Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αλμυρά κανταϊφάκια με σύγκλινο

της Γεωργίας Κουτσούκου Μαγειρικές ιστορίεςκανταϊφάκια, κανταΐφι, σφέλα, σύγκλινο, αλλαντικά Οικονομάκου, Καλαμάτα

Το φύλλο κανταΐφι είναι ένα παιχνιδιάρικο υλικό, γιατί να περιμένεις τη γιορτή για να το κάνεις γλυκό; Με λίγο ψιλοκομμένο σύγκλινο και σφέλα Μεσσηνίας φτιάχνεις υπέροχες νοστιμιές που ανοίγουν την όρεξη στη στιγμή

Γιατί;

Θέλεις κάτι ωραίο που να χτυπήσει κόκκινο ο ουρανίσκος και δεν ξέρεις τι ψάχνεις. Διαβάζεις συνταγές, ανοίγεις βιβλία, κιτάπια, τίποτα. Βλέπεις εκπομπές στην τηλεόραση, ακούς ραδιόφωνο, καμία έμπνευση. Μάλλον δεν ξέρεις τι θέλεις όταν έχεις πληθώρα.

Μην κουράζεσαι, θυμήσου. Εκεί θα βρεις την απάντηση. Θυμήσου την επιστροφή από το σχολείο με καλομαγειρεμένο φαγητό που ήταν το «τυράκι» για το διάβασμα. Για να χαλαρώσεις πριν την πάλη, ξέρεις, θυμάσαι. Θυμήσου το Σάββατο το βράδυ, νωρίς λέμε, τις πρώτες εφηβικές εξόδους που είχες μανία με τα burgers ή τα club sandwiches με μεγάλα ποτήρια Coca-Cola και τους υποτιθέμενους γαμπρούς να κάνουν διάφορα τρελά για τους κοιτάξεις. Παράδεισος.

Να σε πάω λίγα χρόνια μετά στα πρώτα ξενύχτια με επιστροφή και λίγα οχτάρια από τα σφηνάκια καμικάζι, που έψαχνες και κανένα σουβλάκι και ίσως και κανένα παγωτό. Μετά, φοιτηταριό να κάνεις μακαρονάδες ή πατάτες τηγανιτές τις πρώτες πρωινές ώρες, άντε και καμιά επιδρομή σε φούρνο που μόλις είχε ανοίξει για να χτυπήσεις έστω ψωμί με λάδι πριν κοιμηθείς. Άλλο εσύ. Άλλο ο φούρναρης. Ε, λοιπόν, εντάξει φτάνει η κραιπάλη.

 Έπιασες δουλειά. Αρχίζουν άλλες ιστορίες, καινούριες. Ταβερνάκια, αλλά όχι σαν αυτά που σε πήγαινε ο πατέρας σου, άλλα, ψαγμένα και καλά. Εστιατόρια,  μακαρονάδες σούπερ ιταλικές, κινέζικα, ασιατικά διάφορα και άλλα τέτοια. Μεγαλώνεις φίλε μου, δεν σε οδηγεί πουθενά καμία κακή επιλογή.

Το βλέπεις, το νοιώθεις δεν σου κάνει η γεύση παιδί μου. Ζητάς άλλες εμπνεύσεις στη ζωή σου, εκείνες τις γεύσεις που σου κρατάνε τη μνήμη παιχνιδιάρα και την αγάπη ζωντανή. Ε καλά, κάνε και καμιά παρασπονδία με παχυντικές αμερικανιές, παραδέξου το, πάντα θα σου αρέσουν.

Μην δίνεις χαρακτηρισμούς όπως μαμαδίστικο φαγητό, comfort food και τέτοια. Προσδιόρισε τη γεύση σου γενικώς και βρες τι ζητάς. Καλό φαγητό δεν είναι αυτό που έχει χαρακτηρισμό αλλά αυτό που έχει χαρακτήρα. Ψάξτο λίγο.

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Αλμυρά κανταϊφάκια με σύγκλινο

Υλικά (για 16 κομμάτια)

  • 4-5 κ.τ.σ.ελαιόλαδο
  • 300 γρ. φύλλο κανταΐφι
  • 2/3 φλ. ψιλοκομμένο σύγκλινο (Οικονομάκου, παρακαλώ)
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας τριμμένη σφέλα Μεσσηνίας και αν δεν βρείτε γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
  • 1/5 κ.τ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 3-4 κ.τ.σ. τσίπουρο
  • πιπέρι
  • αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι, σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά, να μελώσουν. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σύγκλινο και το αφήνουμε να πάρει μια βράση ώστε να ομογενοποιηθεί. Σβήνουμε με το τσίπουρο. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, την πάπρικα και το τυρί, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Αφρατεύουμε με τα χέρια μας το φύλλο κανταΐφι και το χωρίζουμε σε 16 μέρη. Απλώνουμε το κάθε ένα, σε λωρίδες περίπου 16 x 4 εκ. και τα γεμίζουμε με 1 κοφτή κουταλιά της σούπας από τη γέμιση. Τυλίγουμε σε ρολάκια, προσεκτικά ώστε να μην μας «φύγει» η γέμιση.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C  και καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί. Τοποθετούμε  τα κανταϊφάκια στο ταψί, τα αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα ραντίζουμε με ελάχιστο νερό ώστε να γίνουν τραγανά.

 Ψήνουμε για 18-20 λεπτά,  στην ίδια θερμοκρασία προθέρμανσης, μέχρι να ροδίσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γεωργίας Κουτσούκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'