Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

To «ξεκούραστο» ψωμί ολικής με ελιές και λιαστές ντομάτες

της Εύης Σκούρα Συνταγέςψωμί, ψωμί ολικής αλέσεως, φτιάχνω στο σπίτι ψωμί, ψωμί με ελιές, ελιόψωμο, υγιεινή διατροφή, υγιεινές συνταγές, ζύμες για ψωμί, ζύμη για ψωμί, λιαστές ντομάτες, ελληνικές συνταγές, εύκολο, καντο στο σπίτι, σπιτικό ψωμί

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Λένε ότι το ζύμωμα είναι χαλαρωτικό, όπως και το να ψήνεις ψωμί. Για μένα χαλαρωτική είναι η μαγειρική γενικά. Αλλά νομίζω πως η προετοιμασία ενός ψωμιού, το σχήμα που θα του δώσεις, το φούσκωμά του, η μυρωδιά του όσο ψήνεται και το αποτέλεσμα που θα σε δικαιώσει, είναι από τις πιο ανταποδοτικές στιγμές για μια μαγείρισσα. Αυτά ήταν τα συναισθήματά μου όταν έφτιαξα αυτό το ψωμί ολικής με ελιές και λιαστές τομάτες.

Η μυρωδιά του και η γεύση του ήταν αυτό που πραγματικά ήθελα να πετύχω. Ένα ψωμί ολικής, εμπλουτισμένο με υλικά της ελληνικής φύσης: ελιές, τομάτες, δεντρολίβανο και ελαιόλαδο.  

Η συνταγή είναι απλή, εύκολη και καθόλου κουραστική. Το ζύμωμα της ζύμης είναι ελάχιστο και μπορεί να το κάνει ο καθένας. Ακολουθήστε πιστά την συνταγή και θα έχετε το πιο μυρωδάτο ψωμί ολικής με ελιές, λιαστές τομάτες και δεντρολίβανο, χωρίς πολύ κόπο

Ψωμί Ολικής με Ελιές και Λιαστές Τομάτες

Χρόνος προετοιμασίας:   15 λεπτά (+1 ½ ώρα φούσκωμα)

Χρόνος ψησίματος:   50 λεπτά

Μερίδες:   24

Υλικά:

  • 600 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 16 γρ. (2 φακελάκια) ξηρή μαγιά
  • 500 ml χλιαρό νερό
  • 2 κουταλάκια μέλι
  • 1 ½ κουταλάκι αλάτι*
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 80 γρ. λιαστές τομάτες (αυτές που φυλάσσονται στο λάδι) , ξεπλυμμένες και στεγνωμένες, κομμένες σε πολύ λεπτές λωρίδες
  • 120 γρ. ελιές μαύρες (Καλαμών ή άλλες), χοντροκομμένες, ή, κομμένες σε ροδέλες
  • ½ κουταλάκι φρέσκο δεντρολίβανο, πολύ ψιλοκομμένο
photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι.

Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το μέλι και την μαγιά. Ρίχνουμε το 1 φλυτζάνι νερό και ανακατεύουμε λίγο με μια ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τις ελιές, τις τομάτες, το δεντρολίβανο και σιγά-σιγά προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό ανακατεύοντας.

Αφήνουμε την κουτάλα στην άκρη και ζυμώνουμε με το χέρι τόσο ώστε να απορροφηθεί όλο το αλεύρι από την ζύμη και να ξεκολλάει από τοιχώματα και από το χέρι. Αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα, μην την παραζυμώσετε. Ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα αλεύρι ή λίγο ακόμα νερό για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπωλ, την σκεπάζουμε και την βάζουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου και να διπλασιαστεί (αν την βάλετε στον ήλιο θα φουσκώσει πιο γρήγορα).

Αφού φουσκώσει η ζύμη, την ζυμώνουμε ξανά για πολύ λίγο και την μεταφέρουμε στην 3D φόρμα Treccia της Silikomart και την απλώνουμε ομοιόμορφα. ** Σκεπάζουμε και αφήνουμε την ζύμη πάλι σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου ½ ώρα. Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200o C.

Τοποθετούμε την φόρμα πάνω σε ένα ταψί ή λαμαρίνα και ψήνουμε το ψωμί για 40 λεπτά. Βγάζουμε την φόρμα από τον φούρνο, αναποδογυρίζουμε το ψωμί πάνω στο ταψί, και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.***

Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει τελείως πάνω σε σχάρα και μετά το κόβουμε.

Σημειώσεις:

  • Εάν οι ελιές σας είναι πολύ αλμυρές αφαιρέστε το 1/2 κουταλάκι αλάτι.
  • Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε φόρμα, μεταφέρετε την ζύμη στο ταψί όπου θα την ψήσετε και δώστε στην ζύμη το σχήμα που θέλετε. Έχετε στο νου σας πως ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος του ψωμιού.
  • Εάν δεν χρησιμοποιείτε φόρμα, παραλείπετε αυτό το στάδιο και απλά ψήνετε το ψωμί για 50 λεπτά.

* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'