Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Κλασικό παστίτσιο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τόνος ραγού με ρύζι

του Νίκου Μορόπουλου Μαγειρικές ιστορίεςψάρια, τόνος, ραγού

[photo: Νίκος Μορόπουλος]
[photo: Νίκος Μορόπουλος]

Κάθε Μάιο η αγορά γεμίζει με μικρούς τόνους που είναι νοστιμότατοι και φθηνοί. Φέτος η τιμή είναι στα 4,5 ευρώ το κιλό, μπορείτε όμως να τα βρείτε και φθηνότερα.

Έχω μια έξοχη γαστρονομική ανάμνηση από το Παλέρμο της Σικελίας, όπου είχα γευθεί ένα ονειρικό τόνο μαγειρεμένο ραγού. Κι έτσι σήμερα ο τόνος γίνεται ραγού και σερβίρεται με καστανό ρύζι.

Τσιγαρίζω ξερά κρεμμύδια σε ελαιόλαδο και προσθέτω πράσινη πιπεριά. Αφού τα κρεμμύδια γίνουν καστανά και η πιπεριά μαλακώσει αρκετά, προσθέτω στην κατσαρόλα τον φιλεταρισμένο τόνο. Αν δεν μπορείτε να φιλετάρετε το ψαράκι, πείτε στον ψαρά σας να το κάνει, για να μην έχετε στο ραγού τα κόκκαλα και την πέτσα.

Προσθέτω χοντρό αλάτι και πιπέρι, και αφού αρχίσει να αχνίζει προσθέτω κομματιασμένη ντομάτα ΚΥΚΝΟΣ, δενδρολίβανο, φρέσκια ρίγανη, μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη, και ξύδι από μήλο.

[photo: Νίκος Μορόπουλος]
[photo: Νίκος Μορόπουλος]

Αφού όλα αυτά πάρουν μία βράση, προσθέτω λίγο μαριναρισμένο γαύρο και κλείνω το καπάκι για μία ώρα.

Στη διπλανή κατσαρόλα τσιγαρίζω ξερά κρεμμύδια, πράσινη πιπεριά και καρότα και προσθέτω καστανό ρύζι. Αφού αρχίσει να αχνίζει, προσθέτω αλάτι, καυτερή πάπρικα, νερό από τον βραστήρα και αφήνω να εξατμισθεί για 45 λεπτά.

 Σερβίρω με ψιλοκομμένο φρέσκο κολίανδρο και συνοδεύω με ένα ασύρτικο Σαντορίνης.

 Το πιάτο είναι νοστιμότατο και αν υποκύψετε στον πειρασμό και βάλετε φρέσκο ψωμί στο τραπέζι, θα φύγετε χορτάτοι και ευτυχισμένοι.

[photo: Νίκος Μορόπουλος]
[photo: Νίκος Μορόπουλος]

Εγώ πάλι, έπιασα τον εαυτό μου να παραμιλάει ατενίζοντας τον μακρινό ορίζοντα «Ναι Αρχέστρατε, το ήξερα ότι ορθά ομίλησες και είπες: Ουδέν μάγειρος του ποιητού διαφέρει».

*Αρχέστρατος έγραψε, Συρακούσες, Μάιος 409 π.Χ.

Ο Νίκος Μορόπουλος διατηρεί το ελληνοαγγλικό blog Panathinaeos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Μορόπουλου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες