Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σούπα με Κάστανα, Μανιτάρια και Horseradish

της Εύης Σκούρα Συνταγέςσούπες, σούπα, συνταγή για σούπα με κάστανα, συνταγή με σούπα με μανιτάρια, συνταγές για χορτοφάγους, χορτοφαγικές σούπες, διατροφή χορτοφάγων, σούπα θερμαντική, εντυπωσιακή σούπα, μανιτάτια, κάστανα, συνταγές με κάστανα, συνταγές με μανιτάρια

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Τα κάστανα, οι λιχουδιές του δάσους, με την πλούσια γεύση τους, απογειώνουν κάθε πιάτο, αλμυρό ή γλυκό. Αυτή η σούπα με κάστανα, μανιτάρια και horseradish, θα σας γεμίσει και θα σας ζεστάνει τις χειμωνιάτικες μέρες.  Η γήινη γεύση από τα μανιτάρια και τα κάστανα  δένει τέλεια με την πικάντικη συνοδευτική σάλτσα από κατσικίσιο τυρί, ραπανάκια και horseradish.

Τα κάστανα, λοιπόν, αποτελούν καλή πηγή απαραίτητων αμινοξέων, μονοακόρεστων λιπαρών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος καθώς και ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου νατρίου και καλίου. Eίναι πλούσια σε υδατάνθρακες (45.5 g /100 g) και φυτικές ίνες ( 8.1 g /100 g), γεγονός που τα καθιστά μια τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, διατηρώντας έτσι χαμηλά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Η σύστασή του, χαμηλά λιπαρά, μηδενική χοληστερόλη, χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, υψηλή σε κάλιο, χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη αλλά υψηλής ποιότητας με καλή σχέση αμινοξέων και υψηλό ποσοστό σε πολυακόρεστα, καθιστούν τα κάστανα τροφή ισορροπημένη, υψηλής θρεπτικήςκαι ενεργειακής αξίας. Είναι πλήρης τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες και για αθλητές. Επίσης, όπως όλοι οι ξηροί καρποί, τα κάστανα συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες και της κόπωσης καθώς και στη μείωση της κακής-LDL χοληστερόλης.

Περιέχουν αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη, την ενέργεια και τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Συγκεκριμένα, περιέχει θειαμίνη, που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β6, που βοηθούν στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, και φυλικό οξύ. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βρίσκονται σε τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά αν είστε χορτοφάγος μπορεί να θέλετε να συμπεριλάβετε τα κάστανα στη διατροφή σας για να εξασφαλίσετε ότι παίρνετε μια επαρκή πρόσληψη, μια κοινή ανησυχία για χορτοφάγους και vegans.

Λόγω της υψηλής θερμιδικής τους αξίας (τα 100γρ περιέχουν 213 θερμίδες) πολλοί τα αποφεύγουν, χάνοντας έτσι πολλές από τις θρεπτικές τους ουσίες. Σε σύγκριση, όμως, με τους άλλους ξηρούς καρπούς, τα κάστανα έχουν τις λιγότερες θερμίδες. Αναλυτικά, τα καρύδια περιέχουν 646 Kcal/100 g, τα φιστίκια 596 Kcal/100 g, τα αμύγδαλα 591 Kcal/100 g.

Τα μανιτάρια είναι μια εξαιρετική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας ( γι αυτό μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας και αποτελούν ιδανική τροφή για τους χορτοφάγους), φυτικές ίνες, βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, ενώ έχουν μικρή θερμιδική αξία γιατί περιέχουν μικρές ποσότητες λίπους και υδατανθράκων. Πιο αναλυτικά, τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη D (απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου), φώσφορο, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και κάλιο (ενώ είναι φτωχά σε νάτριο).

Στην σούπα χρησιμοποίησα 3 ειδών μανιτάρια. Τα κοινά, λευκά, φρέσκα μανιτάρια και 2 ειδών αποξηραμένα για πιο έντονη γεύση, κανθαρέλλες και μπόλετς (μπορείτε να δείτε φωτογραφίες τους εδώ). Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και διαφόρων ειδών φρέσκα, συνολικού βάρους 500 γρ. Ότι σας αρέσει.

Επίσης, τα κάστανα τα έψησα στο φούρνο, όπως σας είπα στην χθεσινή ανάρτηση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και βρασμένα.

Σούπα με Κάστανα, Μανιτάρια και Horseradish

Χρόνος προετοιμασίας:   1 ώρα

Μερίδες:   4, σαν ορεκτικό

Υλικά:

450 γρ. φρέσκα μανιτάρια της αρεσκείας σας, κομμένα σε φέτες
20 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια της αρεσκείας σας
120 γρ. κάστανα μαγειρεμένα, χοντροκομμένα
70 γρ. ραπανάκια
100 γρ. κατσικίσιο τυρί
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
2 κουταλιές ξινόγαλα, 1.5% λιπαρά
3 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά horseradish
αλάτι, πιπέρι
επιπλέον ραπανάκια σε λεπτές ροδέλες για την διακόσμηση (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Μουλιάζετε τα αποξηραμένα μανιτάρια (αν χρησιμοποιήσετε) σε χλιαρό νερό για 20 λεπτά περίπου. Στραγγίζετε και φυλάτε τον ζωμό τους.

Τρίβετε τα ραπανάκια στο μούλτι και στη συνέχεια προσθέτετε το κατσικίσιο τυρί, 1 κουταλιά ξινόγαλα, το horseradish, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και φυλάτε την σάλτσα στο ψυγείο.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και ανακατεύετε μέχρι να πάρουν χρώμα.

Προσθέτετε τα κάστανα και τα μανιτάρια και ανακατεύετε. Μαγειρεύετε για 10 λεπτά περίπου και προσθέτετε τον ζωμό. Αφήνετε να πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για άλλα 5 λεπτά.

Περνάτε το μείγμα στο μπλέντερ, μαζί με την 1 κουταλιά ξινόγαλα, αλάτι και πιπέρι.

Σερβίρετε σε μπωλ, γαρνίροντας με μια κουταλιά από το μείγμα του τυριού και του horseradish και ραπανάκι σε ροδέλες.

Καλή σας απόλαυση!!

* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο site της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

photo: Έυα Παρακεντάκη
photo: Έυα Παρακεντάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'