Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Οδηγός - To Γαστρονομικό Όνειρο της Καθαράς Δευτέρας

του Νίκου Μορόπουλου Μαγειρικές ιστορίεςΚαθαρά Δευτέρα, θαλασσινά, ταβέρνες

«Βαρούλκο» Μικρολίμανο - Ριζότο με αυγά αχινού, [photo: Νίκος Μορόπουλος]
«Βαρούλκο» Μικρολίμανο - Ριζότο με αυγά αχινού, [photo: Νίκος Μορόπουλος]

Σήμερα το τραπέζι είναι γεμάτο με καλούδια από πολλά και ωραία μέρη και μαγείρους με ταλέντο και εμπειρία αλλά πάνω απ’ όλα με μεράκι. Είναι το τραπέζι των ονείρων μου, και ελπίζω να σας αρέσει όσο αρέσει και σε μένα!

Ως ονειρικό δημιούργημα, δικαιούται να είναι και λελογισμένα παραβατικό, οπότε θα βρείτε και ψαράκια να κολυμπάνε σε ένα πιάτο, απλά κλείστε τα μάτια και απολαύστε τα. 

«Παπαϊωάννου» Μικρολίμανο - Καραβίδα ταρτάρ, [photo: Νίκος Μορόπουλος]
«Παπαϊωάννου» Μικρολίμανο - Καραβίδα ταρτάρ, [photo: Νίκος Μορόπουλος]

Ξεκινώ την φιέστα με την καραβίδα ταρτάρ του Γιώργου Παπαϊωάννου που κάνει θαύματα στο ομώνυμο μαγαζί του στο Μικρολίμανο. Εκείνο που ξεχωρίζει είναι η εξαιρετική ποιότητα της καραβίδας που μοσχομυρίζει θάλασσα και η σχεδόν τέλεια ισορροπία που πετυχαίνει ο σεφ ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό που συνδυάζονται στο πιάτο.

Το χταπόδι του «Πανορμίτη» στην Παραλία Μαραθώνα είναι αξεπέραστο. Έρχεται στο μαγαζί κατ’ ευθείαν από τους ψαράδες της περιοχής, και μπαίνει στην κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά έως ότου να γίνει ένα ευωδιαστό λουκούμι.

«Πανορμίτης» Παραλία Μαραθώνα - Χταπόδι στην κατσαρόλα, [photo: Νίκος Μορόπουλος]
«Πανορμίτης» Παραλία Μαραθώνα - Χταπόδι στην κατσαρόλα, [photo: Νίκος Μορόπουλος]

Η ταραμοσαλάτα του Θανάση Βασίλαινα στο ομώνυμο εστιατόριο πίσω από το Χίλτον είναι ένας θαυμαστός πεντανόστιμος αφρός που μπορώ να γεύομαι κάθε μέρα χωρίς να τον βαρεθώ ποτέ.

 Οι φούσκες που μου φέρνει η αδελφή μου από τη Ρόδο είναι ένας τέλειος μεζές για απαιτητικούς και γνώστες.

«Βασίλαινας», η ταραμοσαλάτα του Θανάση Βασίλαινα με τραγανές πιτούλες, [photo: Νίκος Μορόπουλος]
«Βασίλαινας», η ταραμοσαλάτα του Θανάση Βασίλαινα με τραγανές πιτούλες, [photo: Νίκος Μορόπουλος]

 Ο Νίκος στο Νέο Πύργο Ευβοίας, κοντά στα λουτρά της Αιδηψού είναι μια σταθερή αξία. Στην ταβέρνα του, το «Λιμανάκι» τα πάντα είναι ολόφρεσκα, αφού έρχονται τις μικρές ώρες από τις ψαρόβαρκες που είναι δεμένες παραδίπλα.

 Το ριζότο με αυγά αχινού είναι ένα αριστούργημα που μας προσφέρει ο Λευτέρης Λαζάρου.

Οι σουπιές που τηγανίστηκαν στο μελάνι τους είναι ένα ακόμη θαυμάσιο πιάτο από τα χέρια  του Γιώργου Παπαϊωάννου.

«Παπαϊωάννου» Μικρολίμανο - Σουπιές τηγανητές στο μελάνι τους [photo: Νίκος Μορόπουλος]
«Παπαϊωάννου» Μικρολίμανο - Σουπιές τηγανητές στο μελάνι τους [photo: Νίκος Μορόπουλος]

θα πάω να βρω τον Βεντουρή που ΄χει το τρεχαντήρι / να πάω να βγω στον Αμπελά που ΄ναι το πανηγύρι.

Ο Γιώργος Βεντουρής είναι θρύλος. Στο μαγαζί του στον Αμπελά είχα την ευκαιρία να γευθώ αυγωμένο ονειρεμένο αστακό.

«Στροφή», Πέραμα - Πετροσωλήνες, [photo: Νίκος Μορόπουλος]
«Στροφή», Πέραμα - Πετροσωλήνες, [photo: Νίκος Μορόπουλος]

 Η «Στροφή» στο Πέραμα είναι γνωστό στέκι των εραστών της θάλασσας και των προϊόντων της. Εν προκειμένω γευόμαστε αχνιστούς πετροσωλήνες, από τα πιο νόστιμα οστρακοειδή.

Οι αιγινήτικες κατσούλες είναι από τα πιο νόστιμα και σπάνια ψαράκια και για το λόγο αυτό παρεισφρέουν παραβατικά σε αυτό το ονειρικό γεύμα. Τις έχω γευθεί στο παλιό μαγαζί του Τάσου Κόλλια στα Ταμπούρια στον Πειραιά, το οποίο έχω στην καρδιά μου. 

«Κόλλιας», Ταμπούρια Πειραιάς - Κατσούλες τηγανισμένες σε βούτυρο, [photo: Νίκος Μορόπουλος]
«Κόλλιας», Ταμπούρια Πειραιάς - Κατσούλες τηγανισμένες σε βούτυρο, [photo: Νίκος Μορόπουλος]

Κάπου εδώ τελειώνει το γεύμα, αλλά τα όνειρα συνεχίζονται.

*Maqroll el Gaviero, ναυτικός, έγραψεν επι αγκυροβολημένου ατμοπλοίου στον Ρίο ντε λα Πλάτα  (1989).

Ο Νίκος Μορόπουλος είναι ο δημιουργός του blog Panathinaeos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Μορόπουλου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'