Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Νηστίσιμο Brunch για το Μεγάλο Σάββατο

της Μαρίλης Κουβαρά Μαγειρικές ιστορίεςbrunch, Μεγάλο Σάββατο, νηστεία, Πάσχα, σούπα αρακά, σμούθι

Κρύα σούπα αρακά, τοστ με αβοκάντο και τοματίνια, σμούθι με φρούτα του δάσους και σοκολατένια πανκέικς με νηστίσιμη πραλίνα (photo: Μαρίλη Κουβαρά)
Κρύα σούπα αρακά, τοστ με αβοκάντο και τοματίνια, σμούθι με φρούτα του δάσους και σοκολατένια πανκέικς με νηστίσιμη πραλίνα (photo: Μαρίλη Κουβαρά)

Πάσχα στην Αθήνα… Άδειοι οι δρόμοι, ηλιόλουστος ανοιξιάτικος καιρός, δυο εβδομάδες χωρίς σχολή και σκέφτομαι: τι να κάνω αυτές τις μέρες;

Καλές οι βόλτες στο κέντρο τα πρωινά και οι καμπάνες της εκκλησίας τ’ απογεύματα, το βάψιμο αυγών και τα κουλουράκια που πάντα φτιάχνω για να μυρίσει το σπίτι, αλλά φέτος ήθελα να κάνω και κάτι πιο πρωτότυπο…

Όλο ακούμε για τις νέες τάσεις στο φαγητό… Vegan, brunch, superfoods και άλλα πολλά! Οι νέοι σεφ στα social media μας κατακλύζουν με νέες συνταγές, που οι καιροί απαιτούν να είναι νόστιμες, αλλά να μας κάνουν και καλό.

Αποφάσισα λοιπόν η φετινή νηστεία μου να είναι λίγο πιο in, λίγο πιο trendy και ενδιαφέρουσα. Είπα να ξεφύγω απ’ τα λαδερά και τα όσπρια και να δημιουργήσω ένα τραπέζι γεμάτο νοστιμιές, επίκαιρο, υγιεινό, μα πάνω απ’ όλα νόστιμο!

Το αβοκάντο, τα φρέσκα φρούτα και το γάλα φυτικής προέλευσης αποτελούν τη βάση για τη φετινή νηστεία.

Νηστίσιμο brunch λοιπόν για να είμαστε παραδοσιακοί και ταυτόχρονα μοντέρνοι!

Νηστίσιμη κρύα σούπα βελουτέ αρακά και τοστ με αβοκάντο και ψητά ντοματίνια

Υλικά

Για τη σούπα

  • 4 φλυτζάνια αρακά
  • 2 φλυτζάνι γάλα καρύδας
  • Φρέσκο κόλιανδρο
  • Λίγο ginger τριμμένο (ένα μικρό κομμάτι)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το τοστ

  • 4 φέτες ψωμί του τοστ ή άλλο ψωμί (πάει πολύ και το μαύρο)
  • 2 αβοκάντο
  • Χυμός και ξύσμα λεμονιού
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγο ξύδι balsamico
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο μπούκοβο καυτερό
  • Ντοματίνια  (10-15 κομμένα στη μέση)
  • Λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Για τη βελουτέ: Βράζουμε τον αρακά σε αλατισμένο νερό. Σουρώνουμε και προσθέτουμε το γάλα καρύδας, τον κόλιανδρο, το τζίντζερ, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε μ’ ένα μπλέντερ χειρός, μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή το μίγμα. Αν έχει κομματάκια, το περνάμε από ένα λεπτό σουρωτήρι, για να είναι εντελώς λείο.

Για το τοστ: Σ’ ένα ταψί, ρίχνουμε τα ντοματίνια με ελαιόλαδο, ξύδι, αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο και σκόρδο (προαιρετικά) και ψήνουμε για 1 ώρα στους 120-130 βαθμούς. Βγάζουμε μ’ ένα κουτάλι την ψίχα από το αβοκάντο και την ψιλοκόβουμε. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, χυμό και ξύσμα από λεμόνι.

Ψήνουμε το ψωμί στην τοστιέρα, μέχρι να πάρει χρώμα.

Σερβίρουμε με το αβοκάντο και τα ντοματίνια από πάνω.

Smoothie με φρούτα του δάσους

  • 1 φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου
  • Ανάμικτα φρούτα του δάσους (1/2 φλυτζάνι περίπου)

Αλέθουμε στο μπλέντερ το γάλα με τα φρούτα μέχρι να γίνουν ένα κρεμώδες μίγμα.

Σερβίρουμε κατά προτίμηση αμέσως παγωμένο.

Tip: Το smoothie θα έχει πιο ωραία υφή αν βάλουμε τα φρούτα στην κατάψυξη λίγο πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Σοκολατένια Pancakes με νηστίσιμη πραλίνα φουντουκιού και φρούτα:

  • 1,5 κούπα γάλα σόγιας σοκολατούχο
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη 
  • Ελάχιστο αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο ή άλλη φυτική λιπαρή ουσία

Για την πραλίνα

  • 2 φλυτζάνια τσαγιού φουντούκια
  • 2 κουταλιές της σούπας κακάο
  • 3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
  • 1,5-2 φλυτζάνια τσαγιού γάλα καρύδας (ανάλογα με την υφή που θέλετε)
  • ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Για τα pancakes: Σ’ ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά, μέχρι να γίνουν ένας παχύρευστος χυλός. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι μ’ ελάχιστο λάδι και ρίχνουμε κουταλιές απ’το μίγμα, ώστε να σχηματιστούν τα pancakes. Γυρίζουμε τα pancakes μετά από 1-2 λεπτά και ψήνουμε για περίπου άλλο ένα λεπτό. Σερβίρουμε κάθε pancake με πραλίνα από πάνω, δημιουργώντας στρώσεις σε κάθε πιάτο. Γαρνίρουμε με φρέσκα φρούτα σε κομμάτια. Ιδανικά ταιριάζουν οι φράουλες και οι μπανάνες.

Για την πραλίνα: Σ’ ένα μπλέντερ, χτυπάμε καλά τα φουντούκια με το κακάο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να γίνει μια παχύρευστη κρέμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίλης Κουβαρά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'