Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μαύρες φακές με καπνιστή μελιτζάνα και μαρμελάδα τσίλι

της Εύης Σκούρα Μαγειρικές ιστορίεςφακές, μαύρες φακές, καπνιστή μελιτζάνα, μαρμελάδα τσίλι, Χριστούγεννα, εύκολο, τραπέζι γιορτινό

[photo: Εύη Σκούρα]
[photo: Εύη Σκούρα]

Για τις φακές και την διατροφική τους αξία έχουμε μιλήσει ήδη. Είναι πηγή πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ, ενώ έχουν λίγες θερμίδες. Οι μαύρες φακές beluga, οι οποίες πήραν αυτό το όνομα γιατί μοιάζουν με το χαβιάρι, είναι λίγο μικρότερες σε μέγεθος και έχουν μια πιο γήινη γεύση. 

Έχουν όμως και κάτι ακόμα, τις ανθοκυανίνες, ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό το οποίο το συναντάμε στα μούρα και στα μύρτιλλα.  Οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και έτσι προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου.

Όπως όλα τα όσπρια, οι μαύρες φακές είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον, ¼ του φλυτζανιού μαύρες φακές περιέχουν 9 γρ. φυτικές ίνες! Εντυπωσιακό, δεν είναι; Χρειάζονται μόλις 20 λεπτά βράσιμο,  δεν σκάνε και είναι και πιο εύπεπτες. Το μόνο μειονέκτημα είναι πως κοστίζουν λίγο περισσότερο από τις κοινές φακές.

Το σημερινό πιάτο έγινε με μαύρες φακές Φενεού, μελιτζάνες καπνιστές με φέτα και πιπεριά Φλωρίνης, της γiam, και μαρμελάδα red chili της Go for …Eat, δύο εταιρείες που ακολουθούν πιστά τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής στα προϊόντα τους, λέγοντας όχι στα συντηρητικά και τα χημικά. Και είναι προϊόντα πραγματικά εξαιρετικά, σας προτείνω να τα δοκιμάσετε. Χρησιμοποιώντας τα, μπορείτε να δημιουργήσετε απίθανα πιάτα, όπως αυτό.

Μαύρες φακές με καπνιστή μελιτζάνα και μαρμελάδα τσίλι

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Μερίδες: 4

Υλικά

  • 120 γρ. μαύρες φακές (beluga)
  • ζωμό λαχανικών
  • 300 γρ. μελιτζάνες καπνιστές με φέτα ( 1½ βαζάκι)
  • 160 γρ. μαρμελάδα Red Chili (περίπου 2/3 του βάζου)

Εκτέλεση

Βράζετε τις φακές σε ζωμό λαχανικών, σε μέτρια φωτιά, για 20 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσετε ζωμό σε κύβο δεν θα χρειαστείτε επιπλέον αλάτι, διαφορετικά προσθέστε όσο αλάτι θέλετε. Τις σουρώνετε και αφήνετε λίγο να κρυώσουν.

Βάλτε τις μελιτζάνες με την φέτα σε ένα πιάτο και χρησιμοποιώντας ένα πηρούνι, λιώστε τις ελαφρά, όχι πολύ.

Χρησιμοποιώντας τσέρκια διαμέτρου 9 εκ. στήνετε το πιάτο σας, μοιράζοντας τις φακές στα τέσσερα πιάτα. Κατόπιν μοιράζετε και τις μελιτζάνες, πατώντας ελαφρά για να σταθεροποιηθούν. Τέλος προσθέτετε την μαρμελάδα.

Με ένα κορνέ με πολύ ψιλή μύτη κάνετε, αν θέλετε, σχεδιάκια στο πιάτο με την μαρμελάδα.

Σημειώσεις

Κι έτσι έχετε έτοιμο το πρώτο πιάτο για το εορταστικό σας τραπέζι, χωρίς πολύ κόπο, αλλά με εξαιρετικά, υγιεινά υλικά και γεύσεις Ελλήνων παραγωγών.

 ΥΓ1. Πάντα μου άρεσε ο συννεφιασμένος καιρός, η συνεχής ηλιοφάνεια με κουράζει. Tον τελευταίο καιρό, όμως, που προσπαθώ να φωτογραφίσω τα πιάτα μου και η μια μέρα είναι πιο σκοτεινή από την άλλη, έχω αρχίσει να αναθεωρώ. H σκοτεινιά είναι ολοφάνερη στις φωτογραφίες αυτής της συνταγής.

ΥΓ2. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σπιτική μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς δοκιμάστε την συνταγή μου εδώ.

ΥΓ3. Τώρα που όλοι φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικα γλυκά και λιχουδιές, ας έχουμε στο νου μας και τους ανθρώπους που δεν μπορούν να τα χαρούν. Ας φτιάξουμε λίγα γλυκά παραπάνω κι ας δώσουμε μερικά σε μια οικογένεια της γειτονιάς μας που ξέρουμε πως τα χρειάζεται. Καλές γιορτές να έχουμε!

Η Εύη Σκούρα διατηρεί το ελληνοαγγλικό blog The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'