Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πάστα Ναπολιτάνα μέσα στον Μάρτη

της Γεωργίας Κουτσούκου Μαγειρικές ιστορίες

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Με το βραχιολάκι του Μάρτη στο χέρι, έτοιμη να ξορκίσω το κακό το μάτι με το πρώτο φως της Ανάστασης από λαμπάδα ροζ, περίτεχνη. Ντυμένη στα λευκά, λουστρίνι κόκκινο με μπαρέτα. Στεκάκια με φρουτάκια στα μαλλιά και σταυρουδάκι χρυσό στο λαιμό. Νύχτα ήρεμη, γλυκιά κάθε χρόνο γλυκιά προσμονή, «Ω γλυκύ μου Έαρ». Τότε δεν ένοιωθα, μετά δεν έδινα σημασία, τώρα συγκινούμαι βαθιά.

Άνοιξη σου λέω. Όλα τα χρώματα ξεχύνονται  από  παντού και  σε γεμίζουν προσμονή για το αναπάντεχα όμορφο, εκείνο που θα γαληνέψει την ψυχή σου.  Σαν να ξαναβαφτίζεσαι, σαν να εντάσσεσαι ξανά στον κόσμο με νέα ματιά.  Όσο και να διαρκέσει η βροχή δεν μπορεί να σε απειλήσει πιά,  δεν περνάει η μπογιά της.

Ονειρεύεσαι ήδη τα «καλοκαιρινά τα σινεμά» και αρχίζεις βόλτες περιπλάνησης με χρωματιστά αθλητικά παπούτσια. Οι πρώτες αποδράσεις σού τριβελίζουν το μυαλό. Έχει φτάσει επιτέλους το αργότερα, που φτιάχνει ο καιρός. Βγαίνεις στο μπαλκόνι για να δεις αν έχει «πετάξει» φύλλα ο βασιλικός και όχι για να καπνίσεις, δεν θέλεις πια.

Οργανώνεσαι, αναζητάς την ξεγνοιασιά με το βραχιολάκι του Μάρτη σταθερά φορεμένο στο χέρι σου σιγοτραγουδάς ενώ το μυαλό τρέχει σε δρόμους με ανθισμένες κερασιές.

Πολυτραγουδισμένο μήνυμα θα σου στείλω αυτή την εβδομάδα, έτσι για να ζήσεις τα πάθη σου και την επερχόμενή σου Ανάσταση. Να θυμάσαι πάντα πως, «Απ’ τα μισά του μήνα Μάρτη στον κόσμο ετούτο είναι φορές που πάει κανείς και δίχως χάρτη»

Θα σου δώσω συνταγή που θα την προσαρμόσεις όπως επιθυμείς. Νηστίσιμη ή μη η Πάστα Ναπολιτανα είναι διάσημη και ταιριάζει απόλυτα στα πάθη των ημερών. 

Πάστα Ναπολιτάνα

Υλικά

  • 1 κιλό φρέσκα ντοματίνια
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 1κ.σ. ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 10-15 φύλλα πλατύφυλλο βασιλικό
  • 500 γρ. πένες

Εκτέλεση

Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι σε μέτρα φωτιά.

 Προσθέτω τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι.

Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνω πάρα πολύ τη φωτιά και σιγοβράζω  τη σάλτσα για περίπου 30  με 40 λεπτά.

Βράζω τις πένες σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.

Ανακατεύω ενίοτε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα τη σάλτσα και αν χρειάζεται νερό, χρησιμοποιώ μόνο αυτό των ζυμαρικών και ελάχιστο γιατί η σάλτσα ναπολιτάνα είναι μια πηχτή σάλτσα.

Η σάλτσα μετά από 30 λεπτά περίπου, θα έχει πυκνώσει και οι ντομάτες θα έχουν σχεδόν πολτοποιηθεί. Δοκιμάζω το αλατοπίπερο και αναλόγως προσθέτω.

Σβήνω τη φωτιά και ανακατεύω ενώ προσθέτω μια κουταλιά ελαιόλαδο για να γίνει η σάλτσα μου πιο γυαλιστερή.

Προσθέτω τα φύλλα βασιλικού που τα έχω κόψει σε μικρότερα κομμάτια με το χέρι μου.

Προσθέτω τις πένες και ανακατεύω καλά.

Σερβίρω με ξερή μυζήθρα ή πεκορίνο ή με φρεσκοτριμένο πιπέρι και μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γεωργίας Κουτσούκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'