Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μπολονέζ; Όχι! Σάλτσα με κιμά κοτόπουλου και κάρυ, ναι...

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςμπολονέζ, πουλερικά, κιμάς κοτόπουλου, γρήγορο πιάτο, εύκολο πιάτο, ρύζι, σάλτσα μπολονεζ, κοτόπουλο με κάρι

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Ο Μάσιμο Μποτούρα, ο κορυφαίος Ιταλός σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου “Osteria Francescana” στη Μόντενα της Ιταλίας, σταθερά ένα από τα 2-3 καλύτερα του κόσμου, έχει πει ότι «μαζί με τα λαζάνια, τα σπαγγέτι μπολονέζ είναι το πιο κακοποιημένο ιταλικό πιάτο. Υπάρχουν κάποιες τρελές εκδόσεις εκεί έξω». Υποκλίνομαι.

Λένε ότι η αυθεντική συνταγή του ραγού μπολονέζ (δείτε τη εδώ) γίνεται με παντσέτα, καρότα, σέλερι, κρεμμύδια, τοματοπελτέ και μια στάλα κρασί. Ο,τιδήποτε άλλο ΔΕΝ είναι μπολονέζ. Και βέβαια ο Μποτούρα δεν είναι ο μόνος που διαμαρτυρήθηκε. Πέρσι περίπου αυτές τις μέρες, 450 ιταλοί σεφ, διαμαρτυρόμενοι σε όλο τον κόσμο, μαγείρεψαν ταυτόχρονα την αυθεντική συνταγή, αυτή που κατοχυρώθηκε  το 1982 ως συνταγή της Μπολόνια. Που όμως δεν ξέρω κατά πόσο η ύπσρξή της είναι αληθινή η μύθος. Γιατί; Αν σας ενδιαφέρει να εντρυφήσετε, ρίξτε μια ματιά εδώ να δείτε τι γράφει μια ιταλίδα δημοσιογράφος-ξεναγός στην γαστρονομία της πατρίδας της.   

Τέλος πάντων αν η συνταγή χαώνει τους Ιταλούς καταλαβαίνετε τι γίνεται παραέξω. Για την ιστορία θα σας πω, ότι η πρόσφατη φασαρία ξεκίνησε όταν οι New York Times δημοσίευσαν μια συνταγή με ριγκατόνι με λευκή μπλονεζ (OMG...) και έγινε ο κακός χαμός.

Σε κάθε περίπτωση, είναι το λιγότερο ιεροσυλία να ονομάζει κανείς μπολονέζ μια συνταγή με κιμά κοτόπουλου και κάρυ. Όχι μόνο γιατί δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ιταλική σάλτσα για μακαρόνια, αλλά και γιατί η συγκεκριμένη αδικείται εντελώς με αυτό το όνομα.

Την έχω δοκιμάσει και έχω ενθουσιαστεί. Θα έλεγα ότι είναι μια παραλλαγή του ινδικού κοτόπουλου κάρυ, αυτό μου θύμισε, γευστικά. Αλλά ας της δώσουμε την πραγματική της ταυτότητα: Μια υπέροχη σάλτσα για ρύζι με κιμά κοτόπουλου και κάρυ, έφτιαξε η Χρυσαυγή Μπόμπολα. Σας προτείνω να τη δοκιμάσετε γιατί είναι καταπληκτική, ελαφριά, εξωτική, πεντανόστιμη, γεμάτη αρώματα.

Κ.Τρ.

Γράφει η Χρυσαυγή στο blog της:

Είναι διαφορετική, πολύ εξωτική, σίγουρα πιο ελαφριά και απόλυτα γευστική εκδοχή της σάλτσας μπολονέζ που έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Όταν την έφαγα για πρώτη φορά ενθουσιάστηκα και την καθιέρωσα.

Πόση ικανοποίηση αισθάνομαι όταν βρίσκω ένα φαγητό ή γλυκό που το καθιερώνω και δεν είναι αυτό της μίας και μόνης φοράς, που το φτιάχνω για να το δοκιμάσω και μετά το ξεχνώ στα αζήτητα των συνταγών μου. ..

Την πρώτη φορά που μαγείρεψα αυτή τη μπολονέζ αγόρασα 500 γραμμάρια φιλέτου κοτόπουλου που κόστισαν 4,80 ευρώ. Όλα τα υπόλοιπα υλικά τα είχα στο σπίτι. Μπαχαρικά, δεντρολίβανο από το γλαστράκι μου, δύο πορτοκάλια, λίγο κρασί, ρύζι  για συνοδεία  κλπ.  Ετσι ουσιαστικά απολαύσαμε ένα πιάτο που κόστισε μόνο 5 ευρώ.  Εγώ σήμερα δίνω τη συνταγή προσαρμοσμένη για ποσότητα φιλέτου 700 γραμμαρίων.

Αν τη φτιάξετε συνιστώ ανεπιφύλαχτα να αγοράσετε φιλέτο από μπούτι που είναι πιο ζουμερό και νόστιμο. Παρόλα αυτά και το στήθος θα είναι εξίσου καλό.

Δοκιμάστε και δεν θα χάσετε!

Σάλτσα με κιμά κοτόπουλου και κάρυ

Υλικά 

  • 700 γρ. κιμά κοτόπουλου από μπούτι που είναι πιο ζουμερός
  • 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε μικρά καρέ
  • 1/3 φλ ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ λευκό ξηρό κρασί
  • Το χυμό από 3 ζουμερά πορτοκάλια
  • 500 γραμμάρια ζωμό λαχανικών
  • 6-7 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κ.τ.σ κάρυ
  • ¼ κ.τ.σ. κανέλα σκόνη
  • ¼ κ.τ.γλ γαρύφαλο σκόνη
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 γεμάτη κ.τ.σ. δενδρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο ή ξερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διαδικασία

Ο κιμάς κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος χωρίς καμία λιπαρή ουσία. Θυμηθείτε: Το καλό καβούρδισμα είναι πολύ σημαντικό. Είναι αυτό που θα δώσει όλη τη νοστιμιά στη μπολονέζ.

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό σκεύος (τηγάνι βαθύ ή κατσαρόλα). Μόλις κάψει ρίχνουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα σε πολύ δυνατή φωτιά.  Σπάμε με την σπάτουλα τον κιμά με γρήγορες κινήσεις και επιμένουμε πολύ στο ανακάτεμα και το σοτάρισμα μέχρι να τον δούμε να αλλάζει χρώμα και από ροζ να γίνει λευκός. Επίσης πρέπει να έχει χωριστεί σε μικρά μπιλάκια. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πιεί τα υγρά που άφησε κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματός του, περίπου δηλαδή 8-10 λεπτά. Όλη αυτή την ώρα δεν χαμηλώνουμε καθόλου τη θερμοκρασία.

Μόλις ο κιμάς έχει καβουρδιστεί προσθέτουμε το λάδι και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε τώρα τη θερμοκρασία λίγο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι.

Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε το φαγητό μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, περίπου 3 λεπτά. Ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το γαρύφαλλο, την κανέλα, το μπαχάρι, το δαφνόφυλλο και το κάρυ. Ρίχνουμε επίσης το δενδρολίβανο, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό έτσι ώστε τα μπαχαρικά και το δενδρολίβανο να αφήσουν τα αρώματά τους. Σβήνουμε το φαγητό με το χυμό πορτοκαλιού και στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμόλαχανικών.  Ανακατεύουμε. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 30 λεπτά μέχρι να πιεί τα υγρά του και να μελώσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Προς το τέλος δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση στο αλάτι. Αποσύρουμε από τη φωτιά όταν η μπολονέζ είναι έτοιμη και την αφήνουμε στην άκρη για περίπου μισή ώρα να ξεκουραστεί, ώστε να «δέσει» και να αναμειχθούν οι γεύσεις.

Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι κατά προτίμηση

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Καλή επιτυχία!

*Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for Thought

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'