Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Eντυπωσιακό χούμους με ταπεινά... παντζάρια

της Εύης Σκούρα Συνταγέςχούμους, παντζάρια, ντιπ, νηστίσιμα ντιπ, νηστίσιμοι, συνταγές για τη νηστεία, σαρακοστιανόμ, ρεβίθια, όσπρια, υγιεινή διατροφή, γρήγορο γλυκό, εύκολο, ντιπ με παντζάρια

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Το παντζάρι, αυτό το ταπεινό λαχανικό, το οποίο οι περισσότεροι το τρώμε μόνο βραστό σαν σαλάτα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλές συνταγές και να μας δώσει πολύ ωραία και εντυπωσιακά πιάτα. Το χρώμα που δίνει είναι άπιαστο. Το σημερινό χούμους με ψητά παντζάρια δεν είναι τόσο ασυνήθιστο, αλλά είναι πολύ, πολύ νόστιμο!

Νομίζω πως σε κερδίζει με την πρώτη ματιά χάρη στο έντονο και εντυπωσιακό το χρώμα του. Αλλά η γεύση του είναι αυτή που θα σας μείνει περισσότερο. Το κύμινο, που πρόσθεσα, του ταιριάζει πάρα πολύ και το λίγο πιπέρι καγιέν το κάνει «τόσο-όσο» πικάντικο.

Το έχω γράψει πολλές φορές, αλλά θα το ξανά γράψω ακόμη μία για εκείνους που με διαβάζουν πρώτη φορά. Φροντίζω πάντα να έχω έτοιμα βρασμένα ρεβίθια, ώστε να τα χρησιμοποιώ σε τέτοιες συνταγές. Αυτό που κάνω είναι να βράζω μια φορά στο τόσο μια ποσότητα ρεβίθια, κανονικά σαν να τα κάνω σούπα (με το κρεμμυδάκι τους, το λαδάκι τους κλπ.) αλλά δεν την τελειώνω. Όταν τα ρεβίθια βράσουν, τα στραγγίζω και πάντα κρατάω το ζωμό τους. Τα αφήνω να κρυώσουν και τα χωρίζω σε μερίδες (π.χ. 250γρ.) και τα φυλάω στην κατάψυξη. Το ίδιο κάνω και με τον ζωμό τους, το οποίον τον χρησιμοποιώ αντί για νερό. Δίνει πολύ πιο γευστικό αποτέλεσμα.

Το μυστικό για ένα χούμους με βελούδινη υφή είναι να αφαιρέσεις τις φλούδες των ρεβιθιών. Εάν λοιπόν θέλετε το χούμους σας βελούδο, βάλτε τα στραγγισμένα ρεβίθια σε ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό και τρίψτε τα με τα χέρια σας. Με αυτό τον τρόπο οι περισσότερες φλούδες θα φύγουν.

Τα παντζάρια που χρησιμοποιούμε εδώ τα ψήνουμε στον φούρνο τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο, μαζί με τα σκόρδα. Αυτό μπορείτε να το κάνετε οποιαδήποτε στιγμή ψήνεται ένα φαγητό ή γλυκό στο φούρνο. Τυλίξτε τα παντζάρια και τα σκόρδα με το αλουμινόχαρτο, αφού τα βρέξετε με λίγο ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώσετε, και βάλτε τα σε μια γωνίτσα στον φούρνο να ψηθούν κι αυτά συγχρόνως. Κρατάνε μερικές ημέρες στο ψυγείο.  Έτσι θα κάνετε και οικονομία

Σερβίρουμε το χούμους με ψητά παντζάρια με διάφορα λαχανικά, κριτσίνια ή κράκερς, τσιπς αραβικής πίτας, σε avocado toast όπως βλέπετε στην φωτογραφία, ή ότι άλλο τραβάει η καρδιά σας.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Χούμους με Ψητά Παντζάρια

Χρόνος προετοιμασίας:   5 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   1 ώρα περίπου

Μερίδες:    18-19

Υλικά

  • 420 γρ βρασμένα ρεβίθια (περίπου 200-220 γρ. ωμά)
  • 2 μικρά προς μέτρια παντζάρια (μόνο τον βολβό)
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • ¼ φλυτζανιού ταχίνι
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι κύμινο
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • ¼ – ½ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
  • ¼ – 1/3 φλυτζανιού από τον ζωμό των ρεβιθιών
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Βάζουμε τα παντζάρια και τις σκελίδες σκόρδου πάνω σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο (πλέον υπάρχει και αλουμινόχαρτο με αντικολλητικό χαρτί για πιο υγιεινό μαγείρεμα), τα βρέχουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνουμε. Τυλίγουμε καλά το αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε για 1 ώρα – 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου. Θέλουμε τα παντζάρια να τρυπιούνται εύκολα με ένα μαχαίρι. Τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και φορώντας γάντια μιας χρήσης, τα ξεφλουδίζουμε.

Προαιρετικά, βάζουμε τα βρασμένα ρεβίθια σε ένα σουρωτήρι, κάτω από τρεχούμενο νερό και τα τρίβουμε με τα χέρια μας ώστε να ξεφλουδιστούν. Βουτάμε το σουρωτήρι σε νερό ώστε οι φλούδες να βγουν στην επιφάνεια και τις πετάμε.

Βάζουμε τα ρεβίθια, τα παντζάρια, τα σκόρδα και όλα τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων και τα πολτοποιούμε. Εάν δεν συμπαθείτε τα πικάντικα, προσθέστε το πιπέρι καγιέν σταδιακά ώστε να πετύχετε την γεύση που θέλετε. Το ίδιο ισχύει για το αλάτι.

Όσο δουλεύει το μούλτι προσθέστε και λίγο-λίγο τον ζωμό των ρεβιθιών ώστε το χούμους να αποκτήσει την επιθυμητή υφή.

Μεταφέρετε το χούμους σε ένα μπωλ, ραντίστε το με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και πασπαλίστε το με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σερβίρετε το χούμους με διάφορα ωμά λαχανικά ή στον ατμό, όπως έχω κάνει εγώ, κριτσίνια ή κράκερς, τσιπς αραβικής πίτας που θα δείτε εδώ, κ.α.

* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

 
photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'