Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πατάτες γκρατέν ντοφινουά; Ναι αλλά με κατίκι…

του Νίκου Μορόπουλου Μαγειρικές ιστορίεςπατάτες, πατάτες ντοφινούα, κατίκι

[photo: Νίκος Μορόπουλος]
[photo: Νίκος Μορόπουλος]

Οι πατάτες γκρατέν ντοφινουά έχουν, εκτός από τις πατάτες, ακόμη ένα κύριο υλικό: κρέμα γάλακτος. Κατάγονται από την περιοχή Ντοφέν της Γαλλίας, που παράγει γάλα εξαιρετικής ποιότητας. Παραδίπλα από την Ντοφέν κάνουν μια παραλλαγή του πιάτου προσθέτοντας αυγά. Άλλοι προσθέτουν μόνο τυρί.

Άλλοι βράζουν πρώτα τις πατάτες, άλλοι όχι. Και έτσι πάει λέγοντας, οι παραλλαγές είναι πολλές. Σήμερα φτιάχνω ένα πιάτο που αντικαθιστά την κρέμα γάλακτος με κατίκι, και κάνει και μια άλλη μικρή αλλαγή που θα παρουσιάσω στο σερβίρισμα.

Το πιάτο είναι απλούστατο, ευκολότατο, πάμφθηνο, και τρώγεται οποιαδήποτε ώρα και μέρα. Μόλις δηλαδή αισθανθείτε μια λιγούρα, αυτό το κάτι τι που σας λέει ότι πρέπει να φάτε κάτι, ζεσταίνετε το πιάτο και έχετε ένα απολαυστικό σνάκ. Μπορείτε βεβαίως να το συνδυάσετε με άλλα πιάτα στα πλαίσια ενός μενού, ή και απλά με μία σαλάτα. Διαλέγετε και παίρνετε.

[photo: Νίκος Μορόπουλος]
[photo: Νίκος Μορόπουλος]

Το κατίκι είναι ένα τυρί που μου αρέσει πολύ επειδή είναι φρέσκο και είναι ξινό με ένα διαπεραστικό και ασυμβίβαστο τρόπο, έχει δηλαδή προσωπικότητα. Επίσης διαθέτει υδαρότητα σε βαθμό που δεν το φοβάσαι να «καεί», σε αντίθεση με ένα σκληρό τυρί που «αρπάζει» πολύ εύκολα και γρήγορα.

Οι πατάτες είναι έτσι κι αλλιώς αγαπημένες, και σήμερα έχουν την τιμητική τους.  Βασική προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη απόλαυση μιας πατάτας είναι η φλούδα. Δεν ξεφλουδίζω λοιπόν, απλά καθαρίζω καλά με το σύρμα. Κόβω με το καλό μου μαχαίρι σε πολύ λεπτές φέτες, και τοποθετώ σε ένα ορθογώνιο ταψί που έχω αλείψει με βούτυρο.

Προσθέτω το κατίκι, αλάτι, πιπέρι και ξύσμα φλούδας λεμονιού. Βάζω ακόμη μία στρώση με πατάτες από επάνω και φουρνίζω στους 180 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται και από την ποιότητα της πατάτας. Αν βιάζεστε μπορείτε να τις βράσετε πριν τις ψήσετε, όμως οι πατάτες είναι δέκα φορές πιο νόστιμες αν δεν τις βράσετε. Αξίζει λοιπόν η υπομονή.

[photo: Νίκος Μορόπουλος]
[photo: Νίκος Μορόπουλος]

Βεβαιωθείτε ότι οι πατάτες έχουν ψηθεί χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι. Θα πρέπει να διαπερνά τις πατάτες σα να είναι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου. Αφήστε το φαγητό να κρυώσει πριν το σερβίρετε, κάτι που εγώ το βρίσκω πολύ δύσκολο έχοντας μπροστά μου το μοσχομυριστό ταψί.

Σερβίρω με μια μεγάλη λαχταριστή κουταλιά μέλι Κύθνου (ευχαριστώ Μάνυα και Χρήστο). Το μέλι προβάλει αντίσταση στο όξινο του τυριού, ο συνδυασμός είναι ιδεώδης. Θυμίζω ότι στην Κρήτη σερβίρουν τη γραβιέρα με μέλι.

Προτείνω για συνοδεία ένα κόκκινο κρασί με σώμα.

Λουδοβίκος Ντεμπαρασέρ  έγραψεν (Δεκέμβριος 1788).

*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι ο δημιουργός του ελληνοαγγλικού blog Panathinaeos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Μορόπουλου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'