Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γκιούλμπασι, κρεατένια λιχουδιά στη λαδόκολλα

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςκρεατικά, κρέας, ποικιλία κρεάτων, τούρκικη συνταγή με κρέας, φαγητί σπιτικό με διάφορα κρέατα, λιχουδιά, μεζές κρεατικών

[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]
[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]

Το γκιούλμπασι είναι ενα πιάτο με αδιαμφισβήτητες καταβολές εξ Ανατολών... Στα τουρκικά, Yilbaşı σημαίνει Πρωτοχρονιά, αλλά δεν ξέρω να σας πω αν το συγκεκριμένο πιάτο έχει κάποια σχέση με την Πρωτοχρονιά ή με κάποιο άλλο πιάτο της τούρκικης κουζίνας.

Το γκιούλμπασι, αποτελείται από κομμάτια ψαχνού κρέατος, βασικά αρνιού αλλά και συχνά ανακατεμένο με άλλα είδη κρέατος, τα οποία, συνήθως με προσθήκη κάποιου κίτρινου τυριού, ψήνονται αργά μέσα σε λαδόκολλα. Είναι ένα υπέροχο φαγάκι, πάρα πολύ νόστιμο, ιδανικό για ένα γιορτινό τραπέζι. Αλλά είναι ιδανικό για ένα τραπέζι και για έναν ακόμη λόγο: καθώς έχει ελάχιστη προετοιμασία και έπειτα θέλει πολύωρο ψήσιμο στον φούρνο χωρίς επιτήρηση, είναι ένα ξεκούραστο πιάτο

Το δικό μου γκιούλμπασι, το έφτιαξα με τρία είδη κρέατος : κατσίκι, μοσχάρι και χοιρινό. Το τυρί που πρόσθεσα ήταν γκούντα (λόγω του ότι δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τα τυριά στην οικογένεια) αλλά θα σας συνιστούσα την κεφαλογραβιέρα. Χρησιμοποίησα ελαιόλαδο, αλλά μπορείτε αν θέλετε να βάλετε και λίγο βούτυρο ή μόνο βούτυρο.

Στο πιάτο το συνόδεψα με απλό πιλαφάκι ρύζι (μπορείτε να το περιχύσετε με λίγο ζουμάκι από το γκιούλμπασι - εξαιρετικο!) και πικάντικες patatas bravas, που φτιάχνονται στο λεπτό!

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Γκιούλμπασι

Δόση : για 6 άτομα

Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο

Υλικά :

 
  • 500gr ψαχνό κρέας από κατσικίσιο μπούτι
  • 500 gr χοιρινό μπούτι
  • 500 gr μοσχαρίσιο χτένι
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 300 gr κεφαλοτύρι (εγώ έβαλα γκούντα)
  • 3 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • 2 πικάντικες πράσινες πιπεριές
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκειά
  • 1 μύτη απο το κουτάλι μπαχάρι σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. κόλιαντρο σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.γ. τριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γ. κοφτό ρίγανη
  • 1 φλ. καφέ παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι

Προετοιμασία :

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C.

Κόψτε όλα τα κρέατα σε κύβους μετρίου μεγέθους. Κόψτε και το τυρί σε κύβους.

Κόψτε τα κρεμμύδια σε φετούλες. Κόψτε τα σκόρδα σε 2-3 κομμάτια την κάθε σκελίδα. Κόψτε την πιπεριά σε ροδέλες.

Βάλτε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι σε ένα ευρύχωρο σκεύος και ανακατέψτε τα καλά μεταξύ τους. Μην ξεχάσετε να αλατίσετε (εγώ έβαλα ένα γεμάτο κ.γ.).

Στρώστε σταυρωτά 2-3 λαδόκολλες ή μεγάλα κομμάτια απο αντικολλητικό χαρτί. Βάλτε μέσα το μίγμα του γκιούλμπασι και περιχύστε με το ελαιόλαδο. Κλείστε καλά την λαδόκολλα και βάλτε το πακετάκι μέσα σε λενα ταψί. Εγώ έχω μια μικρή γάστρα (3 λίτρα χωρητικότητα), μέσα στην οποία χώρεσε ακριβώς, έκλεισα μάλιστα και το καπάκι και δεν υπήρχε περίπτωση να διαφύγει ατμός κατά το ψήσιμο.

Βάλτε το ταψί ή την γάστρα στον προθερμασμένο φούρνο.

Μετά από 45 λεπτά κατεβάστε την θερμοκρασία στους 170°C και αφήστε να ψηθεί για ακόμη δύο ώρες.

Βγάλτε το γκιούλμπασι από τον φούρνο και αφήστε το να σταθεί για μισή ωρίτσα. Ξετυλίξτε προσεκτικά την λαδόκολλα.

Σερβίρετε το γκιούλμπασι ζεστό. Μπορείτε να το συνοδέψετε με ρύζι πιλάφι, πουρέ πατάτας, πουρέ απο σελινόριζα, ψητές πατάτες, patatas bravas κ.α.

Τρώγεται εξ' ίσου ευχάριστα και την επόμενη ημέρα, αρκεί να ξαναζεσταθεί.

Προτεινόμενο κρασί : ένα εξαιρετικό κόκκινο κρασάκι, που είχαμε την τύχη να βρούμε, το περίφημο ιταλικό Barolo!

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'