Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Πιο κοντά στη φύση με μια ομελέτα με αγκινάρες

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Θαλασσινός κεφτές για μερακλήδες

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςθαλασσινοί κεφτέδες, καλαμαράκια, σουπιές, χταπόδι, WWF, WWF Ελλάς, Fish Guide, Ηλίας Μαμαλάκης

[© Photo: G. Drakopoulos - Food Styling: T. Webb / WWF Greece]
[© Photo: G. Drakopoulos - Food Styling: T. Webb / WWF Greece]

Την πρώτη φορά που έφαγα κεφτέδες με θαλασσινά, ομολογώ ότι δεν ενθουσιάστηκα. Ήταν καλοκαίρι κάπου στην Κρήτη σε μια ψαροταβέρνα τουριστική. Κάτι είχαν μέσα που με απωθούσε γευστικά. «Αν δοκιμάσεις τους δικούς μου, θα σου αρέσουν», μου είπε ο Ηλίας Μαμαλάκης μια μέρα που το συζητούσαμε. Και είχε δίκιο, γιατί ο Ηλίας ξέρει καλά τους αρωματικούς και γευστικούς συνδυασμούς της παραδοσιακής μας κουζίνας και δεν διακινδυνεύει ποτέ βάζοντας παράξενα συστατικά.

Εκτός από όλα τα άλλα, ο Μαμαλάκης, ένας από τους πιο αγαπημένους παρουσιαστές ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, μεταξύ των οποίων και η βραβευμένη σειρά «Μπουκιά και Συχώριο», είναι ο νέος πρεσβευτής της WWF στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία Fish Forward, που το έχει κάνει σκοπό του να μας ενημερώσει και να μας ευαισθητοποιήσει για την Υπεύθυνη Κατανάλωση Ψαρικών, την οποία οφείλουμε να έχουμε όλοι προτεραιότητά μας.

Τη δική του λοιπόν συνταγή για τους θαλασσινούς κεφτέδες βρήκα στο «Fish Guide» και σας την παραθέτω. Γιατί είναι πεντανόστιμος μεζές.

Με την ευκαιρία θα σας ξαναπώ ότι το «Fish Guide» είναι διαθέσιμο δωρεάν και ως εφαρμογή για κινητά (WWF Fish Guide app), για συσκευές Android  και  iOS, ενώ λειτουργεί και σε off line περιβάλλον, χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Θαλασσινοί κεφτέδες

Υλικά

Για 4 μερίδες

  • 200 γρ καθαρισμένα καλαμάρια
  • 200 γρ καθαρισμένες σουπιές
  • 200 γρ καθαρισμένο χταπόδι
  • 2 μέτρια κρεμμύδια καθαρισμένα
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
  • 2 φλ τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 200 γρ ψωμί μουλιασμένο σε λευκό κρασί
  • 1 φλ του τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 4 κ.τ.σ ξύδι
  • 1 φλ του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κ.τ.σ. ρίγανη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Τριμμένη γαλέτα όσο τραβήξει

Τρόπος μαγειρέματος

Με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε σε μικρά κομμάτια το χταπόδι, τα καλαμάρια και τις σουπιές. Τα ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνετε μέσα τα κρεμμύδια χοντροκομμένα, το μουλιασμένο ψωμί στημένο και διαλυμένο, τον μισό μαϊντανό, τις σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, το κόκκινο κρασί και το ξύδι και το λάδι.

Πασπαλίζετε με τη ρίγανη και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε καλά το μίγμα με τα χέρια, το βάζετε στο μίξερ λίγο-λίγο και το αλέθετε μέχρι να γίνει πολτός. Τον αδειάζετε σε ένα άλλο μπολ. Μόλις τελειώσει και η τελευταία δόση, αφήνετε τον πολτό να ηρεμήσει για 10 λεπτά. Του προσθέτετε σιγά-σιγά γαλέτα ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να σφίγγει απαλά. Του ρίχνετε από πάνω λίγο αλεύρι και αφήνετε στο ψυγείο να ξεκουραστεί και να σφίξει για περίπου ½ ώρα. Οι κεφτέδες μπορούν να γίνουν τηγανητοί ή ψητοί.

Αν τους κάνετε τηγανητούς τους πλάθετε στρογγυλούς, τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε.

Αν τους κάνετε ψητούς τους πλάθετε σε πλατιά μπιφτέκια, τα βάζετε σε ένα ταψί -αν θέλετε ανάμεσα προσθέτετε πατατούλες αφού τις αλατοπιπερώσετε χωριστά- περιχύνετε με λίγο λάδι και ψήνετε στο φούρνο στους 180ο για περίπου 1 ώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'