Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το σοκολατένιο δεντράκι των Χριστουγέννων

της Εύης Σκούρα Συνταγέςσοκολάτα, ξερά σύκα, πικραμύγδαλα, σοκολατένιο δεντράκι, Χριστούγεννα, γιορτή

[photo: Εύη Σκούρα]
[photo: Εύη Σκούρα]

Καλημέρα! Εορταστική και άκρως χριστουγεννιάτικη η σημερινή συνταγή.  Ένα χριστουγεννιάτικο σοκολατένιο δεντράκι με αμύγδαλα και ξερά σύκα για να στολίσετε το σπίτι σας  και το εορταστικό τραπέζι τώρα τις γιορτές. Και, ναι, στο τέλος τρώγεται! Και είναι και πολύ νόστιμο! Δεν είναι όμως και το τέλειο δώρο;

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να το φτιάξετε, φτάνει να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες. Μην σας φοβίζει η μακροσκελής εκτέλεση. Την έχω γράψει όσο πιο αναλυτικά μπορώ για να μην συναντήσετε δυσκολίες.

Χριστουγεννιάτικο Σοκολατένιο Δεντράκι

Χρόνος προετοιμασίας:  30 λεπτά (+ τον χρόνο που θα χρειαστεί στο ψυγείο)

Μερίδες:   28

Υλικά

  • 500 γρ. μαύρη σοκολάτα, σε κομμάτια
  • 140 γρ. αμύγδαλα φιλέ
  • 95 γρ. ξερά σύκα, πολύ ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. μαύρη σοκολάτα (επιπλέον, για να κολλήσετε τα κλαδάκια μεταξύ τους)
  • 2 κουταλάκια ζάχαρη άχνη
  • τριμμένη καρύδα, για την διακόσμηση (προαιρετικά)
  • έναν δίσκο ζαχαροπλαστικής (για τούρτες) διαμέτρου περ. 27 εκ. (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα καβουρδίζουμε στον φούρνο, στους 150ο C, για 10-15 λεπτά περίπου, μέχρι να μυρίσουν και να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Λιώνουμε τα 500 γρ. σοκολάτα σε μπεν μαρί.

Στρώνουμε 2-3 ταψιά με αντικολλητικό χαρτί και σχεδιάζουμε πάνω του 9 σταυρούς: 7 εκ, 9 εκ, 11 εκ, 13 εκ, 14 εκ, 15 εκ, 16 εκ, 17 εκ, και 18 εκ, αφήνοντας μια απόσταση των 3 εκ. περίπου ανάμεσά τους.

[photo: Εύη Σκούρα]
[photo: Εύη Σκούρα]

Ανακατεύουμε την σοκολάτα, τα αμύγδαλα και τα σύκα και στρώνουμε κουταλιές από το μείγμα πάνω στους σχεδιασμένους σταυρούς (βλέπε φωτογραφία). Φροντίστε το πάχος των σταυρών να είναι ομοιόμορφο ώστε να μην σας σπάσει όταν θα το ξεκολλάτε από το χαρτί αργότερα. Επίσης, φροντίστε το σημείο στο κέντρο των σταυρών να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλό ώστε να ακουμπάνε καλά ο ένας πάνω στον άλλον και να μην γέρνουν τα κλαδιά του δέντρου.

Αφού καλύψουμε όλους τους σταυρούς με το μείγμα, βάζουμε τα ταψάκια στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, ή όλη την νύχτα.

Λιώνουμε τα 100 γρ. σοκολάτας σε μπεν μαρί.

Συναρμολογούμε το δεντράκι τοποθετώντας τον μεγαλύτερο σταυρό στο κέντρο του δίσκου. Βάζουμε λίγη λιωμένη σοκολάτα στο κέντρο του σταυρού και τοποθετούμε τον αμέσως μικρότερο σταυρό επάνω. Κάνουμε το ίδιο με όλους τους υπόλοιπους σταυρούς.

Στην κορυφή τελειώνουμε με ένα μικρό αστεράκι ή με ένα ολόκληρο αμύγδαλο καλυμμένο με σοκολάτα, το οποίο το στερεώνουμε με τον ίδιο τρόπο.

Βάζουμε το δεντράκι στο ψυγείο μέχρις ότου να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα ανάμεσα στα κλαδιά.

Κοσκινίζουμε λίγη από την ζάχαρη άχνη στα κλαδάκια του ώστε να φαίνεται χιονισμένο ή/και πασπαλίστε το δίσκο με τριμμένη καρύδα.

[photo: Εύη Σκούρα]
[photo: Εύη Σκούρα]

Σημείωση: Για να στερεώσετε το σοκολατένιο χριστουγεννιάτικο δεντράκι πάνω στον δίσκο, απλώστε ένα κουταλάκι από την λιωμένη σοκολάτα στο κέντρο του δίσκου και τοποθετείστε επάνω της τον πρώτo, μεγαλύτερο, σταυρό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'