Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σοκολατένιες μπαλίτσες με γύρη, χωρίς ψήσιμο

της Εύης Σκούρα Συνταγέςγλυκά, υγιεινά γλυκά, εύκολες συνταγές, γλυκό χωρίς ψήσιμο, σοκολατένιο γλυκό, υγιεινή διατροφή, υγιεινη συνταγή με σοκολάτα

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Σήμερα, σας έχω μια υγιεινή σοκολατένια λιχουδιά με αγνά και θρεπτικά υλικά. Σοκολατένιες μπαλίτσες με γύρη, ξερά σύκα, χουρμάδες, ταχίνι, αμύγδαλα, κακάο και cacao nibs. Ετοιμάζoνται γρήγορα, δεν χρειάζονται ψήσιμο, και είναι ιδανικές για ένα βιαστικό πρωινό αφού δίνουν έξτρα ενέργεια. Είναι, όμως, εξίσου ιδανικες και σαν υγιεινό σνακ, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν. Πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, υγιεινά λίπη, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, αυτές οι μπαλίτσες δεν περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη, ενώ είναι πολύ σοκολατένιες. Είναι μαλακές και υγρές και τόσο γλυκές όσο πρέπει.

Η μελισσογύρη είναι η πρωτεϊνική τροφή των μελισσών, την οποία την μαζεύουν από τα λουλούδια, την πλάθουν σε μπαλίτσες και τη μεταφέρουν με τα πίσω πόδια τους στην κυψέλη. Με αυτήν τρέφονται οι ίδιες και ταΐζουν το γόνο. Έχει μεγάλη θρεπτική αξία για τη μέλισσα αλλά και για τον άνθρωπο. Είναι συμπλήρωμα ενέργειας και διατροφής, πλούσια σε βιολογική υγρασία, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα, συνένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, καθώς και βιταμίνες A-B1-B2-B3-B5-B6-B12-C-D-E-H-K.

Το ταχίνι, το οποίο προέρχεται από το σουσάμι, έχει υψηλή θρεπτική αξία. Μόλις 28 γρ. σουσαμιού μας προσφέρουν το ¼ της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας σε ασβέστιο, σημαντικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες, και βιταμίνες, κυρίως του συμπλέγματος Β, καθώς και βιταμίνη Ε. Επίσης, το σουσάμι μας προσφέρει τα πολύ θρεπτικά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία, ο ανθρώπινος οργανισμός,  δεν μπορεί να συνθέσει και έχει πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Περιέχει μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος αλλά και το σελήνιο.

Tα αμύγδαλα αποτελούν το πιο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών. Μόλις 1/4 του φλιτζανιού αμύγδαλα, έχει σχεδόν τόσο ασβέστιο, όσο και 1/4 του φλιτζανιού γάλα, οπότε τα αμύγδαλα αποτελούν σημαντικό πολέμιο της οστεοπόρωσης. Επίσης, μια χούφτα αμύγδαλα, περιέχει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Ε, η οποία αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζει τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Τέλος, έχουν αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Είναι άριστη πηγή μαγνησίου, πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών και προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά.

Ο χουρμάς είναι εύγευστος και θρεπτικός, καθώς περιέχει μέχρι 70% σάκχαρο. Είναι ένα από τα πιο γλυκά φρούτα που υπάρχουν, γι’ αυτό αναπληρώνει την χαμένη ενέργεια και αναζωογονεί αμέσως τον οργανισμό και ικανοποιεί την πείνα. Οι χουρμάδες αποτελούν τη βασική τροφή των βεδουίνων, οι οποίοι ταξιδεύουν επί μέρες μέσα στην έρημο και χρειάζονται τροφές με υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο. Για τον ίδιο λόγο είναι και η πρώτη τροφή που λαμβάνουν οι μουσουλμάνοι αμέσως μετά την νηστεία του Ραμαζανιού.

Πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι χουρμάδες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης LDL από το έντερο. Οι αδιάλυτες και οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχουν,  βοηθούν στην κάθαρση του γαστρεντερικού συστήματος, βοηθώντας το έντερο να εργάζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Η σημαντική ποσότητα μαγνησίου που περιέχουν τους καθιστά πολύτιμη τροφή για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων,  αρθρίτιδας,  νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με φλεγμονή. Το μαγνήσιο βοηθά, ακόμη, στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, όπως και το κάλιο, που επίσης περιέχεται άφθονο στους χουρμάδες. Και τα δύο στοιχεία προσφέρουν προστασία έναντι εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου.

Οι χουρμάδες είναι επίσης πλούσιοι σε ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο και χαλκό, περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α  και βιταμίνη Κ. Επιπλέον, οι τανίνες που περιέχουν, έχουν αντι-μολυσματικές, αντι-φλεγμονώδεις και αντι-αιμορραγικές ιδιότητες.

Όσον αφορά στα cacao nibs, είναι τα φασολάκια του κακάο που έχουν καβουρδιστεί, έχουν διαχωριστεί από το κέλυφος τους, και έχουν σπαστεί σε μικρότερα κομμάτια. Είναι η λιγότερο επεξεργασμένη και πιο φυσική μορφή της σοκολάτα και πιο «ευέλικτα» από αυτή γιατί δεν είναι τόσο γλυκά. Δεν έχουν σχέση με τις σταγόνες σοκολάτας που βρίσκουμε στο εμπόριο. Κάποιοι θεωρούν πως έχουν πικρή γεύση, άλλοι πιστεύουν πως δεν είναι τόσα πικρά. Συγχρόνως, έχουν μια ελαφρώς γλυκιά, έντονη γραφή και δυνατή γεύση σοκολάτας. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι τα cacao nibs είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και περιέχουν λίγο λίπος. Θα μιλήσουμε εκτενέστερα για αυτά σε επόμενη ανάρτηση.

Σοκολατένιες μπαλίτσες με γύρη, χωρίς ψήσιμο

Χρόνος προετοιμασίας:   45 λεπτά

Μερίδες:   20-22 μπαλίτσες

Υλικά

  • 6 ξερά σύκα, κομμένα σε κομματάκια
  • 8 χουρμάδες, χωρίς κουκούτσια, κομμένους σε κομματάκια
  • 7 κουταλιές ταχίνι
  • 3 κουταλιές μέλι*
  • 20ml έτοιμο δυνατό καφέ (όχι ζεστό)
  • ½ φλυτζάνι νιφάδες βρώμης
  • ½ φλυτζάνι σκόνη αμυγδάλου
  • 2 κουταλιές σκόνη κακάο, κατά προτίμηση βιολογικό
  • ½ κουταλάκι σκόνη βανίλιας, κατά προτίμηση βιολογική
  • 2-3 κουταλιές cacao nibs, θρυμματισμένα
  • 2-3 κουταλάκια γύρη

Εκτέλεση

Τοποθετείτε τα ψιλοκομμένα φρούτα και όλα τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι και τη βανίλια, στο κάδο του μούλτι και ανακατέψτε τα μέχρι να γίνουν μια μάζα.

Τοποθετείστε τη ζύμη σε ένα μπωλ και προσθέστε τα θρυμματισμένα cacao nibs και τη γύρη. Ανακατέψτε τα με το χέρι, ή ,με μια σπάτουλα μέχρι να ενοποιηθούν με τα άλλα υλικά.

Η σύσταση της πρέπει να είναι τέτοια ώστε να πλάθονται οι μπαλίτσες και να στέκουν. Αν δεν σας ικανοποιεί η σύσταση της ζύμης σας, προσθέστε λίγο περισσότερο καφέ αν την θέλετε πιο υγρή, ή, λίγο περισσότερη βρώμη, ή σκόνη αμυγδάλου αν την θέλετε πιο στεγνή.

Αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε τις μπαλίτσες με λίγη γύρη ακόμη.

Φτιάξτε λοιπόν τις μπαλίτσες σας και βάλτε τις στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά. Είναι  έτοιμες για να τις απολαύσετε! Το καλοκαίρι φυλάξτε τις μπαλίτσες σας στο ψυγείο.

*Οι vegans αντί για μέλι μπορείτε να προσθέσετε σιρόπι σφενδάμου, ή αγαύης.

 
* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook
photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'