Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Για την ημέρα της μητέρας: Τάρτα με κρέμα φέτας και φράουλες

της Γεωργίας Κουτσούκου Μαγειρικές ιστορίεςτάρτα, κρέμα φέτας, κρέμα τυριού

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Χρώματα καλοκαιρινά, διάθεση στα ύψη και φύγαμε για θάλασσες ανοιχτές και  ορίζοντες  καταγάλανους. Ανάλαφροι και ωραίοι με αστραφτερό βλέμμα και γλυκές γεύσεις, σαλπάρουμε με βάρκα την ωραιότερη τάρτα με κρέμα τυριού και ζουμερές φράουλες.

Κρέμα καλοκαιρινή για τα πιο γλυκά μας μακροβούτια, με προϊόντα αγνά και γεύση τέτοια που το καλοκαίρι θα περάσει μέσα στην ψυχή μας για τα καλά.

Το cheese cake είναι γλυκό πασίγνωστο με πολλές παραλλαγές, αλλά, πιστέψτε με, με κρέμα φέτας είναι μοναδικό. Αυτή τη φορά το έκανα σε μορφή τάρτας και για βάση χρησιμοποίησα τη ζύμη για πάστα φλόρα.

Στην τάρτα αυτή, βέβαια, δεν βάζω λωρίδες ζύμης επάνω από τα φρούτα, όπως κάνουμε στην πάστα φλόρα με την μαρμελάδα. Αφήνω την τάρτα ανοιχτή με θέα φράουλα. Επίσης δεν είναι απαραίτητο να γίνει με φράουλες. Δοκιμάστε τη με τα δικά σας αγαπημένα φρούτα. Γιατί όχι και με ψητά αχλάδια;  Ακόμα καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα αν τα βάλετε να ροδίσουν ελάχιστα και να καραμελώσουν στο τηγάνι ή στο γκριλ

Τάρτα με κρέμα φέτας και φράουλες

Υλικά

Για τη βάση

  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 50 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι (γεμάτη)
  • 2 αβγά ολόκληρα
  • 1 κ.τ.γ. αλάτι
  • 1 κλωναράκι βανίλια
  • 1 πορτοκάλι, ξύσμα
  • 500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 γρ. μπέικιν πάουντερ

Για την κρέμα

  • 250 γρ φέτα  (απόλυτα στεγνή)
  • 300 ml  κρέμα γάλακτος
  • 60 ml  πλήρες  φρέσκο γάλα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 4  φύλλα ζελατίνη

Για την επικάλυψη

  • Φρέσκες φράουλες
  • Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ετοιμάζω τη βάση: Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν. Λίγο πριν προσθέσω τα αυγά, δουλεύω το μίγμα σε μεγάλη ταχύτητα. Προσθέτω τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζω με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν και αυτά.

Χαμηλώνω το μίξερ αρκετά και ρίχνω το αλεύρι μαζί με το μπέικιν. Συνεχίζω με τη μικρή ταχύτητα στο μίξερ και προσθέτω τη βανίλια και το ξύσμα από το πορτοκάλι.

Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά κλείνω το μίξερ και δουλεύω τη ζύμη απαλά με το χέρι για 3-4 λεπτά. Κάνω τη ζύμη μπάλα, την τυλίγω σε μεμβράνη και την αφήνω για 20 λεπτά στο ψυγείο.

Μόλις περάσει το 20λεπτο στην ψύξη, στρώνω τη ζύμη σε ταρτιέρα ή σε ταψί. Αρχίζοντας από τη μέση, σπρώχνω με τα χέρια μου τη ζύμη να απλωθεί προς τις άκρες. Τρυπάω σε αρκετά σημεία τη ζύμη με ένα πιρούνι. Ψήνω την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσει ελαφρά η ζύμη για περίπου 30 λεπτά. Την βγάζω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσει.

Ετοιμάζω την κρέμα: Βάζω τα φύλλα ζελατίνας στο νερό και τα αφήνω να μουλιάσουν  μέσα σε ένα μικρό μπολ με κρύο νερό.

Θρυμματίζω τη φέτα με ένα πιρούνι πολύ καλά. Περνάω τα τρίμματα από σίτα και κρατάω όλο το καθαρό από τρίμματα τυρί. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία έως  ότου πάρω σχεδόν  όλο το προϊόν. Χτυπάω  την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί.

Χτυπάω στο μίξερ το τυρί  με το γάλα και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια ωραία κρέμα. Προσθέτω τη ζελατίνη (αφού τη στύψω με το χέρι) και ανακατεύω  απαλά με μια μαρίζ. Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί, απαλά με τη μαρίζ.

Βάζω την κρέμα σε ένα μπολ, το καλύπτω με μεμβράνη και βάζω το μπολ στο ψυγείο να παγώσει για 2-3 ώρες. Αν θέλετε, μπορείτε να παγώσετε την κρέμα τυριού πιο γρήγορα στην κατάψυξη (για λιγότερη ώρα), εξαρτάται πάντα  από τη συσκευή.

Σύνθεση: Καθαρίζω τις φράουλες, τις πλένω και τις στραγγίζω. Τις κόβω στα τέσσερα ή στα δύο ανάλογα με το μέγεθός τους. Απλώνω την κρέμα φέτας πάνω από τη βάση της τάρτας, στολίζω με τις φράουλες και προαιρετικά πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη. Βάζω πάλι για λίγη ώρα στο ψυγείο, κόβω σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρω. Μπορώ να συνοδεύσω με λικέρ φράουλα, λιμοντσέλο ή γλυκό κρασί.

Τιπ

Αν χρησιμοποιήσετε αχλάδια, πλύντε τα, κόψτε τα στη μέση και αφαιρέστε την καρδιά με τα κουκούτσια. Κόψτε κάθε κομμάτι στα τρία ή στα τέσσερα ανάλογα με το μέγεθος, αλείψτε με λίγο λιωμένο βούτυρο, πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη και βάλτε τα στο τηγάνι ή σε γκριλιέρα για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Αφήστε να κρυώσουν και τοποθετήστε τα πάνω από την κρέμα φέτας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γεωργίας Κουτσούκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'