Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Vegan banana bread για ένα «όνειρο» στην Τήνο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα ρεβίθια της «καραντίνας»/ τα κάναμε σαλάτα

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςρεβίθια, ρεβίθια σαλάτα, όσπρια σαλάτα, συνοδευτικό για ψάρι, συνοδευτικό για θαλασσινά, ντρέσινγκ εσπεριδοειδών, καραντίνα, μένουμε στο σπίτι

[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]
[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]

Τα ρεβίθια είναι όσπριο από αυτά που μπορούμε να έχουμε σε απόθεμα. Επίσης είναι τροφή νόστιμη, υγιεινή, εύκολη. Οπότε ιδανική για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται με την απαίτηση να προσέχουμε όσο γίνεται περισσότερο την υγεία της οικογένειά μας.

 Σε μοναστήρια, και σε νησιά, στη Σίφνο για παράδειγμα, τα ρεβίθια είναι φαγητό κυριακάτικο. Τα βάζουν στη γάστρα και τα ψήνουν για πολλές ώρες. Το μυστικό τους είναι το αργό ψήσιμο. Και τα σερβίρουν συνήθως με τη συνοδεία παστών ή καπνιστών ψαριών (σαρδέλα, σκουμπρί, λακέρδα, ρέγκα κλπ).

Αλλού τρώγονται οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας. Σήμερα, λοιπόν, διαλέξαμε μια συνταγή της Μαρίνας Μαυρομάτη που τα κάνει σαλάτα με κάπαρη, αγγουράκι τουρσί και λευκό κρεμμύδι και τα ραντίζει με ένα ωραίο ντρέσινγκ πορτοκαλιού και μουστάρδας. Σκέτη νοστιμιά με χρώματα και αρώματα της άνοιξης.

Ρεβύθια σαλάτα

Υλικά (για 2 άτομα)

Βαθμός δυσκολίας: εύκολη

  • 200 γρ ρεβίθια,
  • 2 δαφνόφυλλα,
  • 1/4 νεροκρέμμυδο Ζακύνθου ή 1 μικρό λευκό κρεμμύδι,
  • 1 κ.τ.σ. κάππαρη,
  • 6 μικρά αγγουράκια τουρσί,
  • 1 γεμάτη κ.σ. μουστάρδα πικάντικη,
  • 1/2 πορτοκάλι,  χυμός
  • πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,              
  • αλάτι

Προετοιμασία 

Βάλτε τα ρεβίθια να μουσκέψουν αποβραδίς. Το επόμενο πρωί βάλτε τα να βράσουν μαζί με τα δαφνόφυλλα μέχρι να μαλακώσουν. Αλάτι θα προσθέσετε στο τέλος, γιατί αν βάλετε από την αρχή, σφίγγουν και έπειτα πρέπει να βράσουν περισσότερη ώρα για να μαλακώσουν (20 λεπτά σε χύτρα ταχύτητας, στην υψηλή πίεση, 45 λεπτά σε κανονική χύτρα). Στραγγίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν.

Κόψτε το κρεμμύδι σε λεπτές φετούλες. Προτιμώ το νεροκρέμμυδο της Ζάκυνθου, που είναι γλυκό και με απαλή γεύση. Αν θέλετε να μετριάσετε το κάψιμο από το κρεμμύδι, αφού το κόψετε, αφήστε το να μουλιάσει μισή ωρίτσα μέσα σε ένα μπολάκι με νερό.

Κόψτε τα αγγουράκια τουρσί σε κυβάκια.

Βάλτε τα ρεβίθια σε ένα μπολ σερβιρίσματος. Σκορπίστε από επάνω τα κρεμμύδια, τα αγγουράκια και την κάπαρη.

Χτυπήστε τη μουστάρδα με το ελαιόλαδο, τον χυμό του πορτοκαλιού, ελάχιστο πιπέρι και 1 γερή πρέζα αλάτι.

(photo: Μαρίνα Μαυρομάτη)
(photo: Μαρίνα Μαυρομάτη)

Περιχύστε την σαλάτα με το ντρέσινγκ και σερβίρετε.

 

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'