Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Στο «Επτά» μαγειρεύουν τη σφυρίδα όπως στο Άγιο Όρος

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςσφυρίδα, πιπεριά πράσινη, πιπεριά κόκκινη, δενδρολίβανο, Άγιο Όρος, σεφ Θάνος Λιάπης, εστιατόριο Επτά, Θησείο

σφυρίδα ψητή με παραδοσιακή συνταγή του Αγίου Όρους
σφυρίδα ψητή με παραδοσιακή συνταγή του Αγίου Όρους

Στο κέντρο της πόλης μας δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τόσο πολυτελείς και θεατράλε χώρους όπως το μπαρ-εστιατόριο «Επτά», που έχει ήδη κλείσει πάνω από ένα χρόνο από την ημέρα που εγκαταστάθηκε στο Θησείο. Βρίσκεται χαμηλά στην οδό Ερμού, εκεί που ο εμπορικός δρόμος συναντάει τον πεζόδρομο της Αστιγγος, σε ένα κτιριακό συγκρότημα της οικογένειας Τουρνικιώτη, με μακρόχρονη ιστορία, αν σκεφτεί κανείς ότι το 1900 λειτουργούσε ως πανδοχείο και στο πλάι του είχε σταύλους που εξυπηρετούσαν τους πελάτες. Και έχει δύο εισόδους, μία από την Πύλη Ερμού (στο νούμερο 119) και μία από την Άστιγγος 10.

Μια επιβλητική μπάρα σε υποδέχεται πλάι στην είσοδο και με την πρώτη ματιά το βλέμμα σου κλέβουν τα τραπέζια από μελί ξύλο, οι άνετες γκρίζες πολυθρόνες, οι κουρτίνες από βαρύ κόκκινο βελούδο και οπωσδήποτε οι μαύροι κρυστάλλινοι πολυέλαιοι (Baccarat limited edition αν δεν απατώμαι). Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, όμως, είναι το γυάλινο πάτωμα (στο στυλ του μουσείου της Ακρόπολης) που αποκαλύπτει αρχαιολογικά ευρήματα – συνέχεια της Αρχαίας Αγοράς υπενθυμίζοντας ότι ζεις σε μια πόλη με ιστορία πολλών αιώνων.

Το εστιατόριο εκτείνεται σε άλλα δύο επίπεδα: στο  υπόγειο υπάρχει μια ενημερωμένη κάβα κρασιών ενώ στον πρώτο όροφο υπάρχουν μερικά τραπέζια για ένα ιδιωτικό δείπνο με θέα στο μπαρ του ισογείου και στο υπόγειο με την κάβα και τα απομεινάρια των αρχαίων τειχών που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης. Άλλο ένα μοναστηριακό τραπέζι για ιδιωτική συνεστίαση υπάρχει όμως και μέσα στην κάβα. Σημειώστε, βγάζει τραπεζάκια έξω τα ζεστά βράδια και είναι υπέροχα.

Στο φαγητό κυριαρχούν οι γεύσεις της Μεσογείου, με μια πληθώρα επιλογών σε κρέας το  και σε ψάρι, ωραία ριζότι, λαχταριστά ζυμαρικά και επιδόρπια επηρεασμένα από την ιταλική και γαλλική κουζίνα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν τόσο τα κρασιά που προτείνει το εστιατόριο με επιλογές από τον διεθνή αμπελώνα όσο και τα δροσερά cocktails για όσους αγαπούν το συνδυασμό τους με το φαγητό.

Υπεύθυνος της κουζίνας είναι ο σεφ Θάνος Λιάπης και στα πιάτα του διασταυρώνονται ολόφρεσκα υλικά και μοντέρνες τεχνικές. Μ’άρεσε πάρα πολύ το αρνίσιο κότσι με ρεβιθάδα (σιγοψημένο για 12 ώρες σε κενό αέρος), το ελληνικό «σούσι» με αμπελόφυλλα και γαρίδες Ηγουμενίτσας αλλά και η ψητή σφυρίδα μαγειρεμένη παραδοσιακά όπως την κάνουν στο  Αγιο Όρος και αυτή τη συνταγή διάλεξα για να σας παρουσιάσω σήμερα.

Σφυρίδα με παραδοσιακή συνταγή Αγίου Όρους

Υλικά

  • 200 γρ. σφυρίδα  φιλέτο
  • 10 γρ. πιπεριά κόκκινη κομμένη σε μικρά ζάρια
  • 20 γρ. πιπεριά πράσινη κομμένη σε μικρά ζάρια
  • 30 γρ. δεντρολίβανο
  • 5 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. πιπέρι μαύρο
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι
  • 50 γρ. κρασί λευκό ξηρό

Για τον ζωμό ψαριού

  • 150 γρ. κόκαλα ψαριού
  • 1 καρότο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 50 γρ. σέλερι
  • 10 γρ ελαιόλαδο
  • 200ml νερό

Εκτέλεση

Για τον ζωμό ψαριού. Παίρνουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλερι και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο ελαιόλαδο να σοταριστούν ελαφριά. Μόλις αρχίσουν και παίρνουν χρώμα βάζουμε τα κόκαλα του ψαριού και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Σβήνουμε με κρασί και συμπληρώνουμε το νερό μας και το φύλλο δάφνης, αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα ξαφρίζοντας συχνά. Μετά τη μισή ώρα σουρώνουμε το ζωμό μας και τον κρατάμε στην άκρη.

Για το ψάρι. Παίρνουμε τις πατάτες, τις καθαρίζουμε, τις ξεπλένουμε και τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες περίπου ένα εκατοστό. Τις βράζουμε για 15 λεπτά, σουρώνουμε και τις κρατάμε σε ένα μπολ.

Παίρνουμε ένα τηγάνι και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να καίει. Βάζουμε το ψάρι στο τηγάνι και το θωρακίζουμε από την πλευρά του δέρματος πρώτα και συνέχεια από το καθαρό φιλέτο μέχρι να ροδίσει και κατόπιν προσθέτουμε τις πατάτες, τις πιπεριές (κόκκινες και πράσινες), το δεντρολίβανο αφήνουμε για 3 λεπτά να σοταριστούν χαμηλώνοντας τη φωτιά και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστούν τα υγρά ενσωματώνουμε στο ζωμό το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι, βάζουμε το τηγάνι στο φούρνο όπως είναι και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, σερβίρουμε σε ένα ωραίο πιάτο γαρνίροντας με μια κορυφή δεντρολίβανο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Info

Επτά 7 Restaurant Bar, Ερμού 119 και Άστιγγος 10

Για κρατήσεις: 210-3212010, 6949-729297

Ωράριο: Δευτ.-Πέμ. 19:00-02:00 / Παρ.-Σάβ. 19:00-03:0

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το μενού και την λίστα κρασιών-κοκτέιλς

Οι μουσικές Τετάρτες του Επτά: Από τις 24 Ιανουαρίου και κάθε Τετάρτη το εστιατόριο θα φιλοξενεί live μουσικές βραδιές με την αισθαντική φωνή της ερμηνεύτριας Αφροδίτης σε ακούσματα από το σύγχρονο και έντεχνο ρεπερτόριο

 

cocktail "from the Caribbean"
cocktail "from the Caribbean"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'