Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ψαρονέφρι με μέλι, θυμάρι και μουστάρδα

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςκρέας, ψαρονέφρι, πώς να φτιάξω το ψαρονέφρι, πώς να γίνει το ψαρονέφρι μαλακό, μαλακό ψαρονέφρι, πιάτο για δείπνο, δείπνο για δύο, έπισημο δείπνο με ψαρονέφρι. μαρινάρα με μέλι, μαρινάρα για κρέας, μαρινάδα με μέλι, θυμάρι και μουστάρδα, μαρινάδα με μουστάρδα, μαρινάδα με θυμάρι, αρωματική μαρινάδα για κρέας

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Οι αρχαίοι Έλληνες κάτι ήξεραν που είχαν εντάξει στην μαγειρική τους τα φρούτα και το μέλι. Ομολογώ την αγάπη μου για αυτά τα υλικά, μέσα σε κάθε είδους φαγητού. Ενώ το μέλι δεν θα το φάω ποτέ σκέτο, ενώ τις σταφίδες δεν τις θέλω σε κανένα γλυκό, ενώ τα φρούτα δεν τα τρώω ούτε με σφαίρες (πλην του σύκου), είμαι λάτρης όλων των παραπάνω αν μπουν μέσα σε φαγητά. Ανωμαλία και αυτή του εγκεφάλου...

Όμως πέρα από κάθε πλάκα, η προσθήκη των φρούτων και του μελιού, όπου αυτά μπορούν να μπουν, δίνουν ένα πραγματικά εκπληκτικό γευστικό αποτέλεσμα. Αν πάλι δεν είστε λάτρης των γλυκόξινων, ή των ημίγλυκων φαγητών, τότε το ψαρονέφρι μου δεν είναι για εσάς.

Είναι ένα γευστικά δυνατό πιάτο που συνδυάζει τη γλυκιά με την πικάντικη γεύση. Το ψαρονέφρι που είναι ένα στεγνό αλλά νόστιμο κρέας, αποκτά «υγρασία» και η σάλτσα το βοηθά να παραμείνει ζουμερό κατά το ψήσιμο. Σίγουρα είναι ένα φαγητό που δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους.

Ψαρονέφρι με μέλι, θυμάρι και μουστάρδα 

Υλικά

  • 3 κομμάτια ψαρονέφρι περίπου 300 γρ το καθένα.
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 200 ml κόκκινο κρασί
  • 2 κ.τ.σ μουστάρδα
  • 2 ½ κ.τ.σ. μέλι
  • 1 κ.τ.σ. θυμάρι ξερό, τριμμένο
  • 5 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Κόβουμε κάθε ψαρονέφρι σε 4 κομμάτια. Πιέζουμε την κάθε ροδέλα με τα δάχτυλά μας έτσι ώστε να ανοίξει και να απλώσει λίγο για να είναι ποιο εύκολο να ψηθεί.

Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και ρίχνουμε το λάδι. Μόλις κάψει, ρίχνουμε τα κομμάτια το ψαρονέφρι και τα ψήνουμε καλά και από τις δυό πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Όταν αρχίζουν να ροδίζουν τότε τα αλατίζουμε. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για ακόμα 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.

Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τη μουστάρδα, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το θυμάρι. Μαγειρεύουμε για περίπου μισή ώρα το φαγητό μέχρι να πιεί τα υγρά του. Αν περάσει η μισή ώρα και δούμε ότι το κρέας στο εσωτερικό του είναι ακόμα κόκκινο και άψητο, τότε προσθέτουμε λίγο νεράκι (ίσως μισό φλιτζάνι του τσαγιού).  Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι το ψαρονέφρι ψήθηκε καλά.

Στο τέλος δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι έτσι ώστε να καραμελώσει το κρέας. Αφήνουμε για άλλο ένα λεπτό το φαγητό μας να ψηθεί μαζί με το μέλι και το αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας.

Τοιαδικασία σερβίρουμε με λευκό ρύζι ή πουρέ πατάτας. 

Καλή επιτυχία!

*Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for Thought

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'