Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μπράουνι με «μεθυσμένα» κράνμπερι για το παγωτό

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςσοκολάτα, επιδόρπιο, μπράουνις, κράνμπερι, γλυκά, μπισκότα, μπισκότα για καφέ, μπισκότα τα τσάι, μπισκότα για παγωτό, φτιάχνω μπράουνις στο σπίτι, κέικ, σοκολατένιο επιδέρπιο

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Πάντα και όπου μπορώ στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιώ το αλκοόλ καθώς μου αρέσει να το καταλαβαίνω στη γεύση. Αν είναι να προτιμήσω ανάμεσα σε ένα κέικ με μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και ένα άλλο χωρίς αλκοόλ, σίγουρα θα προτιμήσω το πρώτο. Το ίδιο συμβαίνει και όπου μπαίνει καφές. Πάντα μου άρεσε η γεύση του στα γλυκά ή τα παγωτά. Γενικώς δηλαδή η «ενήλικη» εκδοχή των γλυκών είναι αυτή που προτιμώ.

Οπότε καταλαβαίνετε πόση χαρά και ανυπομονησία είχα να δοκιμάσω αυτό το μπράουνι όταν το ανακάλυψα. Μπράουνι με «μεθυσμένα» κράνμπερις έλεγε ο τίτλος και αμέσως τα μάτια μου έκαναν πουλάκια. Μεθυσμένα πουλάκια. Εδώ είμαστε είπα, και αμέσως έγραψα τη συνταγή τροποποιώντας την σε μερικά σημεία ώστε να γίνει ακόμα πιο κοντά στο τέλειο, όπως την φανταζόμουν.

Η επιλογή του κρασιού (κόκκινου έλεγε) ήταν η Μαυροδάφνη. Ένα βαθυκόκκινο γλυκό κρασί που ταιριάζει υπέροχα με την σοκολάτα, είναι οικονομικό και έχει ιδιαίτερη γεύση.  Έχοντας  δοκιμάσει τη Μαυροδάφνη και σε άλλα γλυκά, ήξερα πόσο μπορούσε να αναδειχθεί μέσα στο μπράουνι που είχα υπόψη μου.

Μπράουνι υπάρχουν πολλά. Με μαστιχωτή υφή, άλλα πολύ υδαρή και μπράουνι, που μοιάζουν κάπως με κέικ. Η δική μου προτίμηση είναι τα «λασπωμένα». Αυτά που όταν πιάνεις το κομμάτι, μένει το δακτυλικό σου αποτύπωμα επάνω του. Θέλω να κολλάει το στόμα μου από την όχι απόλυτα ψημένη ζύμη του και να είναι μαλακό μέχρι το τελευταίο ψίχουλο, αρκετές μέρες μετά. Κι αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου!

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Σοκολατένιο μπράουνι με κόκκινο γλυκό κρασί και κράνμπερι

Υλικά

  • ¾ φλ. γλυκό κρασί Μαυροδάφνη
  • ½ φλ. αποξηραμένα κράνμπερ
  • 150 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
  • ½ κ.τ.γλ αλάτι
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 170 γρ. κουβερτούρα
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. σκόνη κακάο

Μέθοδος

Σε ένα μπολ βάζουμε τη Μαυροδάφνη με τα κράνμπερις για μια ώρα (και παραπάνω αν θέλουμε) να μουλιάσουν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175  βαθμούς.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Το αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε το βούτυρο με την κουβερτούρα σε μπολ και το τοποθετούμε πάνω σε μπεν μαρί (ή στο φούρνο μικροκυμάτων) για να λιώσουν. Τα ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Μόλις έχουν λιώσει αποσύρουμε το μπολ από το μπεν μαρί και στο λιωμένο μίγμα σοκολάτας – βουτύρου προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά ανακατεύοντας ενδιάμεσα πολύ έντονα με το σύρμα (αβγοδάρτη) ώστε να μην ψηθεί το αυγό.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καθώς επίσης και το κακάο και το  ανακατεύουμε επίσης και αυτό ώστε να ενσωματωθεί στο μίγμα. Τέλος προσθέτουμε εναλλάξ λίγο από το μίγμα των κράνμπερις με το κρασί και λίγο – λίγο το αλεύρι ώσπου  να ρίξουμε όλες τις ποσότητες των υλικών μέσα στο σοκολατένιο μίγμα.

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Για να ψήσουμε το μπράουνι χρειαζόμαστε ένα τετράγωνο ταψάκι διαστάσεων 25Χ25. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόχαρτο μεγαλύτερο από το ταψί, το τσαλακώνουμε στις χούφτες μας και το βρέχουμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα κάτω απο το τρεχούμενο νερό της βρύσης. Το στύβουμε καλά ανάμεσα στις παλάμες μας και το ανοίγουμε προσεκτικά να μην σκιστεί. Το απλώνουμε στο ταψί, στρώνοντας το καλά ώστε να καλυφθούν και τα τοιχώματά του.  Ρίχνουμε μέσα το μίγμα του μπράουνι.

Το ψήνουμε στους 175 βαθμούς, στον φούρνο που έχουμε ήδη προθερμάνει για 30-35 λεπτά περίπου. Στα 30 λεπτά θα το βγάλουμε από το φούρνο και θα βάλουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του. Αυτή θα πρέπει να βγει με λίγα υπολείμματα από το μπράουνι. Βγάζουμε το μπράουνι από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψί του. Για να το βγάλουμε πιάνουμε το λαδόχαρτο από τις δύο απέναντι πλευρές και το σηκώνουμε. Έτσι το βγάζουμε μαζί με το μπράουνι από το ταψί, χωρίς να σπάσει. Το κόβουμε σε 16 τετράγωνα κομμάτια με ένα μεγάλο μαχαίρι και σερβίρουμε.

Για να το διατηρήσουμε το κρατάμε για 4-5 μέρες καλά σκεπασμένο ώστε να μην στεγνώσει και να παραμείνει μαλακό. Από την 3η μέρα καλό θα είναι να το βάλουμε στο ψυγείο και να το βγάλουμε μισή ώρα πριν το καταναλώσουμε.

Καλή επιτυχία!

*Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for Thought

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'