Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Καλή Χρονιά με βασιλόπιτα μυρωδάτη, πάντα μοδάτη

της Γεωργίας Κουτσούκου Μαγειρικές ιστορίεςβασιλόπιτα, κρεμόριο, κονιάκ, μαστίχα

[Flickr / frankieleon]
[Flickr / frankieleon]

Ανάμεσα σε παραμυθένιους Santa Claus και ευθυτενείς Santa Runners θα σου θυμίσω έναν χοντρούλη που χωράει μέχρι και σε καμινάδα. Θα στο πω και με στίχο «Άγιος Βασίλης έρχεται, άρχοντες το κατέχετε;»

Όπως κατάλαβες δεν έχω μαγειρική ιστορία σήμερα, είναι η τελευταία ημέρα του χρόνου.

Ζήσε όπως γουστάρεις αλλά κράτα και καμιά παράδοση έτσι για το «Κι Αρχή Καλός μας Χρόνος»

Δώσε σούπερ τροφή στη μνήμη σου, σβήσε ότι δεν θέλεις, ξαναγράψει με άλλο χρώμα μελάνι όπου χρειάζεται, δεν χαλάει η σούπα μην σκιάζεσαι.

Μην γκρινιάζεις για τις βροχερές μέρες και μην πουλάς δήθεν θλίψη και χαρά. Μην φοβάσαι σου λέω, μόνο ευχήσου.

Ο Νέος χρόνος σου να είναι ένα λαμπερό μωρό με πανέξυπνα μάτια και ροδοκόκκινα μαγουλάκια!

Καλή Χρονιά με βασιλόπιτα μυρωδάτη και πάντα μοδάτη!

ΥΓ. Και  μη γκρινιάξεις ούτε να αναρωτηθείς γιατί στόλισα τη δική μου με «Happy New Year» και όχι με «Ευτυχισμένος ο Καινούργιος Χρόνος». Αυτή τη γλώσσα μιλάει τώρα πια ο Santa, αυτή μιλούν και στη μακρινή Κίνα εκεί που φτιάχνουν τα στολίδια. Για να καταλαβαινόμαστε όλοι...

Βασιλόπιτα

  • 350 γρ. βούτυρο αγνό
  • 1½ ποτήρι του νερού ζάχαρη
  • 1 ποτήρι γάλα φρέσκο
  • 4 αυγά
  • 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (3 ποτήρια)
  • ½ ποτήρι του κρασιού κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα τριμμένη
  • 1 κουτ. της σούπας κρεμόριο
  • ξύσμα λεμονιού
  • καβουρδισμένη αμυγδαλόψιχα για τον στολισμό

Εκτέλεση

Διαλέγουμε ένα ταψί Νο 32-34.

Χτυπάμε το βούτυρο για 10 λεπτά. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά ώσπου να αφρατέψουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά και το κονιάκ.

Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα και διαλύουμε το κρεμόριο, το προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και τη μαστίχα  και στη συνέχεια το αλεύρι τμηματικά έως ότου γίνει μια λεία και ωραία ζύμη.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε τη ζύμη και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 - 200 βαθμούς.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή την αφήνουμε ως έχει.

Σημειώσεις

  • Για να γράψετε το 2018, τυπώστε ένα τρισδιάστατο 2018, κόψτε εσωτερικά τους αριθμούς και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.
  • Αν πάλι θέλετε κάτι πιο γκλάμουράτο και τρέντι καλύπτετε το κέικ με άχνη, σαντιγί ή βουτυρόκρεμα και καρφώστε κεράκια 2018, ξέρετε αυτά των γενεθλίων
  • Αν δεν έχετε ακουστά το κρεμόριο γιατί είναι υλικό παλιομοδίτικο, σας λέω ότι θα την κρατήσει φρέσκια και τρυφερή για αρκετές ημέρες 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γεωργίας Κουτσούκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'