Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ζεστή σοκολάτα με κόκκινο κρασί

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ανοιξιάτικη σαλάτα με ρεβίθια και ντρέσινγκ πορτοκαλιού και μουστάρδας

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςρεβίθια, ρεβίθια σαλάτα, όσπρια σαλάτα, συνοδευτικό για ψάριμ, συνοδευτικό για θαλασσινά

[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]
[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]

Σε μοναστήρια και σε νησιά, στη Σίφνο για παράδειγμα, τα ρεβίθια είναι φαγητό κυριακάτικο.

Τα βάζουν στη γάστρα και τα ψήνουν για πολλές ώρες το μυστικό τους είναι το αργό ψήσιμο. Και τα σερβίρουν συνήθως με τη συνοδεία παστών ή καπνιστών ψαριών (σαρδέλα, σκουμπρί, λακέρδα, ρέγκα κλπ).

Σήμερα διαλέξαμε μια συνταγή της Μαρίνας Μαυρομάτη που τα κάνει σαλάτα με κάπαρη, αγγουράκι τουρσί και λευκό κρεμμύδι και τα ραντίζει με ένα ωραίο ντρέσινγκ πορτοκαλιού και μουστάρδας. Σκέτη νοστιμιά.

Γράφει η Μαρίνα: "Τα ρεβίθια είναι από τα αγαπημένα μας όσπρια. Σήμερα τα φτιάξαμε σαλάτα για να συνοδέψουμε το ψητό μας ψαράκι!"

Κ.Τρ

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Ρεβύθια σαλάτα

Υλικά (για 2 άτομα)

Βαθμός δυσκολίας: εύκολη

  • 200 γρ ρεβίθια,
  • 2 δαφνόφυλλα,
  • 1/4 νεροκρέμμυδο Ζακύνθου ή 1 μικρό λευκό κρεμμύδι,
  • 1 κ.τ.σ. κάππαρη,
  • 6 μικρά αγγουράκια τουρσί,
  • 1 γεμάτη κ.σ. μουστάρδα πικάντικη,
  • 1/2 πορτοκάλι,  χυμός
  • πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,              
  • αλάτι

Προετοιμασία 

Βάλτε τα ρεβίθια να μουσκέψουν αποβραδίς. Το επόμενο πρωί βάλτε τα να βράσουν μαζί με τα δαφνόφυλλα μέχρι να μαλακώσουν. Αλάτι θα προσθέσετε στο τέλος, γιατί αν βάλετε από την αρχή, σφίγγουν και έπειτα πρέπει να βράσουν περισσότερη ώρα για να μαλακώσουν (20 λεπτά σε χύτρα ταχύτητας, στην υψηλή πίεση, 45 λεπτά σε κανονική χύτρα). Στραγγίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν.

Κόψτε το κρεμμύδι σε λεπτές φετούλες. Προτιμώ το νεροκρέμμυδο της Ζάκυνθου, που είναι γλυκό και με απαλή γεύση. Αν θέλετε να μετριάσετε το κάψιμο από το κρεμμύδι, αφού το κόψετε, αφήστε το να μουλιάσει μισή ωρίτσα μέσα σε ένα μπολάκι με νερό.

Κόψτε τα αγγουράκια τουρσί σε κυβάκια.

Βάλτε τα ρεβίθια σε ένα μπολ σερβιρίσματος. Σκορπίστε από επάνω τα κρεμμύδια, τα αγγουράκια και την κάπαρη.

Χτυπήστε τη μουστάρδα με το ελαιόλαδο, τον χυμό του πορτοκαλιού, ελάχιστο πιπέρι και 1 γερή πρέζα αλάτι.

Περιχύστε την σαλάτα με το ντρέσινγκ και σερβίρετε.

 

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'