Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Φιλετάκια χοιρινού με σάλτσα γκρέιπφρουτ και μπόλικο συναίσθημα

της Γεωργίας Κουτσούκου Μαγειρικές ιστορίεςχοιρινό, μενταγιόν, γκρέιπ-φρουτ

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Τα συναισθήματα είναι μεγάλη ιστορία. Ερωτεύεσαι, πίνεις νερό λες και είσαι ασκητής στα βουνά του Θιβέτ, χωρίζεις και τρως ό,τι μαγειρεύεται και ό,τι κινείται στο ψυγείο.

Για να χαρείς ξεκινάς τη μέρα σου με σοκολατόπιτα και πάστα φλώρα, μετά, όμως, τρως ένα σουβλάκι ολικής γιατί σε κυνηγούν οι ενοχές περί διατροφής, άσε που όταν νιώθεις μεγάλη θλίψη θέλεις για πρωινό ολόκληρη τούρτα σοκολάτα και πάβλοβα μαζί και στο καπάκι ένα παγωτό αρμενοβίλ και για να πάνε κάτω τα φαρμάκια και πώς να πας στην συμπρωτεύουσα με τόση λύπη.

Όταν θυμώνεις όμως όλα τα φαγητά έχουν ίδια γεύση και δύσκολα θα σε ικανοποιήσουν. Το φαγητό θέλει ανεμελιά φίλε μου, ηρεμία και όχι τρελές συναισθηματικές εξάρσεις  για να κατέβει στο στομάχι σου και να μην σου βγει ξινό.  Είδες κανέναν στις σαπουνόπερες να τρώει στο πόδι; 

Όλοι οι επιστήμονες φωνάζουν όταν τρως  να μασάς αργά, να κάθεσαι στο τραπέζι, μόνος σου χωρίς τα προβλήματα. Ο θυμός θα στο φάει το φαΐ σου, στο λέω. Πρώτη η μανούλα σου στο είπε, κι εκείνη είχε την πρωτιά, μην ξεχνιόμαστε.

 Όταν το πιάτο έρχεται όλα τα άλλα φεύγουν. Άσε το μάτι σου να ταξιδέψει στη θύμηση της γεύσης. Για να έχεις διεξόδους από αυτό που σε κατατρέχει ή σε διεγείρει μην το τρέφεις. Άσε την όσφρησή  σου να ενεργοποιηθεί και να σου φέρει στο νου ανθρώπους που αγαπάς, σπίτια, μαγαζιά, κρασιά μυρωδάτα και ποτά ανεξίτηλα. Ανθρώπους που σε γεμίσανε με το γέλιο τους που είναι  το ισχυρότερο μπαχαρικό. Άσε το νου ελεύθερο να γεμίσει απόλαυση.

Το φαγητό δεν είναι sms  (Short Message Service) είναι  τελετουργικό άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέσα σου που θέλει πάντα δουλειά. Μην το παραμελείς λοιπόν.

Ηρέμησε και κατεύνασε το θυμό σου πριν την πρώτη πιρουνιά. Κάνε και την προσευχή σου, όπου και αν ανήκεις. Δώσε χρόνο σε σένα. Απόλαυσε.

Σήμερα θα σου δώσω συνταγή περίφημη με γκρέιπ-φρουτ που είναι ξινούτσικο, έτσι για να σε  εξιτάρω  και να σκεφτείς όλα αυτά που σου είπα.

Το γκρέιπ-φρουτ, για την ακρίβεια, είναι ένα αφράτο εσπεριδοειδές-διασταύρωση ανάμεσα στο πορτοκάλι και στη φράπα με γλυκόξινη και διακριτικά πικρή γεύση που το κάνει πολύτιμο σύντροφο του χοιρινού.

Φιλετάκια χοιρινού με σάλτσα γκρέιπ-φρουτ 

Υλικά

  • 300 γρ. φιλέτο χοιρινού κομμένο σε μενταγιόν
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/2  γκρέιπ-φρουτ, χυμός απόλυτα φιλτραρισμένος
  • 1 κ.τ.γλ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 κ.τ.σ. ψιλοκομμένο θυμάρι
  • 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 150 ml ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
  • 150 ml χυμό μήλο (όχι ξινόμηλο ή άλλο όξινο φρούτο)
  • 1/2 γκρέιπ-φρουτ (το υπόλοιπο από το χυμό), καθαρισμένο από μεμβράνες και κουκούτσια και ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Μαρινάρουμε για 2-3 ώρες (σίγουρα 1 αν δεν θέλεις να περιμένεις τόσο πολύ) τα μενταγιόν σε ένα μεταλλικό μπολ με τα κρεμμυδάκια το χυμό γκρέιπ-φρουτ, τη ζάχαρη και το θυμάρι.

Αλείφουμε με λάδι και ψήνουμε και από τις δυο πλευρές τα μενταγιόν ώστε να πάρουν ένα ωραίο χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Σε ένα τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε τον χυμό μήλου με τον ζωμό για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γκρέιπ-φρουτ και τα μενταγιόν και σκεπάζουμε. Μαγειρεύουμε ακόμα για 10 λεπτά ανακατεύοντας την κατσαρόλα.

Σερβίρουμε με μπουκετάκια μπρόκολου ελαφρά βρασμένα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γεωργίας Κουτσούκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'