Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σαλάτα «Λουκάνικο Project», της Τσικνοπέμπτης

της Γεωργίας Κουτσούκου Μαγειρικές ιστορίεςλουκάνικο, λουκάνικο με πορτοκάλι, σύγλινο, Καλαμάτα, Τσικνοπέμπτη

[photo: Γεωργία Κουτσούκου]
[photo: Γεωργία Κουτσούκου]

Όταν έρχεται ο οκτάχρονος και μου λέει «Νονά θα ντυθώ πρώτα “Μπάτμαν” και στις άλλες  “πρίγκηπας”», αναπτερώνομαι. Ξυπνάω από τον λήθαργό μου και θυμάμαι τότε που η θεία Βούλα η Χαρά (έτσι τη φωνάζαμε), μέγιστη μοδίστρα, μου έφτιαξε στολή «βασίλισσα της νύχτας» .

Πήγα στο χορό του σχολείου στην έκτη δημοτικού με ένα φόρεμα εκπληκτικό από μαύρο μετάξι με  χρυσά αστέρια και γαλάζιο τούλι παντού. Καπέλο κωνικό χρυσό και ραβδάκι μαγικό ολόχρυσο με αστέρι ολάκερο από χρυσοκλωστή. Και πετούσα  χούφτες  χαρτοπόλεμο πιστεύοντας ότι χάριζα χρυσόσκονη στους συμμαθητές μου. Με το φόρεμα κοιμήθηκα, και ναι, ήταν μεσημέρι Τσικνοπέμπτης. Μεγάλη γιορτή σού λέω.

Τσικνίζουμε, και η τσίκνα από το λίπος του χοιρινού στα κάρβουνα θεραπεύει ψυχές και σώματα. Κάθε τόπος και έθιμο, κάθε οικογένεια με τη δικιά της γιορτή. Η προέλευση του ιδιαίτερου εθίμου της Τσικνοπέμπτης  χάνεται στα βάθη του χρόνου.

Συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι απαραίτητη ιεροτελεστία για την καλή υγεία στην οικογένεια και για την ευφορία της γης την Άνοιξη. Όλα τα παράγωγα από τα χοιροσφάγια των Χριστουγέννων έχουν αυτή την ημέρα την τιμητική τους.

 Θα σας πω, τώρα και ένα φοβερό μυστικό Τσικνοπέμπτης από την δικιά μου πατρίδα, την Καλαμάτα. Τα λουκάνικα στην Καλαμάτα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση.

Αλλαντοποιοί από πάππου προς πάππον ξετυλίγουν την τέχνη τους καθημερινά αλλά την Τσικνοπέμπτη  και όλες τις μέρες των Απόκρεω  δίνουν ρέστα. Τεχνίτες του κρέατος παλαιόθεν και ιδιαίτερα της αλλαντοποιίας, σού δείχνουν το δρόμο για να γιορτάσεις αξέχαστα, με σεβασμό στις μνήμες και στον τόπο σου.

[photo: Γεωργία Κουτσούκου]
[photo: Γεωργία Κουτσούκου]

Τα καζάνια βράζουν με παστό ποίημα, η πηχτή παρατεταγμένη, τα κάρβουνα κατακόκκινα από τη θέρμη και η Καλαμάτα καλωσορίζει τις Απόκριες  με ένα από τα πιο νόστιμα λουκάνικα, αυτό με το πορτοκάλι.

Θα σας δώσω, λοιπόν, συνταγή συνοδευτική για τα ψητά σας, βεβαίως με λουκάνικο χοιρινό με πορτοκάλι.

 Σαλάτα «Λουκάνικο Project»

Υλικά

  • 3 - 4 πατάτες, όχι πολύ μεγάλες
  • ½  λουκάνικο Καλαμάτας με πορτοκάλι
  • 2 κ.τ.σ. σύγκλινο ψιλοκομμένο
  • 2 -3 κλωναράκια θυμάρι
  • 6-7 καπαρόμηλα ( αν δεν βρω, χρησιμοποιώ 2 κ.τ.σ. απλή κάπαρη)

Για τη σάλτσα

  • 5 - 6 κ.τ.σ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 - 2 κ.τ.σ χυμό λεμόνι
  • 1 κ.τ.σ μουστάρδα
  • 1 ½ κ.τ.γλ μέλι
  • 2 κ.τ.γλ καπνιστή πάπρικα

Εκτέλεση

Πλένω και βράζω  τις πατάτες σε αλατισμένο νερό.  Τις  κόβω σε κύβους.

Χαράζω το λουκάνικο και το ψήνω τόσο όσο να είναι ζουμερό. Το κόβω σε  λεπτές ροδέλες.

Ψιλοκόβω το θυμάρι και αφήνω τα καπαρόμηλα ως έχουν.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί. Δεν προσθέτω αλάτι γιατί και το λουκάνικο αλλά και το σύγκλινο έχουν  ήδη αρκετό από την παρασκευή τους. Κρατάω τα καπαρόμηλα για τον στολισμό του πιάτου μου.

Για τη σάλτσα: Σε ένα μπολ ανακατεύω το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα και το μέλι. Προσθέτω το χυμό του λεμονιού, την καπνιστή πάπρικα και συνεχίζω το ανακάτεμα.  

Ρίχνω τη σάλτσα στο μπολ με τα λουκάνικα, το σύγλινο και τις πατάτες και ανακατεύω με προσοχή όλα τα υλικά μαζί ώστε να μην λιώσω τις πατάτες.  Στολίζω με την  κάπαρη. Και σερβίρω αμέσως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γεωργίας Κουτσούκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'