο σε πολύ μικρά μπουκετάκια και ρίχνω τα κομμάτια σε ένα μπολ με νερό και ξύδι (για να το καθαρίσω από τυχόν έντομα). Το σουρώνω και το ξεπλένω με καθαρό νερό και το βράζω για λίγο στον ατμό, τόσο ώστε να κρατάει.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνω μπόλικο νερό και μόλις αρχίζει να βράζει προσθέτω αλάτι και τα μακαρόνια. Τα βράζω λιγότερο από το χρόνο που προτείνει η συσκευασία γιατί θα συνεχιστεί ο βρασμός τους στο τηγάνι.

Ρίχνω λίγο λάδι και λίγο βούτυρο στο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνω τα μπουκετάκια του μπρόκολου. Τα σοτάρω και προσθέτω τα μακαρόνια μαζί με λίγο νερό μέσα στο οποίο έβρασαν. Πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μπόλικο τυρί και τα βάζω στο φούρνο (γκριλ) για λίγα λεπτά μέχρι να γκρατιναριστεί η επιφάνειά τους.

Tip

Μια ελαφριά μπεσαμέλ ταιριάζει πολύ σε αυτή τη μακαρονάδα (αν και για ευνόητους λόγους την αποφεύγω συνήθως) γιατί την κρατάει πολύ ζουμερή: περιχύνουμε τα μακαρόνια με το μπρόκολο με λίγη αραιή σάλτσα, πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'