Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πανσέτα με τραγανή κρούστα από καραμελωμένους ξηρούς καρπούς

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςπανσέτα, Ντίνα Νικολάου, Yoleni's Flagship Store, Candia nuts, Minos

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Πώς μπορείτε να απολαύσετε τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς; Σίγουρα είναι ένα νόστιμο και χορταστικό σνακ που μπορεί να τσιμπολογήσεi κανείς στο γραφείο ή το βραδάκι χαλαρώνοντας με ένα ποτό στο άλλο χέρι.

Μπορείτε ακόμη να τους σπάσετε και να τους βάλετε πάνω από ένα μπολ με γιαούρτι για πρωϊνό, πάνω από παγωτό, μέσα σε κρέμες, κέικ, χειροποίητα τρουφάκια.

Οι καραμελωμένοι ξηροί καρποί -φουντούκια, αμύγδαλα, κάσιους, φυστίκια, σουσάμι, ακόμα και κολοκυθόσπορους καραμελώνει η Candia nuts, μια κρητική εταιρεία με έδρα το Ηράκλειο- εκτός από θρεπτικοί και νόστιμοι, είναι «έξυπνα» προϊόντα.

Έτσι τους λέει η Ντίνα Νικολάου και έχει απόλυτο δίκιο αφού αυτά τα σνακ της ευκολίας μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε χίλες δυο παρασκευές. Η έμπειρη γαλλοθρεμμένη μαγείρισσα, τα αξιοποιεί και στη μαγειρική της.

Σε ένα από τα μαθήματά της, λοιπόν, μας έμαθε να φτιάχνουμε πανσέτα με τραγανή κρούστα από καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και μόνο που θυμάμαι τη γεύση της λιώνω. Και τη συνόδευσε με μια υπέροχη καροτοσαλάτα με ρόκα και δύο διαφορετικά παστέλια που επίσης θα σας δώσω τη συνταγή γιατί αξίζει πολλά.

Η «αμαρτωλή» πανσέτα, είναι το κομμάτι από την κοιλιά του χοιρινού που χρησιμοποιείται και για το μπέικον, έχει το λιπάκι της γι’ αυτό και είναι πεντανόστιμη. Επίσης είναι πολύ πιο φτηνή από άλλα κομμάτια κρέατος, οπότε είναι ιδανική για ένα τραπέζι με φίλους.  Αν πάλι σας φαίνεται ότι το κρέας της είναι πολύ λιπαρό μπορείτε να την αντικαταστήσετε στην συγκεκριμένη συνταγή με χοιρινό μπούτι

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Πανσέτα με τραγανή κρούστα από καραμελωμένους ξηρούς καρπούς

Προετοιμασία: 10’

Ψήσιμο: περίπου 50’ - 60’

Υλικά για 4-6 άτομα

  • 1.200 γρ χοιρινή πανσέτα σε ενιαίο κομμάτι, πλυμένη και καλά σκουπισμένη
  • Ελαιόλαδο για το άλειμμα
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι (ή μείγμα μπαχαρικών)
  • Για την κρούστα
  • 300 γρ καραμελωμένους ξηρούς καρπούς Mix Nuts, Candianuts
  • 6 κ.τ.σ πετιμέζι
  • 2 κ.τ.σ πικάντικη μουστάρδα
  • 1 λεμόνι, χυμός
  • ¼ κ.τ.γλ πιπέρι καγιέν (ή μασάλα ή ρας-ελ-χανούτ)
  • Λίγο μαραθόσπορο
[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Εκτέλεση

Προθερμαίνω το φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώνω με λαδόκολλα μια μεγάλη λαμαρίνα ή το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου.

Χαράζω το πάνω μέρος της πανσέτας και αλατοπιπερώνω γενναιόδωρα την πάνω μέρος της. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το πετιμέζι, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού και το πιπέρι καγιέν. Αλείφω καλά την πανσέτα σε όλες τις μεριές.

Βάζω τους ξηρούς καρπούς στο μούλτι και τους θρυμματίζω καλά. Τους απλώνω σε ένα ταψί και πανάρω καλά την πανσέτα.

Μεταφέρω το κρέας στη λαμαρίνα, χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς  και ψήνω για 50-60 λεπτά. Βγάζω τη λαμαρίνα από το φούρνο, αφήνω την πανσέτα να ξεκουραστεί για 5 λεπτά και την κόβω σε φέτες. Σερβίρω αμέσως και συνοδεύω με σαλάτα.

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Σημειώσεις

Ντίνα Νικολάου. Σας το ξεκαθαρίζω ευθύς εξ αρχής. Την θαυμάζω απεριόριστα γι’ αυτή την ικανότητά της να κάνει τόσα πολλά (επιτυχημένα) πράγματα ταυτόχρονα. Τη γνώρισα πριν από αρκετά χρόνια σε ένα επαγγελματικό ταξίδι ενώ περιμέναμε να επιβιβαστούμε στο αεροπλάνο και μου έκανε εντύπωση η άγνωστη κομψή κοπέλα, που δημοσιογράφος δεν ήταν γιατί θα την ήξερα ούτε μπορούσα να φανταστώ ότι είναι μαγείρισσα, γιατί τότε ακόμη είχαμε μια άλλη αντίληψη για τις μαγείρισσες. Η Ντίνα είχε μόλις γυρίσει από το Παρίσι, όπου θα ξαναπήγαινε βέβαια αφού εδώ και 24 χρόνια μοιράζει τη ζωή της και τις επαγγελματικές της δραστηριότητες ανάμεσα στη γαλλική πρωτεύουσα και στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στη Θεσσαλονίκη, έκανε μεταπτυχιακά στη Γαλλία αλλά τελικά την τράβηξε η μαγειρική. Στην ιστοσελίδα της Γαλλικής πρεσβείας διαβάζω το βιογραφικό της και υποκλίνομαι. Τέλος πάντων κατά καιρούς συναντιόμαστε σε διάφορες εκδηλώσεις, κάθε φορά έχει κάτι καινούργιο να δείξει. Προχθές παρακολούθησα ένα από τα μαγειρικά της μαθήματα στον Πολυχώρο Ελληνικής Γαστρονομίας Yoleni’s, με τον οποίο συνεργάζεται από το 2016. Το κόνσεπτ των μαθημάτων της σπουδαίο, αφού συνεργάζεται με Έλληνες παραγωγούς και παρουσιάζει απλές, νόστιμες και κυρίως πρωτότυπες συνταγές με τα προϊόντα τους. «Το θέμα δεν είναι η συνταγή», λέει, «στο Ίντερνετ υπάρχουν χιλιάδες, το θέμα μας εδώ είναι η έμπνευση. Να δείτε τι κάνουμε εμείς και να ονειρευτείτε κάτι δικό σας». Και έτσι ακριβώς συμβαίνει. Όση ώρα η Ντίνα χαράζει το κρέας και το πασπαλίζει με τους καρπούς που της έχει κόψει η βοηθός της, η γλυκιά ζαχαροπλάστισσα Σοφία Γεωργιάδου, «μαθητές» και «μαθήτριες» τιτιβίζουν ωραίες ιδέες που τους έρχονται εκείνη τη στιγμή. Στόχος της Yoleni’s άλλωστε, είναι η εξερεύνηση, ανακάλυψη και διάδοση των γεύσεων και αρωμάτων που απλόχερα προσφέρει η ελληνική γη σε όλον τον κόσμο.

Τα μαθήματα. Γίνονται στον 3ο όροφο του Yoleni’s Flagship store, Σόλωνος 9, στο Κολωνάκι.

Η συμμετοχή. Γίνεται κατόπιν κράτησης τηλεφωνικά στο 212 22 23 622-23 ή ηλεκτρονικά στο www.yolenis.com

Από αριστερά, Μιχάλης Μαραγκάκης, Ντίνα Νικολάου, Νεκταρία Κοκκινάκη και Σοφία Γεωργιάδου [photo: Κική Τριανταφύλλη]
Από αριστερά, Μιχάλης Μαραγκάκης, Ντίνα Νικολάου, Νεκταρία Κοκκινάκη και Σοφία Γεωργιάδου [photo: Κική Τριανταφύλλη]

Candia nuts. Ιδρυτής (το 1990) της επιτυχημένης κρητικής εταιρείας που εξάγει τα προϊόντα της σε όλο τον κόσμο, από την Αμερική και τον Καναδά μέχρι την Αφρική, την Ασία και φυσικά την Ευρώπη (συνολικά κάνουν εξαγωγές σε 25 χώρες μέχρι στιγμής) είναι ο Μιχάλης Μαραγκάκης που ήρθε στην Αθήνα μαζί με τους συνεργάτες του να μας παρουσιάσει τα καλούδια του. Μαζί του ήταν και η Ηρακλειώτισσα μαγείρισσα και foodblogger Νεκταρία Κοκκινάκη. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα προϊόντα Candia nuts και Minos εδώ (διαθέτουν 3.500 κωδικούς). Δεν θα σας πω περισσότερα, θα σας πω όμως ότι εντυπωσιάστηκα από το παστελάκι με κολοκυθόσπορους, από το μαλακό μαντολάτο (και με γιαούρτι!) με πορτοκάλι -κι ας είναι το άλλο με τη φράουλα το πιο επιτυχημένο τους προϊόν στο εξωτερικό- και πάνω από όλα από το καραμελωμένο φουντούκι. Τον συγκεκριμένο καρπό τον εισάγουν από το Αζερμπαϊτζάν, έμαθα, και τον επεξεργάζονται στις εγκαταστάσεις τους στους Μαλάδες του Ηρακλείου, όπου απασχολούν 25 εργαζόμενους οι οποίοι φτάνουν εποχιακά σε περιόδους αιχμής στους 50-55. Αυτό το καραμελωμένο φουντούκι λοιπόν είναι εξαιρετικά αφράτο, απαλά και αρμονικά καραμελωμένο ώστε να η γλύκα να μην σκεπάζει την ωραία γεύση του καρπού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'